Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бо шпор на екзам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

62. Розрахунки за допомогою документарного інкасо. Їх переваги і недоліки з точки зору учасників угоди

Документарне інкасо — це доручення своєму банку про інкасування певної суми, що належить отримати від покупця проти вручення пакету документів:

  • фін.документів, що супроводжуються комерційними документами;

  • комерційних документів, що не супроводжуються фін.документами

Види і кількість примірників документів мають визначатися вимогами країни-імпортера. Якщо цих даних немає у зовнішньоторговельному контракті, то ексортер повинен завчасно з’ясувати ці питання у консульському представництві країни-імпортера.

До таких документів можуть належати:

*термінова тратта або тратта на пред’явника; *коносамент або інший транспортний документ; *комерційні рахунки-фактури або івойс; *свідоцтво про походження; *страхові поліси або сертифікати тощо.

Схема розрахунків по документарному інкасо.

1. Експортер заключає контракт з імпортером про продажу товарів на умовах розрахунків по документарному інкасо і відправляє йому товар.

2. Експортер відправляє своєму банку інкасове доручення та комерційні документи.

3. Банк експортера пересилає інкасове доручення і комерційні документи банку, який представляє (чи банку імпортера).

4. Банк, який представляє, надає ці документи імпортеру.

5. Імпортер оплачує документи банку, який інкасує (чи своєму банку)

6. Банк, який інкасує, переказує платіж банку-ремітенту (чи банку експортера).

7. Банк-ремітент зараховує переказну суму на рахунок експортера.

Переваги для експортера: *зберігає юридичне право розпорядження товаром до оплати імпортером; *більша надійність, ніж у розрахунках за допомогою переказування, оскільки до здійснення платежу або акцепту товаросупроводжувальні документи не видаються покупцеві; *можливість безпечної доставки товаророзпорядчих документів імпортеру; * можливість доручити банку здійснення протесту тратт у випадку відмови імпортера від акцепту або платежу; * можливість дострокового, до остаточної оплати товарів покупцем, поповнення оборотних коштів через дисконтування в банку покупцем тратт.

Переваги для імпортера: •немає необхідності завчасно відволікати кошти зі свого обігу; •оплата товарів тільки проти документів, які засвдчують фактичне виконання експортером своїх зобовязань стосовно відвантаження товарів; •отримання документального підтвердження відповідності відвантажених товарів умовам зовнішньоекономічного договору до здійснення платежу; •менші затрати, ніж за акредитивної форми розрахунків.

Недоліки для експортера: ♦ризик, пов’язаний з відмовою імпортера від оплати; ♦значний проміжок часу між надходженням валюти по інкасо і відвантаженням товару; ♦додаткові витрати часу, необхідні для пересилання передбачених умовами інкасо документів;

Відсутність в експортера яких-небудь гарантій платежу є причиною того, що документарне інкасо, як правило, викор.для здійснення розрах.за зовн.ек-ми договорами з покупцями, які мають сталу ділову репутацію і є резидентами держав з невисоким політичним й економічним ризиком.

Додаткові умови для запобігання недоліків інкасо:

  1. імпортер оплачує проти телеграми банку експортера про прийом чи відсилку на інкасо товарних документів (телеграфне інкасо);

  2. за дорученням імпортера банк видає на користь експортера платіжну гарантію, при цьому приймає на себе зобов’язання перед експортером оплатити суму інкасо за умовами неплатежу імпортером. Аваль (гарантія платежу) – вексельне поручительство;

  3. експортер використовує банківський кредит для покриття імобілізованих ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]