Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бо шпор на екзам.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

49. Операції банків з векселями

Вексель (В-ль) – це безумовне письмове боргове зобов’яз-ня строго встанов-ї форми, яке надає його власникові безспірне право коли наступить строк вимагати від боржника сплати визначеної в В-лі суми.

КБ можуть здійсн-ти з В-лями операції

1)Кредитні (надання аьо залуч-ня грош-х коштів проти В-лів, або під їх заставу) активні: облік В-лів (придбання В-лів до строку платежу за ним зі знижкою) та надання кредитів під забез-ня В-лями; пасивні: переоблік В-лів (відбув-ся в НБУ) та одержання кредитів під заставу В-лів.

2)Торговельні (вкладання або залуч-ня коштів під В-ль) активні (купівля В-лів); пасивні (продаж В-лів).

3)Гарантійні (видача авалю)

4)Розрах-ві операції з офрмл-ня заборг-сті В-лями; операції з розрах-в з викор-ня В-лів

5)Комісійні інкасування (викон-ня доруч-ня клієнта по отриманню платежів за В-лем в строк), доміціляція (платник за В-лем доручає банку сплатити у певний строк за рах-к внесеної в банк суми або за рах-к коштів на р/р), зберіг-ня В-лів (у сейфах), купівля, обмін, продаж В-лів за доруч-м клієнтів

  1. Кредитні операції банків у сфері вексельного обігу

Кредитними вважаються вексельні операції, котрі супроводжуються наданням або залученням грошових коштів проти векселів чи під забезпечення векселями. Кредитні операції банків з векселями можуть бути активними — врахування векселів, надання кредитів під заставу векселів, або пасивними — переврахування придбаних векселів, одержання кредитів під заставу векселів.

Операція врахування (дисконту) векселів полягає у купівлі банком векселя за іменним індосаментом у векселедержателя до настання строку платежу. При цьому банк стає повноправним власником векселя з усіма правами і його ознаками згідно з вексельним правом, а векселедержатель отримує суму векселя, зменшену на величину банківської процентної ставки, яка називається дисконтом, а також накладних витрат на здійснення операції.

Операції з надання позик під забезпечення векселями – це банківські кредитні операції, що передбачають видачу клієнтам таких кредитів, головною формою застави за якими є векселі.

Кредити під заставу векселів можуть надаватись у вигляді:

– строкових кредитів, тобто позик, дата погашення яких зафіксована за домовленістю з позичальником;

– кредитів до запитання (онкольних кредитів), коли строк погашення не вказується або встановлюється термін до настання строку погашення векселів із застави.

  1. Комісійні операції банків у сфері вексельного обігу

Виконання комісійних та операцій пов’язано з інкасуванням векселів; оплатою векселів, у яких банк є особливим платником (доміциліатом); зберіганням векселів (оригіналів, копій і примірників); купівлею-продажем, а також обміном векселів за дорученням клієнтів.

Комерційні банки можуть виконувати доручення своїх клієнтів- векселедержателів, беручи на себе відповідальність за подання векселів і супровідних комерційних документів у строк платнику та одержання належних платежів. Ця послуга називається інкасуванням векселів.

Доміциляція векселя – це доручення оплатити векселі в особливому місці платежу, яке відрізняється від місцезнаходження (доміциль) особи, зазначеної як платника за векселем. Отже, вексель, що підлягає оплаті в місці доміциляції, називається доміцильованим.

Ще однією формою комісійних операцій банків з векселями є зберігання банками векселів клієнтів. Операції зберігання векселів клієнтів можуть полягати у:

а) схові;

б) передаванні оригіналу векселя законному векселедержателю копії векселя;

в) передаванні примірника переказного векселя, що призначався для акцепту, законному векселедержателю іншого примірника векселя;

г) передаванні оригіналів, примірників і копій векселів іншій особі на умовах, вказаних довірителем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]