Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modulna_2_APP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
470.53 Кб
Скачать

75. Охарактеризуйте стадію виконання постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Суть даної стадії полягає в практичній реалізації адміністративного стягнення, яке призначено правопорушнику юрисдикційним органом.

Постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає виконанню з моменту її винесення, якщо інше не встановлено КпАП та іншими законами України.

Якщо негайне виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту, виправних робіт або штрафу є неможливим, орган (посадова особа), який виніс постанову, може відстрочити її виконання на строк до одного місяця.

При оскарженні або опротестуванні постанови вона підлягає виконанню після залишення скарги або протесу без задоволення, за винятком постанов про застосування стягнення у вигляді попередження, а також накладення штрафу, що стягується на місці вчинення адміністративного правопорушення.

У разі винесення кількох постанов щодо однієї особи кожна постанова виконується окремо.

Ст. 302 КпАП встановлює, що у випадках видання акта амністії, який усуває застосування адміністративного стягнення, скасування акта, який встановлює адміністративну відповідальність, а також настання смерті особи, щодо якої винесено постанову, орган, який її виніс, припиняє виконання постанови.

Не підлягає виконанню постанова, якщо її не було звернуто до виконання протягом трьох місяців з дня винесення. В цей строк не включається час відстрочки або час зупинення виконання постанови у зв'язку з поданням протесту або скарги. Виконання стягнення після закінчення тримісячного строку є порушенням законності. Однак, якщо виконання розпочато до закінчення строку, то його можна продовжувати стільки, скільки це необхідно.

Зазначені вище положення є загальними для будь-якого виду постанов про накладення адміністративного стягнення.

Постанови стосовно конкретного виду адміністративного стягнення мають свої особливості виконання.

Постанова про накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження (ст. 306 КпАП) виконується органом (посадовою особою), який виніс постанову, шляхом оголошення постанови порушнику.

Штраф (Глава 27 КпАП) має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з дня вручення йому постанови, а в разі оскарження або опротестування — 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення. У разі відсутності самостійного заробітку в неповнолітніх, штраф стягується з їх батьків або осіб, які їх замінюють. Штраф сплачується в установу будь-якого банку.

Постанова про оплатне вилучення предмета (Глава 28 КпАП) виконується державним виконавцем. Вилучені предмети здаються державним виконавцем для реалізації в спеціалізовані магазини за місцем знаходження майна, що підлягає вилученню. Сума, виручена від реалізації оплатно вилученого предмета передається колишньому власнику з відрахуванням витрат, пов'язаних з проведенням виконавчих дій.

Постанова про конфіскацію предмета або грошей (Глава 29 КпАП) виконується державними виконавцями. Виконання даної постанови здійснюється шляхом вилучення конфіскованого предмета і безоплатного примусового звернення цього предмета у власність держави.

Постанова про позбавлення спеціального права виконується на підставі положень глави 30 КпАП.

Постанова про позбавлення права керування транспортним засобом виконується посадовими особами ОВС, а річковими і маломірними суднами — посадовими особами органів річкового транспорту та Головної державної інспекції України з питань безпеки судноплавства.

Постанова про позбавлення права полювання виконується посадовими особами органів мисливського господарства. Вона виконується шляхом вилучення мисливського квитка.

Постанова суду про застосування виправних робіт (Глава 31 КпАП) надсилається органу Державного департаменту України з питань виконання покарань на виконання не пізніше як наступного дня після її винесення. Виправні роботи виконуються за місцем постійної роботи порушника на протязі не більше двох місяців. В цей час із заробітку порушника проводиться відрахування до 20% в дохід держави.

Постанова районного (міського) суду про застосування адміністративного арешту (Глава 32 КпАП) виконується негайно. Осіб, підданих арешту, тримають під, вартою в місцях, визначених ОВС. При цьому арештований піддається особистому оглядові. Особи, піддані адміністративному арешту можуть використовуватись без оплати праці на фізичних роботах (прибирання вулиць, роботи з благоустрою та ін.). Організація трудового використання осіб, підданих адміністративному арешту, покладається на виконавчі органи місцевих рад.

Постанова районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду (судді) про застосування громадських робіт надсилається на виконання органу Державного департаменту України з питань виконання покарань не пізніше наступного дня після її винесення Стаття 321-1 КпАП).

Виконання стягнення у вигляді громадських робіт здійснюється на основі участі порушників у суспільно корисній праці, види якої визначають органи місцевого самоврядування. Строк стягнення у виді громадських робіт обчислюється в годинах, протягом яких порушник виконував визначену суспільно-корисну працю (ст. 321-2 КпАП).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]