Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPgrunt12.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Чернівецький національний університет

імені Юрія Федьковича

Географія ґрунтів і земельних ресурсів

Методичні рекомендації

до практичних робіт

Чернівці

Чернівецький

національний університет

2012

ББК 40.359.7

Г 353

УДК 631.4 (072)

Друкується за ухвалою редакційно-видавничої ради

Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Г 353

Географія ґрунтів і земельних ресурсів : методичні рекомендації до практичних робіт / укл. : М.М. Проскурняк. – Чернівці : Чернівецький нац. ун – т, 2012. – 28 с.

Практичні роботи з “Географії ґрунтів і земельних ресурсів” спрямовані на допомогу студентам, майбутнім учителям географії, оволодіти знаннями про історію дослідження, чинники ґрунтоутворення, класифікацію, районування, загальні закономірності географічного поширення, особливості ґрунтового покриву та земельних ресурсів України і світу.

ББК 40.359.7

УДК 631.4 (072)

© Чернівецький національний

університет, 2012

Вступ

Географія ґрунтів розкриває закономірності диференціації ґрунтів і земельних ресурсів суші та їх зв’язок з географічним середовищем.

До основних науково-теоретичних завдань географії ґрунтів належать: виявлення закономірностей розподілу ґрунтів на земній поверхні; районування ґрунтового покриву; різномасштабне картографування ґрунтового покриву; впровадження різних методів дослідження ґрунтового покриву; охорона ґрунтового покриву.

Головне науково-практичне завдання географії ґрунтів – розробка наукових основ і практичних рекомендацій для раціонального використання й охорони ґрунтового покриву відповідно до його зонально-регіональних і ландшафтно-екологічних особливостей.

У системі природничих наук географія ґрунтів тісно пов’язана з біологічними та географічними науками, як самостійна галузь знаходиться на стику ґрунтознавства, фізичної географії та картографії, і тому опирається на розроблені ними фундаментальні закони й використовує притаманні їм методи досліджень.

Основні методи географії ґрунтів – порівняльно-географічний, за допомогою якого географічне розміщення ґрунтів вивчають у зв’язку з чинниками ґрунтоутворення, а також картографічний, що полягає у складанні ґрунтових карт, ґрунтово-географічному районуванні та систематизації структур ґрунтового покриву.

Методичні рекомендації для практичних занять з курсу “Географія ґрунтів і земельних ресурсів” включають десять робіт, що спрямовані на виконання вищезазначених завдань, оволодіння відповідними методами та вивчення загальних закономірностей і особливостей ґрунтового покриву світу й України. Кожна робота містить стислий виклад теми, завдання, додатки табличної форми і джерельну базу.

Видання призначене для студентів денної та заочної форм навчання географічних факультетів, а також може бути використане вчителями географії загальноосвітніх шкіл, гімназій і ліцеїв як посібник для підготовки факультативних занять.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]