Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать
  1. Визначте суть та завдання економічної оцінки земель

Економ оцінка земель є однією із складових ДЗК. Вона полягає у визначенні економічного ефекту від застосування різних за якістю земель шляхом врахування відмінностей у праці робітників с/г при досягненні рівня інтенсивного землеробства.

Суть економічної оцінки:

1.відображає відмінності у якості земель з точки зору економічної родючості при досягнутому рівні інтенсивності землеробства

2.вона враховує необхідність раціонального використання земель всіх категорій

3.вона дає оцінку земель не тільки за їх родючістю, але і за їх положенням відносно пунктів реалізації їх продукції, промислових центрів

4. визначає рівень продуктивності земельних угідь

5.встановлює порівняльну цінність землі в різних природних та економічних умовах

Економічна оцінка проводиться за видами с/г угідь. Вона є загальна і часткова.

6. Економічна оцінка передбачає аналіз ДР за родючістю гуртів і місцеположенням земельних ділянок.

Завдання економічної оцінки є порівняльний аналіз ефективності використання земель різного цільового призначення. Воно зумовлене необхідністю наступних умов:

- забезпечити потреби суспільства у підвищенні ефективності використання земель

- проведення об’єктивного аналізу господарської діяльності с/г підприємств

- визначення обсягів виробництва продукції с/г

- еколого-економічне бонітування схем і проектів землеустрою

2.Наведіть відмінності загальної економічної оцінки земель від часткової

Залежно від цілей і завдань, оцінка земель може бути частковою і загальною. Часткові оцінки передбачають визначення ступеня ефек- тивності вирощування конкретних сільськогосподарських культур на різних грунтах. Матеріали часткових економічних оцінок земель міс- тять дані про придатність їх для вирощування різних сільськогоспо- дарських культур, що забезпечує відповідний економічний ефект без додаткових капітальних вкладень. Загальна економічна оцінка земель передбачає визначення об'єктивних показників родючості і показників, які характеризують ефективність використання землі при досягнутому рівні інтенсивності землеробства. Вона проводиться на основі обліку затрат і результатів за всією сукупністю вирощуваних культур.

3.Наведіть сучасне визначення поняття «економічна оцінка земель» згідно зку.

Економічна оцінка земель – це оцінка землі як природного ресурсу і засобу виробництва в сільському та лісовому господарстві та як природного базису в суспільстві за показниками, що характеризують продуктивність земель, ефективність їх використання та дохідність з одиниці площі.

  1. Охарактеризуйте фактори, що впливають на економічну оцінку земель

На величину земельної ренти і диференціального доходу впливають такі фактори: економічні, організаційно-господарські і природно-історичні. Економічні фактори мають вплив на результати загальної оцінки земель і характеризуються різною величиною затрат виробництва залежно від відстані сільськогосподарських підприємств до пунктів реалізації продукції, баз постачання матеріально-технічними засобами виробництва. До економічних факторів необхідно також віднести стан дорожньої мережі, рівень професійної освіти спеціалістів і працівників сільського господарства, які переважно характеризуються гіршим станом у віддалених господарствах і, природно, ведуть до зниження показників оцінки земель.

До організаційно-господарських факторів, які впливають на оцінку земель, можна, віднести такі, як віддаленість земель від виробничих центрів сільськогосподарських підприємтсв, земельний устрій, склад і співвідношення земельних угідь.

Природно-історичні фактори неоднаково впливають на результати оцінки земель, залежно від економічного стану агроформувань. В екс- тенсивному господарстві використовується в основному природна ро- дючість ґрунту і готових сил природи, а в інтенсивному господарстві земля розглядається, головним чином, як засіб для прикладання праці і капіталу. Тому у першому випадку головним чином ціниться хімічний склад ґрунтів, наявний стан поживних речовин, тоді як у другому випадку з широким застосуванням мінеральних добрив на першому місці можуть виявитися фізичні властивості ґрунту, їх здатність реагувати на додаткові дози поживних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]