Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать
  1. Наведіть основні концепції до визначення економічної оцінки природних ресурсів та її критерії

Виділяються дві концепції до визначення економічної оцінки природних ресурсів: затратна і за одержаним ефектом. Затратна концепція базується на величині затрат, пов'язаних із освоєнням /відтворенням/ природних ресурсів. Однак при цьому не враховувалось те, що наявність реальних вартісних відносин допустимо у тому випадку, коли на відтворення природних ресурсів не затрачено людської праці. Виходячи з цього, затратна концепція оцінки природних ресурсів не знайшла широкого застосування. Друга концепція пов'язана з ефектом від експлуатації природних ресурсів, який виражається величиною диференціальної ренти, валового продукту, окупності затрат залежно від їх якості. Іншими словами, друга концепція базується на диференціальній ренті від використання різних природних ресурсів. Однак у міжгалузевому аспекті порівняльна оцінка природних ресурсів повинна визначатися за одним показником - вартості валової продукції з одиниці площі.

  1. Охарактеризуйте показники загальної економічної оінки земель (вартість валової продукції з 1га, окупність затрат, диференційний доход)

Загальна економічна оцінка землі проводиться за вартістю валової продукції, окупністю затрат і диференціальним доходом.

Вартість валової продукції (ВП) визначається за всіма культурами з врахуванням площі посіву, урожайності і ціни, що виражається формулою:

ВП = Р* У *Ц ,

де Р - посівна площа культури, га; У – урожайність культури, ц/га;

Ц – ціна продукції,грн./ц.

При економічній оцінці земель вихід валової продукції на землях різної якості необхідно ув'язувати із затратами виробництва.

Окупність затрат, як показник економічної оцінки є відносним вираженням рівня родючості земель при рівних економічних умовах господарювання.

Окупність затрат визначається співвідношенням показників продуктивності і затрат на конкретних землях. Звідси окупність затрат (03) дорівнює: ОЗ= ВП / ВЗ*100

При проведенні загальної економічної оцінки земель затрати на виробництво валової продукції на і-тій агрогрупі земель розраховуються за формулою: Зі =Зj1Вj1 + Зj2Вj2 + ...+ ЗjпВjn

де Зj 1,2...- середні по земельно-оціночному району затрати на вирощування j-тої культури, грн.; Вj1.2...п - питома вага посівів j-тої культури.

Диференціальний доход представляє собою додаткову частину чистого доходу, створюваного більш продуктивною працею на землях кращої якості по відношенню до гірших умов виробництва.

ДД = ВП - 1,35 • В3 крб/га

7. Охарактеризуйте показники часткової економічної оцінки земель (урожайність, окупність витрат, диференціальний доход)

Часткова оцінка земель по ефективності вирощування окремих сільськогосподарських культур проводиться за урожайністю відповідних культур, окупністю затрат на їх вирощування і диференціальним доходом.

Вихідним показни ком економічної оцінки земель виступає урожайність культур. За даними урожайності культур встановлюються відповідні числові співвідношення і забезпечується порівняльна оцінка якості земель. Склад сільськогосподарських культур, відібраних для еконо- мічної оцінки земель, повинен бути характерним для території земельно- оціночного району. До обов'язкового переліку включаються сільсько господарські культури, які мають важливе виробниче і товарне значення і, в першу чергу, це основні зернові культури, цукрові буряки, картопля, льон, соняшник. За показником урожайності культури можна одержати тільки порівняльну оцінку землі за ефективністю вирощування відповідної культури.

ОЗ= У / ВЗ *100 (ц/100крб.затрат)

ДД = ВП - 1,35 • В3 крб/га

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]