Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать

38. Принципи засновані на уявленнях користувача

Принципи, засновані на уявленнях користувача: корисності, заміщення, очікування - дозволяють, визначити корисність об'єкта, його сприйнятну ціну та очікувані вигоди від володіння об'єктом нерухомості.

Корисність об'єкта нерухомості пов'язана з очікуванням доходів. Принцип очікування підкреслює, що вартість об'єкта нерухомості повинна включати поточну вартість всіх майбутніх доходів і враховувати постійне зростання цієї вартості під впливом

39. Принципи пов’язані з експлуатацією об’єктів

До принципів, пов'язаних з об'єктом нерухомості (перш за все із землею) та його поліпшенням відносяться принципи залишкової продуктивності землі, граничної продуктивності (принцип внеску), зростаючого й зменшуючого доходу, збалансованості, економічного розміру, економічного розподілення. Відповідно до принципу залишкової продуктивності землі, власник земельної ділянки при мінімальних витратах на його облаштування може отримати максимальний дохід. Суть принципу зростаючого чи зменшуючого доходу полягає в тому, що в міру вкладання капіталу та праці до землі прибутковість об'єкта зростає до певної величини й може наступити момент, коли витрати перевищуватимуть вартість об'єкта нерухомості. Оцінний принцип економічного розміру ділянки землі дозволяє визначити вартість єдиної земельної ділянки та кількість землі для забезпечення оптимальних розмірів відповідно до ринкової кон'юнктури в даному місці.

40. Принципи пов’язані з ринковим середовищем

Принципи, пов'язані з ринковим середовищем: залежність попиту та пропозиції, конкуренції, зміни.

Грамотне використання принципів даної групи дозволяє власнику об'єкта нерухомості отримати оптимальний дохід у конкретній економічній ситуації. Згідно з принципом залежності вартість об'єкта нерухомості піддається впливу і сама впливає на вартість інших об'єктів у прилеглій місцевості. Суть оцінного принципу конкуренції полягає в тому, що ринковий попит породжує прибуток, а прибуток створює конкуренцію - силу, що призводить до вирівнювання прибутковості на ринку нерухомості. Принцип, що характеризує зміни корисності об'єктів нерухомості в даному місці так й називають: принцип зміни.

41. Принцип найкращого і найефективнішого використання

Принцип найбільш ефективного використання полягає в урахуванні залежності ринкової вартості об'єкта оцінки від його найбільш ефективного використання. Під найбільш ефективним використанням розуміється використання майна, и результаті якого вартість об'єкта оцінки є максимальною. І при цьому розглядаються тільки ті варіанти використання майна, які є технічно можливими, дозволеними та економічно доцільними.

При визначенні найкращого (найбільш ефективного) використання об'єкта беруть до уваги наступне:

? ринкові умови (перш за все переважні способи землекористування в околицях оцінюваної нерухомості);

? існуючі норми зонування;

? очікувані зміни на ринку нерухомості;

? поточний спосіб використання нерухомого майна.

Найкраще використання об'єкта нерухомості - це найбільш ймовірне і юридично дозволене використання цього об'єкта (якщо об'єкт - ділянка землі, то вільного або з поліпшеннями), яке фізично можливо, економічно обгрунтовано і приводить до найвищої вартості оцінюваного об'єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]