Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать

17. Наведіть способи визначення урожайності і виробничих затрат в розрізі агг ґрунтів

Методи: для побудови шкали економічної оцінки використ. Суцільний та вибірковий методи. Суцільний – коли береться інформація провсі с/г підприємства, що розміщені в районі.Вибірковий – коли береться інформація про ті с/г підприємства які близькі за економічними умовами ведення с/г. Визначення урожайності проводиться за 7 років.

Застосовують різні способи визначення середньої багаторічної У с/г к-р за АГГ: 1.вибірковий-вибір типових за спеціалізацією і близьких за рівнем інтенсивності ведення землеробства с/г підприємств

2. метод кореляційно-регресійного аналізу статистичних даних усієї сукупності господарств земельно-оціночного району – він корелює зв'язок між У с/г к-р і якістю АГГ.

3.для мало поширених АГГ застосов. спосіб аналогів- показники економічної оцінки таких грунтів встановлюються за аналогічними групами грунтів розміщених у суміжних земельно-оціночних районах з близькими грунтово-кліматичними умовами.

4.метод експертизи на пробних майданчиках і контрольних ділянках

5.спосіб опитування спеціалістів і працівників с/г підприємств.

Затрати на виробництво к-ри в розрізі АГГ визначається з середнього в земельно-оціночному районі рівня ВЗ на дану к-ру в розрахунку на 1га посіву.

18. Обґрунтуйте необхідність та наведіть завдання внутрігосподарської оцінки земель

В системі земельнооціночних робіт, які входять до складу земельного кадастру, важливе місце займає одержання відо- мостей про внутрігосподарську оцінку земель в розрізі окремих земельних ділянок, полів сівозмін, сівозмінних, виробничих масивів, угідь, чи і характеризують продуктивність, ефективність використання і дохідність земель в цілому в господарстві.

Згідно із загальноприйнятими теоретичними основами оцінки земель у складі ДЗК, земельнооціночний процес необхідно проводити за такою схемою: -районування території -агровиробниче групування грунтів -збір і обробка даних про ознаки і властивості грунтів, економічні показники про використання земель -складання і затвердження шкал оцінки земель у земельнооціночних районах - внутрігосподарська оцінка земель - оцінка земель у адміністративному районі і на більш високих адміністративних рівнях. Основною ланкою в системі земельнооціночних робіт є одержання даних внутрігосподарської оцінки земель.

Об'єктом внутрігосподарської оцінки земель є окремо оброблювані робочі ділянки ріллі, поля і масиви сівозмін, контури кормових угідь, масиви сінокосозмін і пасовищезмін, рілля і кормові угіддя виробничих підрозділів в цілому. Предметом внутрігосподарської оцінки земель прийнята ґрунтова відміна.

Завданням є складання або уточнення шкал оцінки земель по кожному с/г підприємству.

19. Наведіть порядок визначення продуктивних властивостей землі при внутрігосподарській оцінці

Внутрігосподарська оцінка земель розглядається як бонітування грунтів за їх продуктивними властивостями і як економічна оцінка головного засобу виробництва з врахуванням технологічних власти- востей земель.

Вихідною базою внутрігосподарської оцінки земель служать: - зональні (по земельнооціночному району) шкали бонітування грунтів і економічної оцінки земель;

- базисні (середні в земельнооціночному районі) дані про урожайність культур і затрати на їх вирощування тощо.

- матеріали спеціальних обстежень

- матеріали організацій територій с/г підприємств.

Залежно від природних і економічних умов, наявності необхідної інформації, площі і інтенсивності вирощування культур можуть бути використані такі методи оцінки земель за урожайністю культур: 1) диференціація показників оціночної урожайності груп грунтів за ґрунтовими відмінами на основі даних бонітування грунтів; 2) на основі регресійното аналізу оціночної урожайності культур і бонітету ґрунтів; 3) за коефіцієнтами співвідношення показників урожайності культур.

При використанні першого методу середній бал бонітету в агрогрупі грунтів і в ґрунтових відмінах розраховується з врахуванням долі впливу окремих властивостей грунтів на урожай культур, яка дорівнює коефіцієнтові детермінації, розрахованому як квадрат коефіцієнта парної

кореляції (Кд2).

Кб=Бгр.відм. / Багг Угр.відм.= Уагг*Кб

2-метод –на основі регресійного аналізу оціночної У к-р і бонітету грунтів

У=в01Б+в2Б

3-метод Коефіцієнт співвідношення урожайності показує, у скільки разів урожайність відповідної культури більша або менша від урожайності зернових або іншої основної культури, яка приймається за одиницю.

Завершальний етап –складання шкал в розрізі окремих грунтових відмін.

20. Наведіть порядок визначення урожайності та вартості валової продукції часткової економічної оцінки робочих ділянок

Для визначення У та вартості валової продукції в розрізі робочих ділянок уточнюють дані бонітування грунтів і розрахов коефіцієнт зміни бала бонітету КБ=Б1/Б2

УдРБ ВПД=ВПРБ

21. Наведіть порядок визначення виробничих витрат на окремих АГГ

22. Наведіть порядок визначення абсолютних та відносних показників окупності витрат та диференціального доходу

23. Наведіть порядок оцінки технологічних властивостей земель при внутрігосподарській оцінці

До технологічних властивостей земель відносять: 1) енергоємкість грунту за опором грунтооброблюваним знаряддям; 2) контурність, розмір, конфігурація, порізаність перешкодами; 3) рельєф; 4) кам'я- нистість угідь; 5) віддаленість земель від господарських центрів і цен- тральної садиби господарства.

КТДЗСКК КТ- КОЕФІЦІЄНТ НА ТЕХНОЛОГ УМОВИ, КД- коеф.довжини гону, КЗ-коеф. Зрізаності перешкодами, КСК-коеф складності конфігурації, КК- коеф. крутизни схилу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]