Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення суті понять «кадастровий гектар» і «кадастрова ціна»

Кадастрова ціна на зерно складається з двох елементів: - собівартість (С) центнера зерна в гірших природно-економічних умовах виробництва

- безрентного додаткового продукту, який складає 35% по відношенню до собівартості

Кадастрові ціни на іншу продукцію встановлюються через відповідні коефіцієнти, які розраховують виходячи із собівартості різних к-р по відношенню до собівартості зерна.

Кадастровий гектар відповідає га такої ріллі, на якому виробляється валова продукція землеробства, що відповідає середньому рівню виробничих затрат до якого додається розмір нормативного чистого доходу, який забезпечує розширене відтворення……

Кад.га= ВЗ*ЧД

  1. Дайте визначення відносним показникам економічної оцінки земель ( показники за окупністю затрат, умовні гектари за диференціальним доходом)

ДД у валовій продукції – d=(ОЗФ-ОЗВ)/ ОЗФ

ВП=ОП+ДП ОП-основний продукт, ДП-додатковий продукт

ДД=ДД1+ДД2

Відносні показники екон. оцінки за ДД:

РІН = ВЗФ / ВЗВИХ = ОП (рівень інтенсивності землеробства)

ОП=ВЗФ*ОЗВИХ

БОЗ=ОЗФ/ОЗВИХ

ВП=БОЗ*ОП

  1. Обґрунтуйте поняття ціни бала (за валовою продукцією (урожайністю), окупністю затрат і диференціальним доходом), порядок її встановлення та використання.

Для встановлення ЦБ для кожного виду оцінки та для кожного показника вибирається еталонний грунт, який повинен забезпечувати найвище значення даного показника. В якості еталому по ВП та ДД взято АГГ 53д, по ОЗ – АГГ 58е.

В якості еталонів прийнятих за У –АГГ 53е, по ОЗ-121е, по ДД- АГГ41е.

Цукровий буряк – АГГ 53д

Картопля –АГГ 40г, льон-довгунець –АГГ 41д

11. Наведіть та охарактеризуйте предмет та об’єкт економічної оцінки земель

Об'єктом економічної оцінки земель, як і земельного кадастру в цілому, є всі землі країни, віднесені до різних категорій земель і представлені різними земельними угіддями.

Економічна оцінка землі, як наукова дисципліна, охоплює певне коло знань про порівняльну цінність її з точки зору продуктивності, ефек- тивності використання і доходності. Ці знання базуються на порівняльній цінності найбільш важливої властивості землі - родючості грунтів.

Предметом економічної оцінки - економічна родючість. Предметом економічної оцінки земель, крім того, виступають і суспільно- економічні умови (затрати на виробництво продукції, місцеположення господарства).

  1. Охарактеризуйте критерії економічної оцінки (мірило цінності) земель

Критерії визначення економічної оцінки земель, як одиниці їх виміру, встановлено пунктом 3 статті 200 Земельного кодексу України, згідно якої економічна оцінка земель визначається в умовних кадастрових гектарах або у грошовому виразі. З іншого боку, критерій економічної оцінки земель - це ознака істинності наших знань про предмет оцінки землі за певними показниками.

Істинність наших знань про порівняльну цінність економічної родючості, як предмету оцінки, характеризує величина продукції сільського господарства з врахуванням затрат на її виробництво.

Економічна оцінка землі повинна враховувати затрати при порівнянні величини виробництва продукції, одержаної з різних за економічною родючістю земель. На кожному етапі суспільного розвитку складається певна величина суспільно необхідних (допустимих) затрат на виробництво тієї чи іншої продукції сільського господарства. Різниця індивідуальних і суспільно необхідних затрат на виробництво однакової величини сільськогосподарської продукції на відповідних землях дає економію затрат, яка виступає мірилом цінності земель.

Таким чином, загальним критерієм оцінки земель є продуктивність, сукупність затрат живої і уречевленої праці при співставимих рівнях інтенсивності землеробства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]