Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать

13. Наведіть порядок розрахунку дд та питомої ваги диференціального доходу у вп

Диференціальний доход представляє собою додаткову частину чистого доходу, створюваного більш продуктивною працею на землях кращої якості по відношенню до гірших умов виробництва.

ДД = ВП - 1,35 • В3 крб/га

Показники диференціального доходу розраховуються у абсолютних (грн./га) і відносних (бали) величинах. Крім того, ці показники можуть виражатися величиною питомої ваги у валовому продукті (d), яка дорівнює: d = ДД / ВП

Аналіз і оцінку виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств найбільш доцільно проводити за диференціальним доходом, так як він показує, яка частина валового продукту одержана у госпо- дарстві за рахунок якості землі (додатковий продукт І) і яка частина його одержана за рахунок інтенсивності землеробства (додатковий продуктII).

14. Охарактеризуйте суть понять «додатковий продукт і» та «додатковий продукт іі»

Диференціальний доход І - це доход, одержаний на різноякісних землях порівняно з гіршими землями при однаковому /середньому/рівні затрат живої і уречевленої праці, тобто при однаковому рівні інтенсивності ведення господарства. Він створюється в основному за рахунок об'єктивних факторів /природна родючість, кліматичні умови, рівень ведення господарств/ і визначається за формулою:

ДП1=ВЗвих.*(ОЗф – ОЗвих.)

Диференціальний доход II утворюється за рахунок дії суб'єктивних факторів і в основному за рахунок ефективності капітальних вкладень на землях різної якості, тобто за рахунок інтенсифікації виробництва і визначається за формулою:

ДПп= (В3ф-В3вих )*( ОЗф – ОЗвих )

15. Охарактеризуйте стадію підготовчих робіт з економічної оцінки земель

Під час підготовчих робіт проводиться збір необхідних вихідних даних для проведення земельнооціночних робіт. На стадії підготовчих робіт необхідно провести аналіз даних раніше проведеної економічної оцінки земель, виявити недоліки достовірності її даних, вивчити думку спеціалістів сільського господарства про якість раніше виконаних робіт з оцінки земель. У цей час необхідно також підготувати бланки земельнооціночних формулярів для збору вихідної інформації з оцінки земель. Крім того, необхідно зібрати ряд інших даних, а саме: про структуру посівів культур за агрогрупами ґрунтів у господарствах земельнооціночного району та ін..

В процесі підготовчих робіт необхідно уточнити матеріали земельно- оціночного районування території, одержані на початковому етапі земельнооціночних робіт, так як після проведення бонітування ґрунтів можуть пройти зміни в спеціалізації господарств, які входять до складу земельнооціночного району.

16. Наведіть економіко-статистичну інформацію, яка заноситься в земельно-оціночні формуляри при економічній оцінці земель

Основним джерелом статистичної інформації для заповнення зе- мельнооціночних формулярів є річні звіти господарств, в основному за 7-річний період.

У формулярі для збору даних передбачено 8 таблиць:

  • наявність виробничих ресурсів;

  • -хімічна меліорація і внесення добрив в цілому в господарстві;

  • внесення добрив під культури;

  • реалізація продукції, всього;

  • чистий дохід (прибуток) і збиток;

  • площа, збір врожаю і затрати на виробництво продукції;

  • площа садів, виноградників і інших багаторічних насаджень, валовий збір продукції і затрати в неспеціалізованих господарствах;

- площа і валовий збір продукції кормових угідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]