Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moduli_2_Smaha.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
587.78 Кб
Скачать

31. Наедіть основні законодавчі та нормативні акти в сфері оцінки нерухомого майна

32. Охарактеризуйте зміст національного стандарту оцінки майна №1

Національний стандарт N 1 (далі - Стандарт) є обов'язковим для застосування під час проведення оцінки майна та майнових прав (далі - майно) суб'єктами оціночної діяльності, а також особами, які відповідно до законодавства здійснюють рецензування звітів про оцінку майна.

Оцінка майна проводитися з дотриманням принципів корисності, попиту і пропонування, заміщення, очікування, граничної продуктивності внеску, найбільш ефективного використання.

База оцінки та порядок визначення вартості

Оцінка проводиться із застосуванням бази, що відповідає ринковій вартості або неринковим видам вартості. Вибір бази оцінки залежить від мети, з якою проводиться оцінка майна, його особливостей, а також нормативних вимог.

У разі коли у нормативно-правових актах з оцінки майна, договорі на проведення оцінки майна або ухвалі суду не зазначається вид вартості, який повинен бути визначений у результаті оцінки, визначається ринкова вартість.

Для визначення ринкової вартості враховується найбільш ефективне використання об'єкта оцінки.

Визначення ринкової вартості об'єкта оцінки за допомогою порівняльного підходу ґрунтується на інформації про ціни продажу (пропонування) подібного майна, достовірність якої не викликає сумнівів у оцінювача.

У звіті про оцінку майна та у висновку про вартість об'єкта оцінки оцінювач відображає факт про включення або не включення до ринкової вартості суми податку на додану вартість.

Умова щодо визначення ринкової вартості з включенням суми податку на додану вартість зазначається у договорі на проведення оцінки майна.

Вибір неринкового виду вартості обґрунтовується у звіті про оцінку майна.

33. Охарактеризуйте зміст національних стандартів оцінки майна №2,3,4

Національний стандарт N 2 «оцінка нерухомого майна» - визначає особливості застосування методичних підходів до оцінки нерумості і особливості оцінки окремих видів нерухомості

Національний стандарт N 3 «оцінка цілісних майнових комплексів» - визначає особливості застосування методичних підходів і порядок визначення вартості цілісних майн комплексів

Національний стандарт N 4 «оцінка майнових прав, інтелектуальної власності» - регламентує порядок проведення оцінки майнових прав на об’єктивні права інтелектуальної власності

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ N 2

"Оцінка нерухомого майна"

1. Національний стандарт N 2 (далі - Стандарт) є обов'язковим для застосування під час проведення оцінки нерухомого майна (нерухомості) суб'єктами оціночної діяльності, а також особами, які відповідно до законодавства здійснюють рецензування звітів про оцінку майна та проводять державну експертизу звітів з експертної грошової оцінки земельних ділянок державної та комунальної власності у разі їх продажу.

2. Поняття, що вживаються у цьому Стандарті, використовуються у такому значенні:

ў земельна ділянка - частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, визначеними щодо неї правами.

ў земельне поліпшення - результати будь-яких заходів, що призводять до зміни якісних характеристик земельної ділянки та її вартості.

ў невід'ємне поліпшення нерухомого майна - результати заходів, спрямованих на покращання фізичного (технічного) стану та (або) якісних характеристик земельної ділянки;

ў надлишкове поліпшення нерухомого майна - результати заходів, спрямованих на зміну фізичного (технічного) стану та (або) якісних характеристик земельної ділянки та (або) земельних поліпшень, відокремлення яких не призведе до зміни ринкової вартості земельної ділянки та (або) земельних поліпшень.

ў будівлі - земельні поліпшення, в яких розташовані приміщення, призначені для перебування людини, розміщення рухомого майна, збереження матеріальних цінностей, здійснення виробництва тощо;

ў приміщення - частина внутрішнього об'єму будівлі, обмежена будівельними елементами, з можливістю входу і виходу;

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ N 3 "Оцінка цілісних майнових комплексів" ЗАТВЕРДЖЕНО постановою КНУ від 29 листопада 2006 р.

1. Національний стандарт N 3 (далі - Стандарт) є обов'язковим для застосування під час проведення оцінки цілісного майнового комплексу суб'єкта господарювання (далі - цілісний майновий комплекс) суб'єктами оціночної діяльності, а також особами, які відповідно до законодавства здійснюють рецензування звітів про оцінку цілісного майнового комплексу.

2. У цьому Стандарті наведені нижче терміни вживаються у такому значенні:

ў інвестований капітал - сума власного та запозиченого капіталу (довгострокового боргу) цілісного майнового комплексу;

капітальні інвестиції - інвестиції, що спрямовуються у будівництво, виготовлення, реконструкцію, модернізацію, придбання, створення необоротних активів

ў корпоративна частка - частка (пай, акції) господарського товариства, що утворене на основі цілісного майнового комплексу;

мультиплікатор - коефіцієнт, що розраховується шляхом ділення ціни продажу (пропонування) подібного цілісного майнового комплексу або ринкової капіталізації акціонерного товариства;

ў номінальний грошовий потік - грошовий потік у прогнозних

цінах на майбутні періоди з урахуванням прогнозного рівня інфляції;

реальний грошовий потік - грошовий потік у цінах, фіксованих на дату оцінки, без урахування прогнозного рівня інфляції;

НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ N 4 "Оцінка майнових прав інтелектуальної власності" . Затвердж. Пост. КНУ від 3.10.2007 р.

1. Національний стандарт N 4 (далі - Стандарт) є обов'язковим для застосування суб'єктами оціночної діяльності під час проведення оцінки майнових прав інтелектуальної власності, а також особами, які здійснюють відповідно до законодавства рецензування звітів про оцінку.

Стандарт може застосовуватись для визначення розміру збитків, завданих у зв'язку з неправомірним використанням об'єктів права інтелектуальної власності.

2. Об'єктами оцінки відповідно до цього Стандарту є майнові права інтелектуальної власності, які належать до об'єктів у нематеріальній формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]