Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modulna_2_APP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
470.53 Кб
Скачать

65. Охарактеризуйте дисциплінарне провадження щодо осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України.

ДП щодо службовців системи МВСУ – це врегульований нормами законодавства порядок розгляду уповноваженими на те суб’єктами справ стосовно службових осіб системи МВСУ, які вчинили дисциплінарні проступки, спрямований на вирішення справи і реалізації дисциплінарної відповідальності цих осіб.

Стадії такого провадження: 1) порушення ДП та призначення службового розслідування; 2) проведення службового розслідування; 3) прийняття та виконання рішення про застосування заходів дисциплінарного впливу;4) оскарження прийнятого рішення.

Підставою для порушення дисциплінарного провадження є скоєння службовою особою системи МВСУ дисциплінарного проступку.

ДП порушується безпосередньо начальником винної особи. З метою зясування всіх обставин справи дисциплінарного проступку начальник призначає службове розслідування і посадову особу, яка буде його проводити.

Підставами для проведення служб. розслідування є: 1) заяви, скарги, листи громадян; 2) повідомлення державних органів, ГО, телебачення, радіо та інших ЗМІ; 3)повідомлення органів дізнання, попереднього слідства, прокурора, суду; 4) повідомлення працівників ОВС про допущені або виявлені порушення.

Відповідно до Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ України на осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ можуть накладатися наступні дисциплінарні стягнення: зауваження; догана; сувора догана; затримка в присвоєнні чергового спеціального звання на термін до одного року; попередження про неповну службову відповідність; зниження в посаді; зниження в спеціальному званні на один ступінь; звільнення з органів внутрішніх справ.

При визначенні дисциплінарного стягнення беруться до уваги характер проступку і його наслідки, обставини вчинення, попередня поведінка винного, його ставлення до служби, стаж служби і рівень кваліфікації. Перед накладенням стягнення від винного береться письмове або усне пояснення.

66. Охарактеризуйте дисциплінарне провадження у справах про порушення правил попереднього ув*язнення, умов і порядку відбуття кримінального покарання.

Порядок і строк утримування осіб, узятих під варту, в ізоляторі тимчасового утримування, на гауптвахті або у тюрмі визначаються законодавством України. Згідно з вимогами ч. 4 ст. 155 КПК України, особи, узяті під варту, можуть перебувати в місцях утримування затриманих щонайбільше три доби, а якщо їх доставления у слідчий ізолятор у цей строк неможливе через віддаленість або за відсутністю належних шляхів сполучення — до десяти діб. Строки утримування під вартою регламентуються ст. 156 КПК України. Граничний строк утримування під вартою при розслідуванні злочинів у кримінальних справах не може перевищувати 1,5 року. Продовження строку не допускається, і обвинувачений, якого утримувають під вартою, підлягає негайному звільненню. Час ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами кримінальної справи при обчисленні строку утримування під вартою як запобіжного заходу не враховується.

Якщо особи, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі чи дисциплінарних батальйонах, притягуються до кримінальної відповідальності за вчинення іншого злочину і до них як запобіжний захід обрано взяття під варту, то вони за постановою особи, яка здійснює розслідування, можуть перебувати у штрафному ізоляторі виправно-трудової колонії або у дисциплінарному ізоляторі виховно-трудової колонії чи на гауптвахті

Постанови і вказівки прокурорів щодо додержання встановлених законодавством порядку і умов утримування осіб, узятих під варту, підлягають обов'язковому виконанню адміністрацією місць попереднього ув'язнення.

Обмеження волі встановлюється на строк від одного до п'яти років.

Обмеження волі може бути застосоване в порядку заміни невідбутої частини покарання більш м'яким (на підставі статті 82 КК України).

Обмеження волі не застосовується до неповнолітніх, вагітних жінок, жінок, що мають дітей віком до чотирнадцяти років, до пенсіонерів, військовослужбовців строкової служби, до інвалідів I та II груп.

67. Охарактеризуйте дисциплінарне провадження у справах про порушення правил внутрішнього розпорядку приймальників-розподільників для неповнолітніх та осіб, затриманих за бродяжництво.

Приймальники-розподільники для неповнолітніх та приймальни-ки-розподільники для осіб, затриманих за бродяжництво - це спеціальні установи місцевої міліції, призначені для тимчасового ізольованого тримання відповідних категорій громадян1. Порушення умов або порядку тримання у приймальниках-розподільниках тягне за собою застосування щодо винної особи примусових заходів у порядку, встановленому законодавством. Зауважимо, що до порушників внутрішнього розпорядку приймальників-розподільників застосовуються не лише заходи дисциплінарної відповідальності, а й інші заходи впливу, як-от: зв'язування, тримання у наручниках тощо. Природно, що діяльність із застосування зазначених заходів не охоплюється рамками дисциплінарного провадження, оскільки вони не мають характеру стягнення.

Незважаючи на те, що організаційно-правові засади функціонування приймальників-розподільників для неповнолітніх та осіб, затриманих за бродяжництво, визначаються достатньо широким колом нормативно-правових актів загальної дії питання дисциплінарної відповідальності утримуваного контингенту цих закладів регламентуються лише окремими відомчими наказами.

Згідно з п. 4.5 Положення про приймальники-розподільники для неповнолітніх, до порушників дисципліни можуть застосовуватись такі дисциплінарні стягнення:

а) попередження; ■>' б) догана; ■і в) поміщення до дисциплінарної кімнати на строк до трьох діб.

Поміщення до дисциплінарної кімнати проводиться тільки на підставі постанови, винесеної черговим приймальника-розподільника та затвердженої його начальникомПеред поміщенням неповнолітнього до дисциплінарної кімнати начальник приймальника-розподільника зобов'язаний особисто перевірити всі обставини, на підставі яких вирішено ізолювати підлітка, заслухати його пояснення і оголосити своє рішення безпосередньо неповнолітньому, котрий вчинив проступок.

Дещо інші дисциплінарні стягнення застосовуються до порушників правил внутрішнього розпорядку у приймальниках-розподільни-ках для осіб, затриманих за бродяжництво. Так, відповідно до п. 5.8 Положення про приймальники-розподільники для осіб, затриманих за бродяжництво, залежно від характеру або тяжкості вчиненого нею проступку, на затриману особу накладається одне з таких стягнень:

а) попередження;

б) позачерговий наряд на прибирання приміщень приймальника- розподільника;

в) позбавлення прогулянки на строк від 1 до 5 діб (позбавлен ня прогулянки не застосовується до жінок, які мають при собі дітей).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]