Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modulna_2_APP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
470.53 Кб
Скачать

43. Визначте особливості провадження з одержання громадянами житла.

Особливості отримання громадянами у власність кв. з Державного житлового фонду (ДЖФ) врегульовано ЗУ «Про приватизацію ДЖФ» (19.06.92.) Приватизація ДЖФ - це відчуження кв. (будинків), кв. у гуртожитках, призначених для проживання сімей та одиноких осіб, кімнат у кв., де мешкають 2 і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень ДЖФ на користь громадян Укр. ДЖФ - це житловий фонд місцевих Рад народних депутатів та житловий фонд, який знаходиться у повному господарському віданні чи управлінні держ. підприємств, організацій, установ. Не підлягають приватизації: кв.-музеї; кв.(будинки), розташовані на територіях закритих військ. поселень та підприємств, природних та історико-культурних заповідників, нац. парків, бот.садів; кв. в аварійному стані; кв., віднесені до службових, кв., розташовані в зоні аварії на ЧАЕС.

Приватизація здійснюється шляхом: безоплатної передачі громадянам кв. (кімнат, будинків) з розрахунку 21м2 загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10м2 на сім’ю; продажу надлишків загальної площі кв.(будинків) громадянам Укр., що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов. Члени сім’ї наймача - громадяни, які постійно проживають разом з наймачем або за якими зберігається право на житло. Якщо загальна площа кв. < площі, яку має право отримати сім’я наймача безоплатно, наймачу та членам його сім’ї видаються житлові чеки, сума яких визначається виходячи з розміру недостатньої площі та відновної вартості 1м2. Якщо загальна площа кв.(будинку) > площі, яку має право отримати сім’я наймача безоплатно, наймач здійснює доплату цінними паперами, одержаними для приватизації держ. підприємств чи землі, або грошима. Незалежно від розміру загальної площі безоплатно передаються у власність громадян займані ними: 1-кімнатні кв.; кв., одержані у разі знесення або відселення всіх сімей з будинків, які належали їм на праві власності, якщо колишні власники не одержали за них грошової компенсації; кв., в яких мешкають: громадяни, які постраждали внаслідок Ч. катастрофи», сім’ї загиблих при виконанні держ. обов'язків та на виробництві, багатодітні сім’ї; Герої Рад.Союзу і Соц.Праці, ветерани ВВВ, воїни-інтернац., інваліди I і II груп, інваліди з дитинства та ін. Кожний громадянин Укр. має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз. Спори, що виникають при приватизації, вирішуються судом.

44. Провадження щодо реалізації громадянами своїх прав і обов'язків:

- провадження щодо пропозицій, скарг, заяв громадян;

- провадження щодо одержання громадянами дипломів, авторських свідоцтв, патентів;

- провадження щодо виконання громадянами військового обов'язку;

- провадження щодо виконання громадянами обов'язку мати паспорт;

- провадження щодо одержання громадянами житла;

- провадження щодо реалізації громадянами права користуватися комунально-побутовими послугами тощо.

45. Однією із стадій створення юридичних осіб є її легалізації. Мета такої стадії – офіційне визнання створеної юридичної особи.

Легалізація здійснюється шляхом державної реєстрації юридичної особи.

Державна реєстрація юридичних осіб здійснюється з метою контролю за законністю їх створення.

Перелік документів, що подаються для здійснення державної реєстрації чітко встановлений законом. Реєстраційному органу за місцем знаходження суб’єкта підприємницької діяльності подаються такі документи:

  1. рішення власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу про створення юридичної особи (крім приватного підприємства)

  2. статут, якщо це необхідно для створюваної організаційної форми підприємництва;

3) реєстраційна картка встановленого зразка, яка є водночас заявою про державну реєстрацію;

4) документ, що засвідчує сплату власником (власниками) внеску до статутного фонду суб'єкта підприємницької діяльності в розмірі, передбаченому законом;

5) документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію.

46. Законодавство України дає підстави вести мову про виділення кількох відносно самостійних реєстраційних процедур залежно від об’єкта державної реєстрації:

1) первинна державна реєстрація, тобто державна реєстрація суб’єкта, який раніше не проходив такої процедури;

2) державна реєстрація змін і доповнень до установчих документів;

3) перереєстрація;

4) видача дубліката свідоцтва про державну реєстрацію;

5) скасування державної реєстраці. Слід звернути увагу також на те, що спеціальні права, надані заявнику після завершення ліцензування і реєстрації, необхідно відрізняти від спеціальних прав, що можуть бути анульовані в результаті вчинення адміністративного проступку. При припиненні або зупиненні реєстраційних відносин анулюється і спеціальне право, надане органами юстиції або органами внутрішніх справ. Такі наслідки можуть настати в разі виявлення фальшивих документів, наданих для державної реєстрації в органи юстиції чи органи внутрішніх справ, в інших випадках. У сфері адміністративно-деліктних відносин позбавленню спеціального права обов’язково передує вчинення проступку, тоді як анулювання прав, наданих при ліцензуванні або державній реєстрації, може бути здійснено й щодо сумлінних юридичних і фізичних осіб, наприклад при ліквідації юридичної особи – правовласника. Можливість же позбавлення спеціального права передбачається як санкція за вчинене адміністративне правопорушення. З іншого боку, спеціальне право, надане ліцензійним органом, припиняється майже завжди в позасудовому порядку. Виходячи з вимог Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” заявник зобов’язаний надати наступні документи:

а) заяву про видачу ліцензії із зазначенням в ній таких відомостей:

б) копію свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності або копію довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріусом або органом, який видав оригінал документа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]