Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

1.3 Тара та упаковка, маркування вантажу

При виборі тари слід враховувати, що плата за перевезення вантажу береться за масу брутто, тому упаковка вантажу у важку тару викликає збільшення витрат на транспортування вантажу.

Тара повинна відповідати роду і властивості вантажу, умовам перевезення, повинна мати габаритні розміри, кратні розмірам піддонів, контейнерів, кузовів.

Тара повинна бути надійною, зручною по можливості легкою, дешевою. Окремі види тари виготовляються для багаторазового використання, конструкція може бути розбірною для полегшення зворотної доставки. В середньому вага тари складає 5-7% від ваги вантажу. Велика кількість вантажу пакетується з метою спрощення і пониження трудоємності процесу н-р різного роду механізмів.

Перевезення цегли здійснюється тарним та безтарним способом. Вантажовiдправник повинен надавати для перевезення цегли пiддони i бруски, стрiчковi огорожi i приладдя для крiплення i роз'єднання пакетiв.

Враховуючи ці факти та властивості вантажу, що подані в попередньому пункті слід сказати, що доцільним та ефективним для перевезення глиняної цегли є застосування так званого пакетного способу перевезень, який також застосовується при перевезенні шиферу.

Пакетування - це найбільш простий та універсальний спосіб збільшення вантажної одиниці. Ефективність збільшення вантажної одиниці підвищується, якщо вантажі, складені в пакети або контейнери, досягають кінцевого пункту доставки без розбирання в дорозі.

Транспортний пакет являє собою укрупнену вантажну одиницю, сформовану з поштучних вантажiв в тарi або без неї з використанням рiзних способiв та засобiв пакетування, яка зберігає форму в процесi обiгу та забезпечує можливiсть запровадження комплексної механiзацiї навантажувально-розвантажувальних робiт та складських операцiй. Формування транспортного пакета носить назву процесу пакетування.

У разi транспортування вантажiв пакетами скорочуються загальнi витрати з доставляння їх вiд виробникiв до споживачiв.

Транспортуються пакетами, переважно, вантажi, якi упакованi в транспортну або споживчу тару, а також поштучнi вантажi без упаковки, якi за своїми фiзико-механiчними властивостями можуть бути сформованi в пакети.

Вибираючи технiчнi засоби пакетування, мною були враховані такi особливостi вантажiв:

  • фiзико-механiчнi та хiмiчнi властивостi;

  • габаритнi розмiри, форму та масу;

  • вогне- та вибухонебезпечнiсть;

  • схильнiсть до пошкоджень;

  • умови транспортування та характеристики складiв. Вибранi технiчнi засоби повиннi забезпечувати:

  • скорочення затрат працi та матерiальних ресурсiв на виконання транспортних, навантажувально-розвантажувальних та складських робiт;

  • вдосконалення технологiчних процесiв перемiщення пакетованих вантажiв;

  • можливiсть використання засобiв автоматичного керування процесами транспортування;

  • оптимальне поєднання засобiв механiзацiї та автоматизацiї на окремих етапах транспортування;

  • збереження пiд час транспортування цiлостi укрупненої одиницi — пакета;

  • повнiше використання вантажностi та вантажомiсткостi транспортних засобiв;

  • безпеку умов працi та руху транспортних засобiв.

Параметри пакетiв встановлюються на пiдставi з характеристик вантажiв та засобiв пакетування з урахуванням внутрiшнiх розмiрiв кузовiв транспортних засобiв, параметрiв пiдiймально-транспортного обладнання та умов зберiгання вантажiв на складах.

Основним засобом пакетування цегли є пiддони. Вони бувають плоскi, стояковi та ящикові.

Для пакетування цегли слід застосовую плоскі універсальні піддони габаритними розмірами 1200х1000 мм—масою брутто 1,0т.

Перевезення глиняної цегли на пiддонах здійснюють з укладкою "в ялинку".

Рисунок 1.1- Укладення цегли способом «ялинкою».

Для забезпечення збереженості і запобіганню від псування та пошкоджень при перевезенні, навантаженні, розвантаженні та зберіганні вантажі поміщають у тару.

Для перевезення шиферу в тарі використовуються піддони різноманітних розмірів: 1200 800; 1200 1000; 1200 1800 та ін. В даному проекті для перевезення шиферу використовуються піддони розмірами 1200х1800 мм—масою брутто 2,0т.

Для покращення виконання н – р робіт зокрема механізації даних процесів шифер хвилястий сортують та укладають на піддони.

Піддони належать замовнику як інвентар.

Вантажовідправник повинен подавати для перевезення:

  • вантажі у стандартній упаковці та тарі (шифер)- на плоских піддонах;

  • дрібноштучні крихкі вантажі, а також з нерівними опорними поверхнями, у достатньо міцній тарі – на піддонах, обладнаних стояками.

Рисунок 1.2- Вид пакету з шифером

При поданні вантажовідправником для перевезення шиферу з комплектуючими деталями (коники, цвяхи) перевізник зобов’язаний приймати їх від вантажовідправника і здавати вантажоодержувачу.

Приймання для перевезення вiд вантажовiдправника i здача вантажоодержувачу завантаженого на пiддони шиферу провадяться Перевiзником за кiлькiстю опломбованих пакетiв. Вантажовiдправник зобов'язаний зазначити в товарно-транспортнiй накладнiй масу, кiлькiсть пакетiв i листiв у пакетi.

У випадку порушення пломби пiд час транспортуванн здача шиферу вантажоодержувачу провадиться за кiлькiстю листiв, що зазначена в товарно-транспортнiй накладнiй.

Рисунок 1.3- Схема пломбування піддонів з шифером: 1-піддон; 2-стопа шиферу; 3-пломбувальний (в’язальний дріт); 4-пломба

Одним з запропонованих мною заходів, який зазначався вище є впровадження зворотного завантаження пиломатеріалами. Даний вантаж можна перевозити поштучно, або в вигляді пакетів.

Для покращення продуктивності праці під час здійснення організації перевезення пиломатеріалів, виконання навантажувально-розвантажувальних робіт доцільним є застосування пакетування вантажу організацію перевезення якого нам необхідно здійснити.

Пакетування – формування та скріплення вантажів в укрупнену вантажну одиницю, яке забезпечує при доставці у встановлених умовах їхню цілісність, збереженість та дозволяє механізувати вантажно - розвантажувальні роботи.

В одному пакеті з врахуванням вимог техніки безпеки під час вантажно-розвантажувальних робіт, правил дорожнього руху та масових характеристик вантажу можна скріпити 15 одиниць вантажу, дерев’яних балок. Скріплювання пакету здійснюється за допомогою ланцюгів в двох місцях на відстані не менше 80мм від країв пакету. Розміри сформованого нами пакету є такими: 1200 1000 600мм., вага становить:

т

де, n – кількість одиниць вантажу;

m-вага однієї одиниці вантажу.

Рисунок 1.4- Вид пакету з пиломатеріалами

Запропонований мною захід як уже було вище зазначено дасть нам можливість значно прискорити транспортний процес.

Маркування вантажів виконується у вигляді написів і знаків, які наносяться на вантаж, упаковку і тару. Маркування буває: товарним, вантажним, транспортним і спеціальним.

Товарне маркування носить характер інформаційного або рекламного, розраховане на споживача. В ньому вказується рід вантажу, відомості про умови використання, найменування підприємства виробника.

Вантажне маркування вказує найменування пунктів відправлення і призначення, вантажовідправника і одержувача.

Транспортне маркування вміщує інформацію про кількість місць в перевозимій партії вантажу і номер ТТД по якій прийнятий вантаж до перевезення від відправника.

Для правильності поводження з вантажем при його зберіганні, навантаженні, розвантаженні і перевезенні на тару вантажовідправник наносить спеціальне маркування у вигляді попереджувальних знаків чи написів.

Матеріали, які використовуються для виготовлення ярликів і фарби для нанесення написів, повинні бути достатньо надійними, щоб забезпечувати їх читання на весь час перевезення, переміщення і зберігання вантажу на проміжних складах. Знаки наносяться на вантажі по трафарету чи топографічним способом на ярлики.

Дані наведені в супровідних документах, мають повністю відповідати маркуванню. При поданні вантажів, які вимагають особливого поводження з ними під час вантажних операцій та зберігання, відправник зобов’язаний нанести на всіх вантажних місцях додаткове спеціальне маркування. Спеціальне маркування може бути вказане також особливими знаками.

Відповідальність за відсутність спеціального маркування та її наслідки покладаються на замовника.

Наносити маркування можна фарбуванням по шаблону, штампуванням, клеймуванням чи спеціальними маркувальними машинами. Маркування дерев’яних балок не проводиться, як винятком може бути нанесення позначок в вигляді ярликів, що засвідчують про найменування одержувача в разі перевезення вантажу декільком споживачам.