Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

1 Загальний розділ

1.1 Призначення, характеристика і аналіз роботи автотранспортного під­приємства

ВАТ ПМК-21 «Лісбуд» розпочав свою роботу 1 лютого 1972 року в Надвірній, як будівельно-монтажне управління при Міністерстві лісової та деревообробної промисловості.

В той час на території України працювало тільки три підприємства, які виконували замовлення міністерства по будівництву майже по всій території нашої держави.

У 80-х роках до структури ПМК-21 «Лісбуд» входило 12 дільниць і працювало понад 658 працівників, які виконували замовлення по будівництву майже по всій території нашої держави.

Загалом в нашій області підприємство побудувало близько 40% об’єктів для Міністерства лісової промисловості.

У 1991після розпаду СРСР підприємство увійшло в холдингову компанію «Прикарпаттрансліс» м. Івано-Франківськ.

А в 1994 після приватизації – було створено самостійну комерційну структуру ВАТ ПМК-21 «Лісбуд», яка крім будівництва для лісової промисловості, здійснювало будівництво соціально-культурних об’єктів.

Економічна криза, яка розпочалася в нашій державі також вплинула на роботу підприємства – за нестачею замовників і фінансування припинилися будівельні роботи.

У 2005 році ВАТ ПМК-21 «Лісбуд» вступив до складу Будівельної палати України, метою якої є сприяння розвитку галузі містобудування та будівельної індустрії держави.

Рік 2007 – нова важлива дата в історії підприємства. Роботу ВАТ ПМК-21 «Лісбуд» відновлено за новими європейськими загальноприйнятими нормами та правилами для суб’єктів будівельного ринку.

Структура фірми складається з відділу транспортного цеху і цеху механізації, електромонтажної та загально-будувельної дільниці, автоколони, матеріально-технічної бази. Здійснюються будівельно-монтажні роботи та ремонтно-будівельні роботи, перевезення вантажів та обслуговування замовників.

Надаються послуги по ремонту та обслуговуванню транспортних засобів – і над всією цією роботою працюють понад 60 кваліфікованих працівників.

Рисунок 1.1-Структура управління ВАТ ПМК-21”Лісбуд

Слід зазначити, що підприємство має в наявностi наступні автомобiлi :

Таблиця 1.1 – Рухомий склад ВАТ ПМК-21”Лісбуд”.

Марка автомобіля

Кількість

ЗІЛ-433362

1

ЗІЛ-130

6

ЗІЛ-431510

1

ГаЗ-52

1

ГаЗ-53

3

КАМАЗ-53228

5

КамАЗ-43253

6

КамАЗ-5320

2

КамАЗ-53212

3

КамАЗ-54112

1

КамАЗ-5511

1

1.2 Загальна, транспортна характеристика вантажу. Місце вантажу в прийнятій класифікації

Будівництво охоплює всі регіони країни. Потужні будівельні організації створені у великих містах. Нині виробництво будівельних матеріалів більше ніж наполовину зосереджено в рамках будівельної індустрії, тобто в системі підрядних будівельних організацій. Таким чином, будівельна індустрія і промисловість будівельних матеріалів дуже тісно взаємодіють між собою, формуючи специфічні індустріально-будівельні територіальні сполучення.

Сучасне життя суспільства без ефективного функціонування будівельного комплексу просто неможливе. Рівень його розвитку впливає на формування пропорцій і темпів розвитку галузей народного господарства, розміщення продуктивних сил і розвиток регіонів. Будівництво створює нові і реконструює діючі основні фонди (будівлі і споруди, призначені для всіх видів виробничої і невиробничої діяльності людей). Від розвитку цієї галузі залежить будівництво житла, створення нових міст і сіл, окремих мікрорайонів, постійна реконструкція житлових фондів, будівництво промислових і сільськогосподарських підприємств, транспортних об'єктів, лікарень, шкіл, торгових центрів тощо, будівельний комплекс підтримує в належному стані обороноздатність країни, створює передумови для зростання виробництва в усіх галузях господарства.

Будівельний комплекс як одна з найбільш капіталоємних і диференційованих виробничих систем справляє вагомий вплив на визначення темпів, масштабів і розміщення виробництва. Тому при розміщенні капітального будівництва враховується наявність будівельної організації в регіоні. В той же час слабкість будівельної бази стримує тут промислове будівництво, створення великих комбінатів, галузевих і територіально-виробничих комплексів, фондоємної важкої промисловості, які потребують великих обсягів робіт з капітального будівництва.

В даному проекті розглядається тема: «Вибір ефективного типу рухомого складу при перевезенні будівельних матеріалів на об’єкти району». Будівельними матеріалами для яких необхідно підібрати рухомий склад є: цегла та шифер.

Подамо загальну та транспортну характеристику вантажу, що дасть нам можливість здійснити правильний вибір транспортного засобу.

В зв’язку з зростанням процесу будівництва в нашій державі, ще більш гостро відчувається потреба в засобах будівництва – зокрема шифері та цеглі. Головними виробниками даного продукту є –азбестоцементні заводи, а споживачами – будівельні майданчики.

Шифер використовують для покрівлі житлових та промислових приміщень, різноманітних споруд. В залежності від призначення розрізняють декілька видів шиферу: хвилястий, прямий.

Цеглу використовують для будівництва житлових та промислових приміщень, різноманітних споруд (мостів, складів, веж). В залежності від призначення розрізняють декілька видів цегли: червона, силікатна, вогнетривка, облицювальна, глиняна.

Транспортна характеристика вантажу повинна визначати його вид за всіма ознаками класифікації. Далі приведемо класифікацію даного вантажу за основними ознаками:

1.За тарою:

Цегла може перевозитись як тарним так і безтарним способом. З огляду на покращення і оптимізацію транспортного процесу перевезення цегли доцільно здійснювати пакетним способом на піддонах.

Шифер слід відносити також до тарного вантажу, для перевезення якого можуть використовуватися звичайні плоскі та спеціальні піддони.

Для перевезення цегли та шиферу вантажовідправник повинен надати піддони і бруски, стрічкові огорожі і пристрої для кріплення піддонів.

2. За вагою:

Розглядувані вантажі відноситься до звичайних, вага якого не перевищує 250кг.

3. За розмірами:

Всі вантажі поділяються на габаритні та негабаритні. Габаритний – це вантаж для перевезення якого не потрібно використовувати спеціалізований рухомий склад. Негабаритний – це вантаж для перевезення якого необхідно використовувати спеціалізований рухомий склад, оскільки розміри вантажу дають змогу перевозити його звичайними бортовими автомобілями. Наш вантаж відноситься до габаритного.

4. За способом вантаження:

Процес навантаження є одним з найбільш трудомістких та затратним з фінансової сторони та по часу. Тому на підприємствах постійно ведеться робота по оптимізації процесу вантаження, тобто скорочення затрат часу, що можна досягнути за рахунок механізації процесу навантаження. У нашому випадку глиняна цегла та шифер буде перевозитися в пакетах, що значно прискорить навантаження та транспортний процес. Враховуючи вище сказане вантажі в пакетах слід відносити до штучних вантажів, які в загальному об’ємі вантажообігу перевезень займають близько 54%.

5. За використанням вантажності автомобілів всі вантажі поділяється на чотири класи. Слід зауважити, що даний коефіцієнт залежить від вантажу, його упаковки і рухомого складу. Для цегли та шиферу даний коефіцієнт становить – одиницю.

6. За ступенем безпеки під час навантаження, розвантаження та транспортування всі вантажі поділяються на сім груп, будівельні вантажі, зокрема цегла та шифер відноситься до 1-ої групи- малонебезпечні вантажі. До даної групи окрім вищезазначених відносяться: різноманітні будматеріали, продовольчі товари, більшість промислових товарів тощо.

7. За умовами перевезення і зберігання а також захисту від зовнішніх впливів:

За даною характеристикою розглядувані вантажі відноситься до звичайних, які не потребує спеціального рухомого складу.

9. У відповідності з технікою безпеки за вагою всі вантажі поділяються на З категорії. Наші вантажі відноситься до 2-ої категорії - з вагою одного місця 80-500 кг.

Для того, щоб покращити ефективність рухомого складу, я провів аналіз вантажообігу по маршрутах перевезення і виявив, що на маршруті «Надвірна-Зелена» є можливість впровадження зворотного завантаження пиломатеріалами, тому в подамо характеристику даного вантажу.

Лісові ресурси посідають одне з чільних місць в ресурсній базі економіки України.

Серед міжгалузевих комплексів вага лісовиробничого комплексу по обсягам виробництва складає-2,8%,по чисельності працюючих-4,6%, по вартості основних виробничих фондів-близько-2%. Поставками готової продукції і лісоматеріалів комплекс зв'язаний більш ніж з 100 галузями. Україна не має значних запасів лісових ресурсів, які є базою для розвитку лісопромислового комплексу. До лісових ресурсів відносять деревину, технічні, харчові, кормові та інші ресурси, а також корисні натуральні якості лісу водоохоронні, захисні, кліматичнорегулюючі, санаторно-гігієнічні, оздоровчі.

Та незважаючи на все, продукція деревообробної промисловості є одним із масових вантажів в нашій країні, місце і значення якого важко недооцінювати. Виробниками та вантажовідправниками даних матеріалів є промислові та сільськогосподарські підприємства, а кінцевими споживачами та вантажо-одержувачами можна вважати простих громадян.

Пиломатеріали в даному випадку слід розглядати як однин із важливих вантажів деревообробної галузі, для автомобільного транспорту – в якості одного із вантажів лісової промисловості.

В залежності від виду, пиломатеріали відноситься до продукції лісової, деревообробної і целюлозно-паперової промисловості.

За фізичним станом всі вантажі класифікуються на: тверді; рідкі; газоподібні, наш вантаж слід класифікувати до твердого.

За вагою –це нормальний вантаж, вагою одного місця більше 400 кг.

За вагою в відповідності до вимог охорони праці-пиломатеріали відносять до другої категорії, куди відносяться вантажі вагою одного місця від 80- 500кг.

За розмірами відправлень, пиломатеріали є гуртовим вантажем, що комплектуються для одночасного відправлення певному споживачу вагою, що не перевищує вантажності автомобіля з врахуванням дорожніх обмежень.

За габаритами. Всі вантажі відносяться до габаритних та негабаритних. Габаритні – перевозяться автомобілями універсального призначення. Негабаритні-перевозяться спеціалізованим рухомим складом. До негабаритних відносяться вантажі, які при їх розміщенні на транспортному засобі перевищують його габарити, тобто: 2,55 м за шириною, 4 м за висотою або більше ніж на 2,0 довші від довжини кузова. Врахувавши вище подані ознаки, ми можемо віднести наш вантаж до габаритного.

За ступенем забруднення кузова. За цією ознакою всі вантажі діляться на 9 груп. Пиломатеріали відноситься до четвертої групи, куди окрім нього відносяться: продукція деревообробної, целюлозно-паперової промисловості, скло, сантехнічні матеріали.