Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.2 Організація робочого місця водія автомобіля

До робочого місця водія автомобіля КАМАЗ-53228 пред'являються наступні вимоги.

- вітрове і бічне стекла не повинні мати тріщин і затемнень, не допускається використовувати додаткові предмети або наносити покриття, обмежуючі обзорность з місця водія, погіршуючі прозорість скла;

- бічні стекла повинні плавно пересуватися від руки або стіклоподійомних механізмів;

- на сидінні і спинці сидіння не допускаються провали, рвані місця, виступаючі пружини і гострі кути; сидіння і спинка повинні мати справне регулювання, що забезпечує зручну посадку водія;

- ручки біля дверного отвору, замки всіх дверей кабіни, а також привід управління дверима, сигналізація роботи дверей (відкрито, закрито), аварійні виходи автобусів і пристрою приведення їх в дію мають бути справними;

- рівень звуку в не повинен перевищувати - 70 дБА;

- санітарно-технічні засоби (вентиляція, опалювання, теплоізоляція, кондиціонування) мають бути в робочому стані і забезпечувати підтримку в кабіні (салоні) параметрів мікроклімату згідно зі встановленими нормами;

- вміст шкідливих речовин в повітрі робочої зони водія в кабіні (салоні) не повинен перевищувати гранично допустимої концентрації.

4.3 Вимоги безпеки при експлуатації транспортних засобів

4.3.1 Підготовка до виїзду, рух по території підприємства

При експлуатації транспортних засобів на лінії можуть мати місце такі основні небезпечні і шкідливі виробничі чинники:

- наїзди проїжджаючих транспортних засобів;

- мимовільному рух транспортних засобів;

- термічні чинники (пожежі, вибухи при подачі палива в карбюратор двигуна самоплив, перевірці наявності палива в баку із застосуванням відкритого вогню, витоку газу з газобалонної установки; опіки парою, водою з радіатора);

- підвищені рівні шуму і вібрації;

- підвищена температура і швидкість руху повітря в теплий період року;

- наявність в повітрі робочої зони шкідливих речовин (вуглецю і азоту оксидів, акролеїну, вуглеводнів аліфатичних граничних, формальдегіду, метілмеркаптанов).

Перед пуском двигуна необхідно переконатися, що автомобіль загальмований, а важіль перемикання передач (контроллера) поставлений в нейтральне положення.

Пуск двигуна повинен вироблятися за допомогою стартера. Використовувати пускову рукоятку дозволяється лише в виняткових випадках. При пуску двигуна автобуса пусковою рукояткою необхідно додатково дотримуватися наступних вимог:

- пускову рукоятку прокручувати від низу до верху;

- не брати рукоятку в обхват;

- при ручному регулюванні випередження запалення встановлювати пізнє запалення;

- не включаючи запалення, провернути колінчастий вал, переконавшись, що важіль перемикання передач знаходиться в нейтральному положенні, включити запалення;

- не застосовувати жодних важелів і підсилювачів, що діють на пускову рукоятку або храповик колінчастого валу.

Забороняється здійснювати пуск двигуна шляхом буксирування автомобіля і перемикання ланцюга живлення стартера.

Перед пуском двигуна автомобіля, підключеного до системи підігрівання, необхідно відключити і від'єднати елементи підігрівання.

Управляти транспортними засобами на території підприємства дозволяється лише особам, призначеним наказом по підприємству і що має посвідчення на право управління відповідним виглядом транспортного засобу.

Швидкість руху транспортних засобів по території підприємства не повинна перевищувати 10 км./година, а в приміщеннях - 5 км./година

Для організації безпечного руху по території підприємства складається схемний план (схема) руху транспортних засобів і працівників, з вказівкою дозволених і заборонених напрямів, поворотів, зупинок, виїздів, в'їздів і тому подібне. Цей план (схема) доводиться до тих, що всіх працюють і вивішується при в'їзді на територію підприємства.

Під час руху автомобіля по території підприємства (при обкатці, випробуванні і тому подібне) забороняється знаходження на нім осіб, що не мають до цього прямого відношення.

Заправку автомобілів слід проводити відповідно до вимог Правил технічної експлуатації стаціонарних, контейнерних і пересувних автозаправних станцій.

При заправці автомобілів забороняється:

- палити і користуватися відкритим вогнем;

- проводити ремонтні і регулювальні роботи;

- заправляти автомобіль паливом при працюючому двигуні;

- допускати перелив і розлив палива;

- знаходитися пасажирам в кабіні, салоні або кузові.

Власник зобов'язаний випускати на лінію технічно справні укомплектовані транспортні засоби.

Водій може виїжджати на лінію лише після проходження медичного огляду і відповідної відмітки про це в шляховому листі.

Власник перед виїздом зобов'язаний проінформувати водія про умови роботи на лінії.

Перед подачею автомобіля назад водій повинен переконатися, що його ніхто не об'їжджає і поблизу немає людей або яких-небудь перешкод.

Перед початком руху заднім ходом в умовах недостаточного огляду ззаду (із-за вантажу в кузові, при виїзді з воріт і тому подібне) водій повинен вимагати, а власник зобов'язаний виділяти працівника для організації руху автомобіля.