Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.3.2 Вимоги охорони праці при роботі на лінії

Направляючи водія в рейс тривалістю більше 1 доби, власник зобов'язаний:

- перевірити укомплектованість автомобіля необхідними пристосуваннями, устаткуванням і інвентарем;

- повідомити водієві (водіям) режим роботи і відпочинку;

- записати в подорожньому листі маршрут дотримання з вказівкою місць тимчасового і тривалого відпочинку.

При зупинці на відпочинок за межами населених пунктів особа, що відповідає за охорону праці, повинна дотримувати контроль за дотриманням вимог безпеки праці.

Забороняється водіям під час стоянки відпочивати або спати в кабіні, салоні при працюючому двигуні.

При зупинці (стоянці) автомобіля водій, покидаючи транспортний засіб, повинен прийняти всі заходи проти мимовільного його руху: зупинити двигун, встановити важіль перемикання передач (контроллера) в нейтральне положення, загальмувати автомобіль гальмом стоянки.

Якщо автомобіль стоїть навіть на незначному ухилі, необхідно додатково підставити під колеса наполегливі колодки. На спусках і підйомах, де спосіб постановки не регламентується засобами регулювання руху, транспортні засоби необхідно ставити під уклон до краю проїжджої частини так, щоб унеможливити їх мимовільного руху.

Виходячи з кабіни автомобіля, водій повинен заздалегідь переконатися в стані поверхні (наявність вибоїн, ковзкості, предметів і.п.), а при виході на проїжджу частину дороги - ще і у відсутності руху як в попутному, так і в зустрічному напрямах.

Водій автомобіля зобов'язаний:

1)мати посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії і талон до нього;

2) мати із собою і пред'являти для перевірки уповноваженим особам передбачені законодавством документи;

3) пройти перед виїздом на маршрут медичний огляд, забезпечити перевірку технічного стану і комплектності транспортного засобу;

4) дотримуватися визначеного законодавством режиму праці та відпочинку.

4.3.3Вимоги безпеки при навантаженні, розвантаженні та перевезенні вантажів

Вантажно – розвантажувальні роботи відносяться до категорії важких і трудоємних операцій. На їх виконання в усіх галузях народного господарства заняті декілька міліонів вантажників і сотні тисяч різноманітних машин, які обслуговуються водіями, стропальниками та іншими підсобними робочими. В зв’язку з цим забезпечення техніки безпеки на н-р роботах, які виконуються як вручну, так і з допомогою машин, набуває дуже важливе значення.

Безпека при виконанні н-р робіт залежить в основному від безпосередніх виконавців цих робіт: водіїв автомобілів, стропівників, вантажників та інших працівників. Разом з тим мають особливе значення і профілактичні заходи по техніці безпеки; відповідальність за які лягає на адміністративно – технічний персонал підприємств і організацій. Правильне і своєчасне навчання робітників безпечним режимам роботи – важлива задача керівників даних підприємств.

Перед початком навантаження кожного нового виду вантажу бригадир, ознайомившись з місцем роботи, характеристикою вантажу, проводить з своєю бригадою інструктаж з ціллю ознайомлення з правильними і безпечними методами роботи з даним видом вантажу.

Враховуючи конструкційні особливості автомобіля водій приймає безпосередню участь в процесі н-р, слідкує за розміщенням і кріпленням вантажу в кузові автомобіля і суворо виконувати правила техніки безпеки. Автомобіль, котрий знаходиться під н-р, повинен бути загальмований ручним гальмом.

При роботі крана-маніпулятора, крановик-водій виконує ті чи інші операції тільки по сигналу стропальника. Між стропальником і крановиком повинні бути повністю узгоджені дії.

Виконувати краном н – р операції можна тільки в тому випадку, коли маса вантажу що піднімається не перевищує вантажність крану, тобто необхідно врахувати технічні характеристики крана маніпулятора AmcoVeba 815 4S (рис.2.8). При цьому необхідно враховувати положення додаткових опор і виліт стріли, а у кранів з рухомими противагами – положення проти вагових пристроїв.

При підніманні вантажу масою, рівною вантажності крану, вантаж піднімають на декілька сантиметрів від землі і переконавшись у справності гальм і опор, продовжують роботу.

Для роботи з вантажем не допускається встановлення кранів на нерівних місцях, на краю відкосу або канави.

В тих виняткових випадках, коли по виробничих умовах переміщення вантажу чи стріли в зоні можливого знаходження людей не можливо виключити, воно може бути продовжено тільки після прийняття заходів по безпеці.

При розвантаженні з автомобіля вантаж повинен бути опущений тільки на те місце, де виключається можливість його падіння, перевертання чи сповзання. Не дозволяється встановлювати вантаж на тимчасові перекриття, на трубо-, паро-, газопроводи, електричні провідники.

При виконанні н – р робіт необхідно виключити можливість переміщення вантажу над кабіною автомобіля.