Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

3.4 Правила приймання, перевезення та видачі вантажу

В даному проекті здійснюється перевезення трьох видів вантажів: цегли, шиферу та пиломатеріалів. Подамо правила за якими здійснюється перевезення вище зазначених вантажів.

Вантажовідправник повинен надавати для перевезення цегли піддони і бруски, стрічкові огорожі і приладдя для кріплення і роз’єднання пакетів.

За договором перевізник може взяти на себе виготовлення і установлення такого приладдя на рухомий склад.

Повернення піддонів і брусків вантажовідправнику здійснюється перевізником або замовником за домовленістю.

При перевезенні цегли на піддонах вантажовідправник зобов’язаний до прибуття рухомого складу для завантаження забезпечити складання вантажу на піддони. Типи і параметри піддонів повинні відповідати державному стандарту. Не допускається вантаження пакета, якщо з його нижнього ряду, кутів і торцевих сторін випала цеглина.

Приймання для перевезення від вантажовідправника та здача вантажоодержувачу цегли здійснюються перевізником за кількістю стандартно заповнених пакетів. Вантажовідправнику у товарно – транспортній накладній зобов’язаний зазначити масу і кількість пакетів.

Вантаження цегли, а також закріплення пакетів здійснюються вантажовідправником, знімання кріплень і вивантаження цегли – вантажоодержувачем.

Перевізник може за договором провадити встановлення і знімання кріплень. Після закінчення вивантаження вантажоодержувач зобов’язаний очистити підлогу кузова від цегляних крихт.

При перевезенні глиняної цегли на піддонах з укладкою „в ялинку” у випадках, коли вантажність рухомого складу не перевищує 7т, пакети встановлюються відправником вздовж осі кузова, а при вантажності рухомого складу понад 7т - перпендикулярно осі кузова в шаховому порядку впритул до одного із бокових бортів автомобіля.

Під час розміщення пакетів в поперик кузова вантажовідправник повинен підкладати бруски перерізом 50 50мм і довжиною 1м під піддони крайніх пакетів, що не примикають до бокового борта.

Під час вантаження і вивантаження пакетів цегли на піддонах із застосуванням траверс і захватів без бокових огороджень піднімання пакетів слід здійснювати на висоту не менше як 0,5 м і не більше ніж 1,0 м над бортом автомобіля чи над раніше встановленим пакетом.

Під час вантаження і вивантаження цегли водій зобов’язаний вийти із кабіни автомобіля і знаходитись поза зоною дії стріли навантажувального механізму.

Водій зобов’язаний перевірити відповідність укладки та кріплення пакетів цегли на рухомому складі вимогам безпеки руху і забезпечення цілості рухомого складу. Вантажовідправник на вимогу водія зобов’язаний усунути виявлені неправильності в укладці та кріпленні вантажу.

Закріплення пакетів, а також перевірка правильності їх кріплення виконуються тільки після відведення навантажувальних механізмів від автомобіля.

Пакети, які вантажовідправник зформував перев’язом, можуть подаватися для перевезення без ув’язування.

Вантажовідправник може подавати для перевезення пакети з вантажем, які укладені на основу, ребро або торець, якщо рід вантажу або його форма дозволяються здійснити таке укладання.

Вантажовідправник повинен сформувати пакет заздалегідь, до прибуття автотранспорту.

Вантажовідправник повинен подавати для перевезення вантажі на піддонах з урахуванням таких вимог:

Розміри пакета слід обмежувати розмірами піддона;

Звис пакету з кожного боку плоского піддона не може перевищувати 30 мм;

Висоту пакету потрібно визначати, виходячи із вантажності піддона, стійкості пакета, умов перевезення і складання, а також умов щодо повного використання вантажності рухомого складу і додержання вимог безпеки дорожнього руху.

Для перевезення вантажів на піддонах перевізник повинен надавати автомобілі з бортовою платформою або автомобілі – фургони .

Стандартні піддони на рухомому складі розміщуються відповідно до схеми.

Вантажовідправник повинен забезпечити механізоване вантаження пакетованих вантажів.

Знімання порожніх піддонів з рухомого складу, формування пакетів, навантаження їх на рухомий склад і кріплення виконує вантажовідправник, а знімання із рухомого складу піддонів з вантажем, розформування пакетів, навантаження на рухомий склад порожніх піддонів – вантажоодержувач .

Знімання і навантаження піддонів на рухомий склад може виконувати перевізник відповідно до договору.

Перевізник приймає для перевезення від вантажовідправника і видає вантажоодержувачу вантажі на піддонах, які перевозяться автомобілями з бортовою платформою або автомобілями – фургонами декільком вантажоодержувачам, без розбирання пакета по кількості і стандартній масі вантажних місць або по масі, яка зазначена на вантажних місцях.

Перевізники в залежності від довжини пиломатеріалів, подають автомобілі з бортовою платформами. Ув’язувальні засоби (ланцюги, троси) надає замовник. Пакет повинен бути обв’язаний у відповідності з рекомендаціями.

При відсутності спеціалізованого рухомого складу перевізник може обладнувати рухомий склад кониками та іншими пристроями які відвертають можливість зрушення вантажу на кабіну. За кабіною для її захисту від ударів повинні встановлюватись спеціальні щити.

На рухомий склад встановлюються вантажі одного сортименту.

Дозволяється перевозити здорову деревину на автомобілях, на яких перед тим перевозився заражений грибками ліс, за умови очищення кузова та дезинфікації його антисептиком.

Для збереження вантажу, від опадів, в разі необхідності його необхідно закривати пергаміном, толем чи кількома рядами не просоченого матеріалу.

Вантажно – розвантажувальні операції з просоченими виробами виконуються механізованими способами.

Не допускається участь водія у вантажно – розвантажувальних роботах, крім випадків, коли перевезення пиломатеріалів здійснюється рухомим складом, що обладнаний індивідуальними навантажувальними засобами.

Вантажовідправник повинен розташувати пиломатеріали рівномірно на кузові автомобіля. Висота вантажу на автомобілі не може перевищувати висоту сортиментів на 300 мм.

Приймання від перевезення вантажовідправника і здача вантажо-одержувачу пиломатеріалів здійснюється перевізником за об’ємом, а під час перевезення пакетним способом – за кількістю вантажних місць.

Для перевезення пиломатеріалів допускається тільки водії, які пройшли інструктаж з техніки безпеки й особливостей перевезень пиломатеріалів.

Перевезення шиферу здiйснюється автомобiлями (автопоїздами) з бортовою платформою.

Вантажовiдправник зобов'язаний заздалегiдь, до прибуття автомобiля пiд завантаження, пiдготувати шифер однакового виду i розмiру: укласти його в стопи на пiддонах, пiдрахувати кiлькiсть листiв у стопi та опломбувати кожен пiддон.

Приймання для перевезення вiд вантажовiдправника i здача вантажоодержувачу завантаженого на пiддони шиферу провадяться Перевiзником за кiлькiстю опломбованих пакетiв. Вантажовiдправник зобов'язаний зазначити в товарно-транспортнiй накладнiй масу, кiлькiсть пакетiв i листiв у пакетi.

У випадку порушення пломби пiд час транспортуванн здача шиферу вантажоодержувачу провадиться за кiлькiстю листiв, що зазначена в товарно-транспортнiй накладнiй.

При поданнi вантажовiдправником для перевезення шиферу з комплектуючими деталями (коники, цвяхи) Перевiзник зобов'язаний приймати їх вiд вантажовiдправника i здавати вантажоодержувачу.