Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Андрусяк.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

4.5 Безпека дорожнього руху

До участі у дорожньому русі допускаються транспортні засоби, конструкція і технічний стан яких відповідають вимогам діючих в Україні правил, нормативів і стандартів, що мають сертифікат на відповідність цим вимогам, укомплектовані у встановленому порядку і пройшли державний технічний огляд.

У відповідності до вимог ст. 15 Закону України «Про дорожній рух» водій у разі систематичного порушення Правил може бути направлений на перевірку їх знань.

Зазначений захід має виключно кваліфікаційний характер.

Необхідною умовою щодо направлення водія на перевірку знань Правил однозначно слід вважати скоєння ним протягом астрономічного року (365 днів) більше трьох порушень Правил, які (порушення) оформлені відповідно до вимог чинного законодавства і перелік яких наведено в талоні до посвідчення водія. (Пункт 16 в редакції Наказу МВС N 672 від 03.10.2000)

Якщо посадова особа прийняла рішення про доцільність такої перевірки, на зворотному боці талону робиться запис «Направлено на перевірку ПДР», проставляються дата прийняття рішення, посада, звання та прізвище посадової особи, а також її підпис, який завіряється печаткою підрозділу ДАІ (органу внутрішніх справ). Після цього талон повертається порушнику, якому пропонується протягом місяця звернутися для перевірки знання Правил в РЕП за місцем проживання. Для приймання таких екзаменів в РЕП встановлюється окремий день. При наявності вказаної відмітки в талоні водію дозволяється керувати транспортними засобами відповідної категорії протягом 30 діб з моменту прийняття рішення про направлення його на перевірку знань Правил.

Посвідчення водія із супровідним листом у триденний строк після виконання постанови про накладення адміністративного стягнення направляється в ДАІ за місцем проживання порушника для подальшої передачі в РЕП, який обслуговує цю територію або в РЕП, якщо наявні відомості про його місцезнаходження.

У разі прийняття посадовою особою рішення про недоцільність перевірки знання Правил, у встановленому порядку виноситься постанова про накладення адміністративного стягнення і після його виконання посвідчення водія і талон повертаються власнику.

Особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія відповідної категорії. Для забезпечення безпеки дорожнього руху водій повинен дотримуватись правил дорожнього руху.

Управління автотранспортом в стані алкогольного сп’яніння являється однією із основних причин дорожньо-транспортних пригод.

З цією метою в ВАТ ПМК-21”Лісбуд” організовано в обов’язковому порядку проведення передрейсових медичних оглядів водіїв автотранспортних засобів.

Основною задачею передрейсового огляду є виявлення у водіїв ознак різних захворювань, факту вживання алкоголю, наркотиків, заборонених лікарських препаратів, а також фізичної втоми. У випадку виявлення цих ознак водії не допускаються до керування автотранспортними засобами.

При русі на транспортному засобі, обладнаному ременями безпеки, бути пристебнутим і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями.

Під час руху за маршрутом перевезення водій зобов'язаний періодично здійснювати контроль за технічним станом транспорт­ного засобу, та в разі необхідності за кріпленням вантажу в кузові і за збереженням маркування і пломб.

При керуванні транспортним засобом водію забороняється:

  • різко розпочинати рух з місця;

  • різко гальмувати;

  • рухатися з вимкнутим зчепленням і двигуном;

  • користуватися відкритим полум'ям (у виняткових випадках для готування їжі вогонь можна розводити на відстані не ближче 200 м від стоянки транспорту).

При дорожньо-транспортному випадку водій, причетний до нього, зобов'язаний: негайно зупинити (не торкати з місця) транспортний засіб, включити аварійну світлову сигналізацію і виставити знак аварійної зупинки (миготливий червоний ліхтар), не переміщати предмети, що мають відношення до події; ужити можливих заходів для надання доврачебной медичної допомоги потерпілим, викликати "Швидку медичну допомогу", а в екстрених випадках відправити потерпілих на побіжному, а якщо це неможливо, доставити на своєму транспортному засобі в найближчу лікувальну установу, повідомити своє прізвище, реєстраційний знак транспортного засобу і повернутися до місця події; звільнити проїзну частину, якщо рух інших транспортних засобів неможливо. При необхідності звільнення проїзної чи частини доставки потерпілих на своєму транспортному засобі в лікувальну установу попередньо зафіксувати в присутності свідків положення транспортного засобу, сліди і предмети, що відносяться до події, і прийняти всі можливі міри до їх збереження й організації об'їзду місця події; повідомити про те, що трапилося, у міліцію, записати прізвища й адреси очевидців і очікувати прибуття співробітників міліції.

Якщо в результаті дорожньо-транспортного випадку немає потерпілих, водії при взаємній згоді в оцінці обставин случившегося можуть, попередньо склавши схему події і підписавши її, прибути на найближчу посаду ДАІ чи в орган міліції для оформлення події.