Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раціональне харчування-правка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

VII. Імунобіологічна роль жіночого молока.

Вже давно поняття грудного молока як джерела тільки живлення і нутрієнтів пішло в минуле. Отримано немало свідоцтв, що жіноче молоко грає колосальну роль у формуванні шлунково-кишкового тракту дитини перших місяців життя, його мікрофлори, розвитку місцевого, загального і протиінфекційного імунітету. З ним в організм дитини регулярно поступає ряд особливих біологічно активних речовин, які забезпечують передачу так званого пасивного імунітету від матері до дитини. У жіночому молоці виявлені імуноглобуліни класів G, А, М. Но серед них особливо важливе значення має секреторний імуноглобулін A (Sig А), який виробляється безпосередньо в молочних залозах і складає близько 90% загального рівня імуноглобуліну А жіночого молока.

Специфічні імунні властивості жіночого молока посилюються імунологічно активними клітками - макрофагами і лімфоцитами, які переносяться в молочні залози з потоком крові і звідти проникають в молоко.

У жіночому молоці ще є ряд чинників захисту, серед них залізовмісний білок лактоферин, ферменти лізоцим і лактопероксидаза, а також інтерферон. Лактоферин стимулює фагоцитоз і активність комплементу. Біологічна роль лізоциму пов'язана з бактерицидною активністю і позитивним біфідогенним впливом на мікрофлору кишечника - найважливішого чинника становлення імунітету.

Експериментальні дослідження свідчать, що зниження рівня нормальної кишкової мікрофлори при штучному вигодовуванні, особливо малоадаптованими сумішами приводить до зменшення числа пейерових бляшок, в десятки разів - IGA продукуючих В-лімфоцитів, рівня специфічних імуноглобулінів, порушенню харчової толерантності, розвитку харчової алергії. Вже до сьомого дня після народження материнське молоко створює сприятливу для зростання біфідобактерій середовище, число яких до кінця першого місяця життя дитини і до введення прикорму становяятся домінуючим в мікрофлорі кишечника - 95% всього біоценозу. При вигодовуванні сумішами, навіть адаптованими, кількість біфідобактерій у декілька разів нижче. Розмножуючись в кишечнику новонародженого, біфідофлора є першим стимулом активації специфічних і неспецифічних чинників захисних механізмів слизистих оболонок шлунково-кишкового тракту.

Жіноче молоко, що характеризується низькою буферною ємкістю, завдяки невеликому змісту білків і фосфору, сприяє зменшенню значень рн калу у дитини, тим самим стимулюючи зростання біфідобактерій в кишечнику, що багато в чому модулюють реакції як природженого, так і придбаного імунітету.

Материнське молоко має систему захисних і протиінфекційних чинників, які формують місцевий і загальний імунітет проти хвороботворних мікроорганізмів в самий уразливий період життя дитини, коли його власна імунна система розвинена ще зовсім слабо. Навіть невелика кількість молока (20 - 30 мл) включає в собі достатню кількість захисних імунних чинників (лізоцим, імуноглобуліни і так далі).

Жіноче молоко майже повністю позбавлене антигенних, тобто алергенних властивостей, тоді як білки коров'ячого молока володіють різко вираженою антигенною активністю. Штучне вигодовування значно збільшує ризик алергічних захворювань навіть у тих дітей першого року життя, які не мають до них спадкової схильності.

Відмова від грудного молока при появі у немовляти алергічних реакцій - груба помилка, хоча нерідко переклад такої дитини на штучних, зазвичай кисломолочні, нізколактозні суміші і, особливо, суміші на основі гідролізату білка неначе дає позитивний ефект: прояви алергії на якийсь час стихають. Насправді виключений з живлення дитини алерген, що поступав до нього через материнське молоко. У цій ситуації потрібно було знайти і виключити з раціону матері алерген, на який реагує дитина, і обов'язково зберегти природне вигодовування.