Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раціональне харчування-правка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Віддалені переваги грудного вигодовування

· нервово-психічний розвиток, інтелект, соціальна адаптація (грудне вигодовування сприяє формуванню відчуття упевненості в собі і відчуття захищеності, що, у свою чергу, зменшує агресивність в старшому віці (щодо інтелекту - існують дослідження, що встановили вищий рівень IQ у дітей, вигодуваних грудьми);

· зниження риски ожиріння і захворювання діабетом; зниження захворюваності алергічними хворобами (атопічний дерматит, бронхіальна астма і так далі);

· зменшення патології шлунково-кишкового тракту (гастрит, гастродуоденіт, панкреатит, холецистит, холецистопатія);

· повноцінність репродуктивної функції (особливо у дівчаток, зниження вірогідності безпліддя і невиношування вагітності). Показано, що при природному вигодовуванні надалі краще статева потенція, вище фертильність (плодючість). Можливо, якась частина безпліддя пов'язана з раннім штучним вигодовуванням майбутніх батьків;

· формування щелепно-лицьового скелета, мови і слуху! (профілактика неправильного прикусу, зниження риски порушень мови і слуху).

Переваги для мами:

· фізичний контакт і емоційне спілкування з дитиною, зменшення вірогідності неврозів;

· зменшення ризику раки грудей в передклімактеричному віці і зниження ризику виникнення раку яєчників;

· нормалізація рівня холестерину, зменшення ризику розвитку жовчнокам'яної хвороби і остеопорозу;

· контрацептивний ефект грудного вигодовування більшою мірою сприяє збільшенню перерв між пологами, чим будь-який інший метод попередження вагітності. При лактаційній аменореї (відсутності менструацій) і виключно грудному вигодовуванні на вимогу дитини ризик завагітніти в перших 6 місяців після пологів складає 2-5%. Лише у небагатьох жінок нове зачаття може відбутися до відновлення менструації. Але як тільки дитину починають підгодовувати, вірогідність відновлення овуляції і менструації у матері, а, отже, настання нової вагітності підвищується. Після виповнення дитині 6 місяців ризик завагітніти до відновлення менструацій зустрічається у 10-15% жінок. Контрацептивна дія грудного вигодовування зменшується при рідкіснішому докладанні дитини до грудей, при годуванні суворо за режимом, за відсутності нічних годувань, при введенні прикорму. Після відновлення менструації лактація вже не надає такої вираженої контрацептивної дії;

· економія засобів і часу;

· неоцінима зручність для активного життя з дитиною (їжа завжди з собою, в потрібній кількості і необхідної температури).

· У годуючих матерів, як правило, швидше знижується маса тіла, повертаючись до показників, які були до вагітності, поліпшується мінералізація кісток і знижується ступінь вираженості остеопорозу в літньому віці.

Унікальні інгредієнти грудного молока визначають повноцінність розвитку і дозрівання практично всіх систем дитячого організму: нервової, імунної, ендокринної і так далі Сам механізм спілкування матері і дитини під час годування забезпечує фізіологічну стимуляцію імпринтінгу. Діти, що одержують грудне молоко , менше схильні до інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту і сечовивідних шляхів, респіраторних інфекцій, менінгітів, отитів і пневмоній, розвитку харчової алергії. Chantry C.j. із співавторами виявив в популяції статистично достовірне зниження ризику виникнення пневмонії і гострого середнього отиту (у 3 рази) в групі дітей з тривалістю грудного вигодовування більше 6 місяців в порівнянні з немовлятами, що годуються грудьми до 4 місяців.

Таким чином, відмова від природного вигодовування є грубим порушенням біологічного ланцюга, що склався в еволюції, "вагітність - пологи - лактація - вигодовування дитини".

Основними принципами успішного грудного вигодовування дітей є прийняті в 1989 році ВООЗ і ЮНІСЕФ в декларації «Десять кроків до успішного грудного вигодовування»:

1. Суворо дотримуватися встановлених правил грудного вигодовування і регулярно доводити ці правила до відому медичного персоналу і породіль.

2. Навчати медичний персонал необхідним навикам для здійснення практики грудного вигодовування.

3. Інформувати всіх вагітних жінок про переваги і техніку грудного вигодовування.

4. Допомагати матерям починати грудне вигодовування протягом першої півгодини після пологів.

5. Показувати матерям, як годувати грудьми і як зберегти лактацію, навіть якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей.

6. Не давати новонародженим ніякої іншої їжі або пиття, окрім грудного молока, за винятком випадків, обумовлених медичними показаннями.

7. Практикувати цілодобове знаходження матері і новонародженого поряд в одній палаті.

8. Заохочувати грудне вигодовування на вимогу немовляти, а не за розкладом.

9. Не давати новонародженим, таким, що знаходиться на грудному вигодовуванні, ніяких заспокійливих засобів і пристроїв, що імітують материнські груди (соски і ін.).

10.Заохочувати організацію груп підтримки грудного вигодовування і направляти матерів в ці групи після виписки з пологового будинку або лікарні.