Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раціональне харчування-правка.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Розділ XV. Оцінка ефективності вигодовування дітей першого року життя.

Оцінка ефективності живлення здійснюється по ряду клінічних параметрів, з яких найбільш показовими є клинико-физиологические: загальний статус дитини, динаміка зростання і маси тіла (згідно центільних таблиць), рівень нервово-психічного розвитку, захворюваність і деякі лабораторні дані. .

При клінічній оцінці загального статусу дитини враховується загальний стан дитини, емоційний тонус, розвиток статичних і локомоторних функцій, стан шкіри і слизових оболонок, тургор тканин, розвиток підшкірно-жирового шару, м'язової і кісткової систем, функціонального стану желудочно- кишкового тракту і інших внутрішніх органів.

Зазвичай у дітей з середніми показниками фізичного розвитку при народженні подвоєння маси тіла відбувається до 5 місяців, потроєння - від 9 місяців до 1 року. При цьому у дітей з нижчими показниками фізичного розвитку при народженні подвоєння і потроєння маси відбувається раніше, а у крупних дітей - пізніше.

Для оцінки гармонійності розвитку дітей можна користуватися антропометричними індексами. Індекс Туру обчислюється по співвідношенню кола грудей і кола голови. При народженні у здорової дитини коло грудей менше кола голови на 1-2 см, до 2-3 місяців ці величини порівнюються і після 3-х місяців наступає їх перехрещення. До року коло грудей стає більше кола голови на 1,5- 2 див.

Індекс Ерісмана обчислюється по відношенню кола грудної клітки до Уг зростання. У дитини старше за 2 місяці коло грудної клітки більше Уг зростання на 10-12. При пониженні живлення дитини величина індексу Ерісмана зменшується до 9,8- 7,6; при ожирінні - збільшується до 14-15-10.

Індекс Чуліцкой виявляється по формулі: 3 кола плеча + коло стегна + коло гомілки - зростання. У дитини старше за 2 місяці він рівний 20, до напівроку - 25, до року - знову 20.

При пониженні живлення величина індексу зменшується до 18- 15-10, при ожирінні - збільшується до 30-35.

Оцінка нервово-психічного розвитку проводиться щомісячно по схемі Н.М. Щелованова і Н.М. Аксаріной.

З лабораторних аналізів, які можуть служити критеріями ефективності живлення, найбільше значення має клінічний аналіз крові, визначення загального білка сироватки крові і його фракцій.

Для оцінки реакції дитини на характер вигодовування можна використовувати і копрологічні дані. Виявлення в калі м'язових волокон, великої кількості неперетравленої клітковини, крохмалю, нейтрального жиру, жирних кислот свідчать про невідповідність їжі функціональним можливостям шлунково-кишкового тракту дитини. Клінічними проявами цієї невідповідності є зниження апетиту, відрижка, діспептічеськие розлади.

Необхідно враховувати результати дослідження функції системи виділення. Підвищення вмісту в сечі солей, продуктів азотистого обміну, високий рівень осмомерності свідчить про збільшення навантаження на нирки дитини в результаті надмірного вмісту в раціоні мінеральних солей і азоту.

Як критерій оцінки ефективності вигодовування може служити і частота захворюваності дітей, особливо гострими респіраторними і кишковими захворюваннями, оскільки при неправильному живленні знижується імунітет і зменшується опірність дитячого організму. Про неадекватне живлення може свідчити наявність рахіту, проявів гіповітамінозу і алергічних реакцій.