Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_FP_po_programi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

5. Здійснення фінансового контролю на підприємстві

Система фінансового планування діяльності підприємства повинна передбачати відповідну систему контролю виконання бюджету, яка має бути своєрідним моніторингом фінансового стану підприємства.

Моніторинг фінансового стану − розроблений на підпри­ємстві механізм здійснення постійного спостереження за найважливішими поточними результатами цієї діяльності в умо­вах постійно змінюваної кон’юнктури фінансового ринку.

Основні цілі моніторингу фінансового стану:

  • своєчасне виявлення відхилень фактичних результатів фінансової діяльності від передбачених, що викликають зниження її ефективності;

  • виявлення причин, що викликали це відхилення, і роз­робка пропозицій з відповідного коригування окремих напрямів фінансової діяльності з метою її нормалізації та підвищення ефективності.

Фінансовий контроль допомагає управляти діяльністю під­приємства і забезпечує основу для правильних дій у майбутньому.

А. Хоскінг визначає бюджетний контроль як постійне по­рівняння фактичних результатів і кошторисних цифр для забезпечення основи для ревізій і для гарантування досягнення цілей політики компанії.

Основою контролю є зворотний зв’язок, що дає необхідну інформацію для виявлення причин і усунення відхилень фактичних показників від бюджетних.

До контролю належить визначення і документування фак­тичних показників як результатів реалізації управлінських рі­шень, порівняння їх з бюджетними цифрами для визначення ефективності діяльності, а також порівняння показників очіку­ваного (модифікований бюджет, прогноз) і фактичного виконан­ня бюджету. Проф. Д. Хан (Німеччина) відносить до цієї сфери також перевірку допустимості вихідних передумов і контроль методичної і змістовної узгодженості планового процесу.

Основними елементами системи контролю є:

  • об’єкти контролю − бюджети;

  • предмети контролю − окремі характеристики стану бю­джетів (дотримання лімітів фонду оплати праці, витрат сировини і матеріалів тощо);

  • суб’єкти контролю − структурні підрозділи підприємства, що здійснюють контроль за дотриманням бюджетів;

  • технологія контролю бюджетів − складання на консолідо­ваній базі даних бюджетів звітів, необхідних для виявлення відхилень фактичних станів бюджетів від планових.

Контроль виконання бюджету розподіляється на:

  • поточний контроль виконання бюджету;

  • контроль виконання бюджету за результатами звітного періоду (щомісячний контроль);

  • контроль виконання бюджету прибутків і збитків за результатами кварталу (щоквартальний контроль).

Боб Райан зазначає, що в практиці західних фірм контрольні діапазони встановлюються двома способами:

  • довільно, за допомогою процентного відхилення, наприклад ± 2 % для першого рівня і подвійний діапазон для другого рівня;

  • шляхом використання статистичних даних з попередніх бюджетів. Як перший діапазон можна використовувати

середнє квадратичне відхилення, розраховане за даними про індивідуальні відхилення за певними показниками, вираженими у процентній формі. Як другий діапазон − подвоєне значення цієї величини. До першого діапазону належать близько 68 % відхилень, до другого − 95 %. Механізм контролю витрат необхідний для того, щоб створити умови, за яких виробничі підрозділи і функціональні служби підприємства несли б відповідальність за результати своєї діяльності, і, насамперед, за виконання завдань зі зниження собівартості за статтями витрат не тільки у своїх функціональних службах, але й у первинних виробничих підрозділах.

Звіти про виконання бюджету обов’язково повинні надаватися бухгалтерією керівникам, що відповідають за доходи і витрати центрів фінансової відповідальності. Для того, щоб контроль був ефективним, необхідно не однократне (тобто після закінчення звітного періоду), а постійне одержання менеджерами нижнього рівня управління інформації про виконання бюджетних показників.

Питання для самостійного опрацювання

  1. Сутність фінансового планування на підприєм­стві.

  2. Етапи фінансового планування.

  3. Структура бізнес-плану.

  4. Плановий баланс.

  5. Види кошторисів.

  6. Основні елементи системи контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]