Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsy_FP_po_programi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2. Види фінансового планування

Фінансове планування здійснюється шляхом виконання фі­нансових розрахунків і складання планів різного змісту та при­значення залежно від завдань і об’єктів планування. Виходячи з цього, фінансові плани поділяються на перспективні, поточні та оперативні. Поєднанням перспективного і поточного планування є бізнес-план, який розробляється при створенні нового підпри­ємства або обґрунтуванні виробництва нових видів продукції.

Бізнес-план − це документ, у якому викладені організацій­ні, виробничі та ринкові аспекти запропонованого бізнесу, а також планові розрахунки обсягів виробництва, інвестицій та отримуваних фінансових результатів від здійснення заплано­ваного заходу.

Складання бізнес-плану необхідне для визначення обсягів та розробки стратегії фінансування, залучення конкретних ін­весторів до участі у створенні нового підприємства або фінан­сування нових виробничих програм.

Структура бізнес-плану містить такі розділи:

  1. Інформація про підприємство (виконавця проекту) − на­водиться повна і скорочена назва підприємства, юридична адреса, форма власності, правовий статус, склад засновників та розмір їхніх частин у статутному капіталі та інші відомості.

  2. Резюме − наводиться короткий опис бізнес-плану.

  3. План маркетингу. Аналізується ринкова кон’юнктура і роз­кривається механізм просування продукції на ринок, надається характеристика товарів чи послуг, що впроваджу­ються, передбачається вдосконалення структури продукції, що виробляється, зазначається сучасне становище підприємства на ринках збуту та пропозиції щодо його поліпшен­ня, визначається потреба у фінансуванні маркетингових та рекламних заходів протягом здійснення проекту, здійснюється загальний опис ринку, основних і потенційних конку­рентів та споживачів продукції.

  4. План виробничої діяльності підприємства. Наводяться характеристика виробничого процесу на підприємстві, схеми виробничих потоків, пропозиції покупця щодо вдосконалення виробничого процесу на підприємстві на основі впровадження прогресивної техніки та технології, обсяги реалізації продукції у кількісному вираженні впродовж пе­ріоду, що планується, ресурси найбільш потрібні і джерела їх постачання, режим постачання ресурсів та умови оплати, можливість залучення інших джерел постачання.

  5. Організаційний план. Подається інформація про існуючу організаційну структуру підприємства та пропозиції покупця щодо її вдосконалення, дані про забезпечення підприємства робочою силою, кваліфікацію працівників, діючу систему заробітної плати, систему стимулювання, потреб в створенні додаткових служб і підрозділів, процес контролю за роботою.

  1. Охорона навколишнього середовища. Наводиться інфор­мація про стан навколишнього середовища, існуючі проблеми, першочерговість їх вирішення, джерела фінансування природоохоронних заходів з визначенням термінів виконання.

  2. Інвестиційний план. Основними документами інвестиційно­го плану є кошторис витрат який відображає загальні витрати проекту, а саме: передінвестиційні витрати, інвестиційні витрати, податки і збори та початкові витрати на виробни­цтво. Наводиться перелік джерел фінансування проекту та календарний план-графік виконання робіт за проектом.

  3. Фінансовий план. Узагальнюються результати попередніх розділів і є заключним розділом бізнес-плану. Наводяться прогнозні показники прибутків та збитків, а також балансу підприємства. Подається баланс, звіт про фінансові результати та їх використання, звіт про фінансово-майновий стан підприємства за останній звітний рік. Складання бізнес-плану має велике значення для підприємств, якщо у них бракує власних фінансових ресурсів для виконання того чи іншого проекту. У цьому випадку такий документ є одним з основних, які необхідні підприємству для звернення до інших інвесторів з проханням залучення їх фінансових ресурсів для фінансування проекту або до банку для одержання з цією метою позикових коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]