Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Optical and photoelectric properties of semicon...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
908.8 Кб
Скачать

1.3. Індукована домішкова фотопровідність

У деяких фотопровідниках поряд з домішковою фотопровідністю спостерігається своєрідне явище так званої індукованої домішкової фотопровідності. Воно полягає в тому, що у напівпровіднику, в якому при нормальному стані домішкова фотопровідність відсутня або незначна, після попереднього освітлення його світлом з області власного поглинання домішкова фотопровідність з’являється або різко збільшується (рис.1.8). Зауважимо, що індукована домішкова фотопровідність

- 14 -

спостерігається лише при низьких температурах, наприклад, при температурі рідкого азоту.

Рис.1.8. Спектральна залежність фотопровідності для CdS

без попереднього освітлення (штрихова крива) і після попереднього освітлення світлом з області власного поглинання (суцільна крива).

Для пояснення цього явища розглянемо напівпровідник, у якому в стані рівноваги існують незаповнені носіями рівні прилипання для електронів, концентрація яких дорівнює М, та рівні рекомбінації S, заповнені електронами (рис.1.9, а). Рівень Фермі F у такому напівпровіднику розташований між рівнями домішкових центрів М і S. В області домішкового поглинання (h  ЕМ) такий напівпровідник є нефоточутливим. Освітлення його світлом з енергією фотонів, що відповідає області власного поглинання (h  Еg), призводить до утворення нерівноважних електронів у с-зоні та нерівноважних дірок у v-зоні (рис.1.9, б, переходи 1).

Рис.1.9. Схема електронних (суцільні стрілки) та діркових

(штрихова стрілка) переходів, що пояснюють

виникнення індукованої домішкової фотопровідності.

- 15 -

Нерівноважні електрони захоплюватимуться центрами М, а дірки – центрами S (переходи 2 і 3). Відбудеться перезаряджання домішкових центрів, що призведе до створення у напівпровіднику квазірівноважного стану, якому відповідає розташування електронного квазірівня Фермі Fn вище рівнів М. Якщо процес перезаряджання домішкових центрів відбувається при низьких температурах, коли енергія теплового руху атомів значно менша від енергії іонізації домішкових центрів М (kT << EM), то квазірівноважний стан напівпровідника після припинення освітлення може зберігатися досить довго.

Зауважимо, що безпосередні переходи електронів з центрів М на заповнені дірками центри S є неможливими через значні віддалі між ними.

Освітлення напівпровідника у квазірівномірному стані світлом з області домішкового поглинання (h  ЕМ) призводить до фотоіонізації центрів М (рис.1.9, в, переходи 4) і, отже, до виникнення домішкової фотопровідності, яку й називають індукованою.

Індукована домішкова фотопровідність спочатку збільшується з часом, а потім, після досягнення деякого максимального значення, зменшується (рис.1.10). Це максимальне її значення досягається тоді, коли квазірівень Fn співпаде з рівнем М.

Рис.1.10. “Спалах” індукованого фотоструму (теоретична залежність):

1 – при постійній рекомбінації та відсутності повторного захоплення;

2 – при рекомбінації, інтенсивність якої зменшується з часом,

та зростанні інтенсивності повторного захоплення.

- 16 -

Зменшення величини індукованої домішкової фотопровідності зумовлене рекомбінацією збуджених з центрів М нерівноважних електронів з дірками, локалізованими на центрах S (рис.1.9, перехід 5). Зауважимо, що інтенсивність повторного захоплення нерівноважних електронів із с-зони на рівні М значно менша, ніж інтенсивність рекомбінації. Тому електрони з рівнів М поступово переходять через с-зону на рівні S, що відновлює рівноважний стан. При цьому концентрація електронів на рівнях М і, отже, інтенсивність домішкового збудження будуть зменшуватися з часом. Але спустошення рівнів М і збільшення кількості електронів на рівнях S призводитиме до зменшення ймовірності рекомбінації електронів з дірками на рівнях S та збільшення ймовірності повторного захоплення їх рівнями прилипання М. Внаслідок цього через деякий час після початку дії домішкового збудження перехід електронів з с-зони на рівні рекомбінації може практично припинитися, і напівпровідник перейде у своєрідний “квазірівноважний” стан, в якому тривалий час зберігається домішкова фоточутливість (рис.1.10, крива 2) при освітленні напівпровідника світлом з області домішкового поглинання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]