Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Optical and photoelectric properties of semicon...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
908.8 Кб
Скачать

2.4. Визначення параметрів центрів захоплення

з кривих ТРК

Розглянемо напівпровідник, у якому є прості локальні центри захоплення електронів, концентрація яких дорівнює Nt, а енергія іонізації – Et. Припустимо, що центри захоплення рівномірно розподілені в об'ємі напівпровідника, а також, що введені від зовнішнього джерела надлишкові вільні електрони рівномірно заповнюють пастки в усьому об'ємі напівпровідника. Нехай у початковому стані пастки заповнені електронами до концентрації

, (2.21)

де С – ємність конденсатора; е – абсолютна величина заряду електрона; U0 – напруга зарядженого кондесатора; L – геометричний розмір напівпровідникової обкладинки конденсатора в напрямку протікання розрядного струму; S – площа поперечного перерізу напівпровідникової обкладинки, перпендикулярного до напрямку протікання розрядного струму.

Процес розрядження конденсатора при нагріванні в одновимірному наближенні можна описати системою рівнянь, яка містить:

а) вираз для густини струму j в напівпровіднику, що дорівнює сумі дрейфової та дифузійної складових

; (2.22)

б) вираз для потенціалу на напівпровідниковій обкладинці

; (2.23)

в) рівняння неперервності

; (2.24)

- 38 -

г) рівняння кінетики електронів, термічно звільнених з пасток

, (2.25)

де n – рухливість електронів; Dn – коефіцієнт дифузії електронів;  = СtNс – деякий параметр, який називають частотним фактором; Ct = Stvt – коефіцієнт захоплення електронів пастками; vt – середня теплова швидкість електронів; St – переріз захоплення електронів пастками; n – концентрація вільних електронів у напівпровіднику.

Припустимо, що у процесі розрядження конденсатора концентрація електронів у с-зоні значно менша, ніж концентрація локалізованих на пастках електронів (n << nt). Тоді, замінивши у виразі (2.24) частинні похідні на повні та проінтегрувавши його у межах від х = 0 до х = L (вісь х спрямована вздовж напрямку протікання розрядного струму (рис.2.7)), отримуємо

. (2.26)

Як зазначено раніше, у методі ТРК ймовірність повторного захоплення термічно збуджених носіїв заряду незначна. Тому у виразі (2.25) можна знехтувати другим доданком, записавши його так:

. (2.27)

Використовуючи тотожність

,

замінимо величини dt на dT. Враховуючи, що dT/dt = b, проінтегруємо вираз (2.27), і отримаємо:

. (2.28)

На основі співвідношень (2.26)...(2.28) величину розрядного струму конденсатора ІТРК можна записати у вигляді

- 39 -

. (2.29)

Як видно з (2.29), величина ІТРК не залежить від рухливості носіїв заряду та рекомбінаційного часу їх життя, що є важливою перевагою методу ТРК у порівнянні з ТСП.

Із виразу для струму ТРК (2.29) випливає, що, як і випадку ТСП, струм матиме максимум при деякій температурі Tm (рис.2.5). Дійсно, права частина (2.29) містить добуток двох експонент, одна з яких зі збільшенням температури зростає, а друга зменшується. Прирівнюючи до нуля похідну dITPK/dT, знайдемо умову максимуму струму ТРК:

. (2.30)

Записуючи (2.29) для двох характерних точок кривої ТРК – точки максимуму струму ТРК Іm, якій відповідає температура Tm, та точки, що відповідає температурі Т1, при якій струм ТРК дорівнює половині величини Іm з боку низьких температур (рис.2.5), – отримуємо вираз для визначення величини Et:

. (2.31)

Формула (2.31) збігається з формулою (2.14) для ТСП у випадку наявності -рівнів прилипання. Зауважимо, що формулу (2.31) можна використовувати при виконанні таких умов:

 > 20 i  > 107 K-1. (2.32)

Величину Et можна визначати й іншими способами, наприклад, за півшириною максимуму кривої ТРК:

, (2.33)

де Т2 – температура, при якій значення струму ТРК дорівнює половині максимальної його величини з боку високих температур (рис.2.5).

Як зазначено раніше, вираз (2.29) не містить рухливості та

- 40 -

часу життя нерівноважних носіїв заряду, що звільняються з пасток при нагріванні конденсатора. Тому його можна використати для визначення перерізу захоплення St носіїв заряду пастками. При відомому значенні величини Et та враховуючи, що  = StvnNc, із (2.30) отримуємо такий вираз для визначення St:

. (2.34)

Значення величини St можна визначити й за точкою перетину прямої lnITPK = f(1/T), побудованої для початкової ділянки максимума ТРК, з віссю 1/Т.

З аналізу кривих ТРК можна визначити концентрацію центрів захоплення. Один зі способів визначення величини Nt базується на умові повного заповнення пасток уведеними від зовнішнього джерела носіями заряду, що може настати при деякій напрузі заряджання конденсатора. У цьому випадку концентрація пасток дорівнює концентрації захоплених носіїв заряду (Nt = nt0). Величина повного заряду Q, локалізованого на пастках, дорівнює:

. (2.35)

Зменшення величини Q внаслідок протікання розрядного струму ІТРК при нагріванні конденсатора визначається виразом

. (2.36)

Із (2.35) та (2.36) отримуємо:

. (2.37)

Використання виразу (2.37) для визначення величини Nt пов’язане з певними труднощами, зумовленими тим, що при великих концентраціях пасток важко досягнути цілковитого їх заповнення за допомогою ефекту поля.

Інший спосіб визначення величини Nt базується на використанні співвідношення концентрацій вільних носіїв n0 та носіїв nt0, захоплених пастками, при температурі Т0. Після закорочування і часткового розрядження конденсатора при температурі Т0 потенціал на ньому зменшиться на величину

- 41 -

U* - U0, що пов’язане з переходом вільних електронів з напівпровідникової обкладинки на металеву. При цьому величина U0 визначається захопленим пастками зарядом. Використовуючи вираз (2.23), визначимо співвідношення між (U* - U0) та U0:

. (2.38)

Для стаціонарного стану, який встановлюється у напівпровіднику при Т = Т0, концентрація електронів, захоплених пастками, не змінюється з часом. Це означає, що dnt/dt = 0. Тоді з (2.25) отримуємо:

. (2.39)

Підставимо (2.39) у (2.38) і знайдемо вираз для визначення величини Nt:

, (2.40)

де значення nt0 визначається за формулою (2.37).

Отже, вимірюючи відносну зміну потенціалу на напівпровідниковій обкладинці конденсатора при його закорочуванні та використовуючи експериментально отримане значення Et, за формулою (2.40) можна оцінити повну концентрацію пасток Nt незалежно від ступеня їх нерівноважного заповнення носіями заряду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]