Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Optical and photoelectric properties of semicon...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
908.8 Кб
Скачать

2.3. Термостимульоване розрядження конденсатора

Квазірівноважний стан напівпровідника, зумовлений нерівноважним заповненням носіями заряду рівнів прилипання, можна створювати не лише оптичним перезаряджанням домішкових центрів, але й іншими способами. Наприклад, надлишкові носії заряду можна вводити в напівпровідник від зовнішнього джерела електричного струму. З цією метою виготовляють плаский конденсатор, однією з обкладинок якого є напівпровідниковий зразок, виготовлений у вигляді тонкої

- 34 -

платівки (або плитки). Інша обкладинка конденсатора – металева. Між обкладинками розташовують діелектрик з великою діелектричною проникністю, що забезпечує велику ємність конденсатора. Для заряджання конденсатора до його обкладинок прикладають напругу від зовнішнього джерела постійного струму (наприклад, батареї) (рис.2.7).

Рис.2.7. Схема методу ТРК.

При цьому в напівпровідник уводяться надлишкові носії заряду. Їх знак визначається полярністю з’єднаного з напів-провідником електрода, яку можна змінювати за допомогою комутатора К.

Процес заряджання конденсатора проводять при кімнатній або при низькій температурі Т0, при якій виконується умова kT0 << Et. Якщо конденсатор заряджають при кімнатній температурі (рис.2.7, перемикач П у позиції 1), то після закінчення процесу заряджання, коли напруга між обкладинками конденсатора дорівнює напрузі U*, прикладеній до нього від зовнішнього джерела, конденсатор повільно охолоджують до температури Т0. При цьому відбувається захоплення надлишкових носіїв заряду, введених у напівпровідник від зовнішнього джерела, наявними у ньому центрами захоплення (пастками). У випадку заряджання конденсатора при низькій температурі Т0 захоплення надлишкових носіїв пастками відбувається під час заряджання. Тривалість процесу заряджання конденсатора у цьому випадку повинна бути достатньою для

- 35 -

забезпечення рівномірного заповнення пасток носіями заряду по всьому об’єму напівпровідникової обкладинки.

Після закінчення процесу заповнення пасток носіями заряду у напівпровіднику може залишитися деяка кількість вільних надлишкових носіїв. Для забезпечення умови їх зникнення (“рекомбінації”) проводять часткове розрядження конденсатора закорочуванням його через деякий опір Rн (рис.2.7, перемикач у позиції 2). При цьому надлишкові вільні носії заряду перейдуть з напівпровідникової обкладинки на металеву, що імітуватиме рекомбінацію. Цей процес можна контролювати за допомогою гальванометра Г, увімкненого в коло конденсатора послідовно з опором Rн. Після часткового розрядження конденсатора у напівпровіднику залишаться лише надлишкові носії заряду, локалізовані на центрах захоплення. Напівпровідник при цьому перебуватиме у квазірівноважному стані. Цей стан з напругою на конденсаторі U0  U* при температурі Т0 будемо вважати початковим.

Заряджений таким способом конденсатор використовують для дослідження термостимульованої релаксації електро-провідності, що зводиться до вимірювання температурної залежності розрядного струму конденсатора при нагріванні його від температури Т0 з деякою сталою швидкістю b. Як і у випадку вимірювання ТСП, температура конденсатора збільшується за лінійним законом (2.6). При цьому зі збільшенням температури концентрація вільних носіїв заряду у напівпровіднику буде змінюватися внаслідок термічного спустошення пасток та відтоку носіїв на металеву обкладинку, що призведе до протікання електричного струму в зовнішньому колі конденсатора.

Дослідження термостимульованої релаксації електро-провідності напівпровідників за допомогою описаного методу називають методом термостимульованого розрядження конденсатора (ТРК).

Метод ТРК запропонований і теоретично обгрунтований в роботах А.Г.Ждана, В.Б.Сандомірського та А.Д.Ожередова в 1968 р. для дослідження параметрів центрів захоплення носіїв заряду в тонких напівпровідникових плівках. У цей же час (1969 - 1970 р.р.) вчені кафедри напівпровідникових матеріалів

- 36 -

Чернівецького держуніверситету (В.П.Заячківський, П.П.Бейсюк, А.В.Савицький) розробили методику дослідження методом ТРК центрів захоплення в об’ємних кристалах. При цьому був запропонований новий комбінований спосіб нерівноважного заповнення домішкових центрів носіями заряду за допомогою ефекту поля та оптичного збудження (див. п.2.5).

Залежність розрядного струму конденсатора ІТРК від температури, як і у випадку ТСП, характеризується наявністю максимумів. Якщо швидкість нагрівання не дуже велика, тобто така, що при кожній температурі між рівнями прилипання і відповідною енергетичною зоною існує стан рівноваги, то можна припустити, що максимуми на кривих ТРК спостерігаються тоді, коли квазірівень Фермі носіїв, що термічно звільняються з пасток, збігається з відповідним рівнем прилипання.

Важливою особливістю методу ТРК є відсутність необхідності проведення додаткових досліджень для визначення знаку надлишкових носіїв, що захоплюються пастками. При з’єднанні напівпровідникової обкладинки конденсатора з неґативним полюсом батареї у напівпровідник уводяться надлишкові вільні електрони, які захоплюються рівнями прилипання для електронів. Визначені з аналізу спектрів ТРК параметри (Et, St, Nt) характеризують у цьому випадку рівні прилипання для електронів, які розташовані у верхній частині забороненої зони поблизу зони провідності. Якщо напів-провідникова обкладинка з’єднана з позитивним полюсом батареї, то у напівпровідник уводяться надлишкові вільні дірки, що дозволяє визначити параметри рівнів прилипання для дірок.

Інша особливість методу ТРК полягає у тому, що він характеризується дуже малою ймовірністю повторного захоплення пастками термічно збуджених носіїв. Це дозволяє з аналізу кривих ТРК визначити як розташування рівнів прилипання у забороненій зоні напівпровідника, так і переріз захоплення St носіїв заряду. При наявності у напівпровіднику швидких рівнів прилипання із досліджень спектрів ТСП можна визначити величини Еt і Nt, а дослідження ТРК на цих же зразках дозволяють визначити, окрім Еt, ще й величину St.

- 37 -

Отже, спільні дослідження ТСП і ТРК дозволяють визначити всі три параметри (Et, St, Nt), що характеризують наявні у напівпровіднику центри захоплення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]