Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні роботи1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.58 Mб
Скачать

Дослідження реєстрації двійкових сигналів комбінованим методом.

Комбінований метод реєстрації є особливим випадком інтегрального методу, коли кількість “лічильних” імпульсів обмежена n1=3; 5. З іншого боку він може бути представлений як різновид методу стробування, коли впродовж 0 проводиться не один відлік а три або п’ять. Реєструється той символ, якому відповідає більша кількість відліків. Відліки проводяться у центрі та симетрично біля країв посилки. По стійкості до бічних спотворень та дроблень цей метод займає проміжний стан між стробуванням та інтегруванням. На рис. 2.2.4. представлено діаграму, що демонструє комбінований метод реєстрації.

Виправляюча спроможність схем реєстрації.

Здатність схем реєстрації вірно реєструвати спотворені вхідні сигнали має назву виправляючої спроможності. Чисельно величина виправляючої спроможності дорівнює максимально припустимій величині спотворень, при яких реєстрація виконується ще вірно.

Рис. 2.2.4. Часова діаграма комбінованого методу реєстрації.

Слід розрізняти виправляючу спроможність по бічним спотворенням  і по дробленню .

Для оцінки пристроїв реєстрації в різних умовах розрізняють три види виправляючої спроможності:

  • теоретичну;

  • ефективну;

  • номінальну.

Теоретична виправляюча спроможність визначається для схем реєстрації, що працюють в ідеальних умовах, тобто виконуються умови ідеального фазування по посилках.

Ефективна виправляюча спроможність вимірюється в реальних умовах, тобто враховуються помилки синхронізації та розподілювача приймача.

Номінальна – визначається по результатам експлуатації багатьох прийомних пристроїв як мінімальне значення їх ефективної виправляючої спроможності.

Розглянемо теоретичну виправляючу спроможність різних методів реєстрації.

Для розрахунку теоретичної виправляючої спроможності, необхідно визначити максимальну відносну величину бічних спотворень чи дроблень (в % від 0), виходячи з часових діаграм роботи схем реєстрації.

Для методу стробування припустимі спотворення, що не змінюють сигнал в момент відліку.

Таким чином теоретична виправляюча спроможність по бічним спотворенням:

т=[(0 - )/20]*100%

Для електронних схем реєстрації <<0 і т50%, а теоретичну виправляючу спроможність по дробленням т вважають рівною нулеві, оскільки враховується вірогідність дроблення сигналу в момент відліку. Для методу інтегрування виправляючу спроможність визначають виходячи з умови, що сумарна величина спотворень не повинна перевищувати 0/2. Відповідно т=50%, а т, за умови рівно вірогідного спотворення одиничного сигналу з двох боків, дорівнює 25%.

Для комбінованого методу реєстрації при визначенні виправляючої спроможності необхідно зважати на те, що припустимі спотворення при яких більша частина відліків припадають на не змінену частину сигналу. Так, наприклад, при трьох відліках припустимі симетричні бічні спотворення, які не перекривають крайні “лічильні” реєструючі імпульси.

2.3. Ключові питання.

  1. Пояснити, як робить схема реєстрації методом стробування та яка в неї виправляюча спроможність.

  2. Пояснити роботу схеми реєстрації методом інтегрування, дати оцінку її виправляючої спроможності.

  3. При яких спотвореннях використовують схеми реєстрації стробуванням та інтегруванням?

  4. Як робить схема реєстрації методом цифрового інтегрування?

  5. Пояснити, як робить схема реєстрації комбінованим методом.

  6. Що таке теоретична, ефективна, номінальна виправляюча спроможність схеми реєстрації?

  1. Пояснити роботу пристрою спотворення сигналу лабораторного макету.