Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні роботи1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.58 Mб
Скачать

Корекція помилок

Практично всі сучасні модеми забезпечують при передачі інформації з телефонних ліній автоматичну корекцію помилок. Це дозволяє різко підвищити якість зв'язку, оскільки існуючі канали ТЧ за реальним значенням коефіцієнта помилок (до 10-2 і навіть більш на місцевій ділянці телефонної мережі) ніяким образом не задовольняє вимог комп'ютерних і інших користувачів (10-6 - 10-9).

При передачі даних по зашумленним телефонним. лініях завжди існує велика імовірність, що дані, переданим одним модемом, будуть прийняті іншим модемом у перекрученому виді. Деякі передані байти можуть змінити своє значення чи навіть просто зникнути. Можуть бути прийняті дані, що не були передані вилученим модемом, тобто приймаючий модем може розпізнати прийнятий шум на лінії як дані. Для того щоб користувач мав гарантію, що його дані передані без помилок, використовуються протоколи корекції помилок.

Загальна форма передачі даних по протоколах з корекцією помилок наступна: модем передає дані окремими блоками (кадрами) по 16-20000 байт, у залежності від якості зв'язку. Кожен блок забезпечується перевірочною частиною, у якій зазначена перевірочна інформація, наприклад “контрольна сума” блоку чи перевірочні розряди одного з коригувальних кодів. Приймаючий модем самостійно підраховує контрольну суму кожного блоку і порівнює її з контрольною сумою з перевірочної частини блоку. Якщо ці дві контрольні суми збіглися, вважається, що блок прийнятий без помилок. У противному випадку приймаючий модем відсилає передавальному модему запит на повторну передачу цього блоку. Передача збійного блоку продовжується доти, поки він не буде прийнятий правильно. Така система передачі називається системою з вирішальним зворотнім зв'язком і перепопитом.

Протоколи корекції помилок можуть бути реалізовані не тільки на апаратному, але і на програмному рівні. Апаратний рівень реалізації більш ефективний. Найбільш поширені наступні протоколи корекції помилок, підтримувані модемами на апаратному рівні, фірми Microcom MNP1-MNP10 і CCITT V.42.

Стиск інформації.

Сучасні модеми для прискорення передачі даних і підвищення ефективності використання каналу зв'язку використовують спеціальні протоколи, що дозволяють робити стиск (компресію) переданої інформації. Такий стиск досягається усуненням надмірності, що практично завжди є у будь-яких даних. Передавальний модем стискає дані, вони в стиснутому виді проходять через телефонний канал і приймаються вилученим модемом. Приймаючий модем, знаючи алгоритм стиску, відновлює дані і передає їх комп'ютеру. Ця процедура відома в комп'ютерах як архівація - розархівація, а також в електрозв'язку як ефективне кодування (напр., коди Шеннона-Фано, Хаффмана).

При використанні модемів з апаратною підтримкою протоколів стиску інформації варто установити швидкість роботи Сома-порту, до якого підключений модем, вище швидкості роботи модему. Так, якщо модем може працювати зі швидкістю 2400 біт/с, установити швидкість Сома-порту 9600 біт/с. Серед протоколів компресії, реалізованих на апаратному рівні, найбільше поширення одержали протоколи фірми Microcom - MNP5 і MNP7, а також протокол, розроблений Міжнародним консультативним комітетом з телеграфії і телефонії, V.42bis.

Розглянемо тепер стандарти на реалізацію процедур корекції помилок і стиску даних.