Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні роботи1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.58 Mб
Скачать

4.7.Зміст протоколу:

4.7.1.Мета роботи.

4.7.2.Структурна схема СЦС.

4.7.3.Діаграма станів СЦС.

4.7.4.Письмові відповіді на завдання п.п. 4.5, 4.6.

4.7.5.Висновки по роботі.

4.8.Література:

4.8.1. Левин Л. С., Плоткин М. А. Цифровые системы передачи информации. – М.: Радио и связь, 1982. – 216 с.

4.8.2. Передача дискретных сообщений: Учебник для вузов/ В. П. Шувалов, Н. В. Захарченко, В. О. Шварцман и др.; Под ред. В. П. Шувалова. – М.: Радио и связь, - 1990 – 464с.

4.8.3. В. С. Гуров, Г. А. Емельянов, Н. Н. Етрухин, В. Г. Осипов / Передача дискретной информации и телеграфия. Учебник для институтов связи. Изд. 2-е доп., перераб., М., «Связь», - 1974 – 526 с.

лабораторна робота №5

“ ВИВЧЕННЯ ПРИСТРОЮ ПЕРЕТВОРЕННЯ СИГНАЛІВ З ЧМ”

5.1. Мета роботи.

5.1.1 Вивчення структурної схеми і принципу дії пристрою перетворення сигналів з частотною модуляцією (ППС з ЧМ).

5.1.2 Вивчення вимог стандартів до середньо швидкісних модемів з ЧМ для ПДП по каналу ТЧ.

5.1.3 Набуття практичних навичок проектування СДЕЗ при роботі з бібліотекою Simulink програми Matlab та застосування найважливіших теоретичних знань з дисципліни СДЕЗ.

5.2.Теоретичні положення.

5.2.1. Принципи побудови ППС ЧМ.

Сигнали з ЧМ одержали широке розповсюдження при передачі дискретних повідомлень по середньошвидкісним каналам різної природи (проводовим, повітряним та ін.). Це визначається їх високою завадостійкістю і незалежністю від рівня сигналу при зміні загасання каналу. Принцип ЧМ при передачі двійкових сигналів лежить в тому, що в залежності від модуляційного сигналу („1” чи „0”) формуються верхня f1 чи нижня f2 характеристичні частоти: f1=fср+ f, f2=fср- f. Тут fср – середня частота генератора, f – девіація частоти.

Основною частиною передатчика ЧМ-сигналу є частотний модулятор, який може бути виконаний різними способами. При реалізації пристроїв на дискретних елементах використовується LC-генератор, частотна модуляція виконується шляхом комутації елементів LC-контуру, тобто безпосередньо діючи на генератор, що знижує стабільність частоти. Зформований таким чином ЧМ сигнал не має розривів фази на границях елементів і характеризується порівняно компактним спектром.

В сучасних системах передачі дискректних повідомлень з ЧМ як генератор використовується схема формування еталонних частот. Напруга генератора, частота якого стабілізована кварцовим резонатором (рис.5.2.1), поступає на каскад розділювачів частоти. З їх допомогою формуються частоти mf1 і mf2, в багато раз перевищуючі потрібні f1 і f2. Ці частоти подаються на комутатор, який в залежності від модулюючого сигналу („0” або „1”) пропускає на вихід частоту mf1 або mf2. Вона поступає на розділювач частоти з коефіцієнтом ділення m, на виході якого формується ЧМ – сигнал з заданими характеристичними частотами f2 і f1. Завдяки такій процедурі стрибок фази, що з’являється при комутації частот і приводить до розширення спектру сигналу, зменшується в m раз, що забезпечує спотворення ЧМ – сигналу, якими можна знехтувати.

Рис. 5.2.1. Кварцовий резонатор

Основною операцією прийому такого сигналу являється демодуляція, дозволяюча в залежності від частоти елемента сигналу на тактовому інтервалі (mf1 або mf2) відновити значення приймаємого двійкового символу („0” або „1”).

В пристроях, виконаних на дискретних елементах, частотний демодулятор являє собою схему двохсмугового прийому, розділяючу прийнятий сигнал по частоті. Вона включає два ідентичних тракта, кожен з яких включає: смуговий фільтр на верхню f1 або нижню f2 характеристичні частоти; амплітудний детектор і фільтр нижніх частот, виділяючі огинаючу елемента сигналу з f1 або f2. Огинаючі сигналів обох трактів протифазно подаються на суматор і далі на пороговий пристрій, приймають рішення.

В пристроях, збудованих на цифрових ІМС, частотний демодулятор використовує принцип виміру тривалості інтервалів між переходами через нуль. Таким чином, вимірювання частот замінюється вимірюванням півперіоду (періоду) прийнятого ЧМ – сигналу. Це вимірювання можна виконати різними способами, наприклад, заповнюючи інтервал високочастотними імпульсами і підраховуючи їх число. Знаючи f1 і f2, можна визначити відповідні числа високочастотних імпульсів і приймати рішення щодо кожного інтервалу, а потім - щодо елементу сигналу.

Окрім основних вузлів - модулятора і демодулятора - передавач і приймач ППС ЧМ містять фільтри, підсилювачі, коректори, призначення і робота яких буде описана в розділі 5.3.