Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні роботи1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.58 Mб
Скачать

Протоколи mnp

MNP (Microcom Network Protocols) - серія найбільш розповсюджених апаратних протоколів корекції помилок і стиску переданої інформації, розроблений і реалізована фірмою Microcom. В даний час відомі десять протоколів MNP1 - MNP 10. Приведемо їхньої характеристики:

MNP1 - протокол корекції помилок, призначений для модемів, що передають інформацію в асинхронному напівдуплексному режимі. Це найпростіший із протоколів MNP. Внаслідок малої ефективності даного протоколу більшість сучасних модемів з апаратною реалізацією корекції помилок його не підтримують.

MNP2 - протокол корекції помилок, що підтримує асинхронний дуплексний метод передачі даних.

MNP3 - протоках корекції помилок, що підтримує синхронний дуплексний метод передачі даних між модемами.

MNP4 - протокол, що підтримує синхронний дуплексний метод передачі інформації. Забезпечує велику ефективність, чим протоколи MNP2 і MNP3. Протокол MNP4 може змінювати розмір блоків переданих даних при зміні коефіцієнта помилок на лінії. При збільшенні коефіцієнта помилок розмір блоків зменшується, збільшуючи імовірність успішного проходження окремих блоків.

MNP5 - протокол, що використовує простий метод стиску переданої інформації. Символи, що часто зустрічаються в переданому блоці, кодуються ланцюжками битів меншої довжини, чим рідко зустрічаючими символи. Додатково кодуються довгі ланцюжки однакових символів. Звичайно при цьому текстові файли стискуються до 35% своєї вихідної довжини.

Звичайно, якщо ви передаєте вже стиснуті, наприклад архіватором ARJ, дані, а в більшості випадків це так і є, чи дані, не утримуючої надлишкової інформації, додаткового збільшення ефективності за рахунок стиску даних модемом не відбувається. Навпаки, коли модем буде намагатися зжати вже скомпресовані дані, обсяг переданої інформації може навіть збільшитися.

MNP6 - протокол, що доповнює протокол MNP4 автоматичним переключенням між дуплексним і напівдуплексним методами передачі в залежності від типу переданої інформації. Протокол MNP6 також забезпечує сумісність із протоколом V.29.

MNP7 - протокол, що у порівнянні з протоколом MNP5 використовує більш ефективний метод стиску даних.

MNP9 - протокол, що використовує рекомендацію V.32 і відповідний метод роботи, що забезпечує сумісність з низкоскоростными модемами.

MNP10- протокол, призначений для забезпечення зв'язку на сильно зашумленних лініях, таких, як лінії стільникового зв'язку, міжміські лінії, сільські лінії. Стабільність зв'язку досягається за рахунок багаторазового повторення спроби встановити зв'язок, шляхом зміни розміру блоків і швидкості передачі відповідно до рівня перешкод на лінії.

Усі протоколи MNP сумісні між собою знизу нагору. При встановленні зв'язку відбувається установка найвищого можливого рівня MNP-протоколу. Якщо ж один з модемів, що зв'язуються, не підтримує даний протокол MNP, то MNP-модем працює без нього.

Рекомендація ccitt V.42

Незабаром після розробки фірмою Microcom протоколів корекції помилок MNP Міжнародний консультативний комітет з телеграфії і телефонії приступив до створення власного стандарту. Таким стандартом стала рекомендація CCITT V.42. Модеми, що відповідають рекомендації V.42, більш стійкі і забезпечують велику продуктивність, чим модеми з підтримкою протоколів MNP. Рекомендації V.42 містять у собі протоколи MNP2 - MNP4, щоб забезпечити сумісність зі старими модемами, і новий протокол корекції помилок LAPM (Link Access Procedure for Modems). Протокол LAPM включається тільки в тому випадку, якщо модем з'єднався з іншим модемом, що підтримує рекомендацію V.42.