Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні роботи1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.58 Mб
Скачать

Рекомендація ссітт V.42bis.

Протокол V.42bis використовує метод компресії, при якому визначаться частота появи окремих символьних рядків і відбувається їх заміна на послідовності символів меншої довжини (токени). Цей алгоритм компресії зветься Limpel-Ziv. Він забезпечує коефіцієнт стиску до 4.

За рахунок застосування алгоритму Limpel-Ziv модеми, що реалізують V.42bis, сильніше стискають дані, чим модеми, що підтримують MNP5.

Модеми з V.42 bis більш "розбірливі", чим з MNP5. Якщо передані дані не містять надлишкової інформації, вони не намагаються їх зжати і передають у вихідному виді.

Захист інформації.

Необхідність захисту інформації від несанкціонованого доступу очевидна, особливо при передачі комерційної, фінансової й іншої важливої інформації з мереж загального користування. Існує величезна кількість різних методів і засобів такого захисту, велика частина зв'язаних з цим операцій виконується основний ЕОМ користувача, але деякі операції можуть виконуватися модемом : введення і перевірка пароля, “зворотний виклик” і ін.

9.2.3.Керування модемами

Сучасні модеми можуть змінювати свою конфігурацію і керуватися як безпосередньо органами керування на лицьовій панелі, так і під впливом команд, що вводяться у виді текстових виражень і кодів з комп'ютера. Модеми можуть відповідати на ці команди і виводити повідомлення про свій стан, процес з'єднання і канал зв'язку на свій дисплей або на дисплей ЕОМ. У так званих інтелектуальних модемах гнітюча частина функцій взаємодії з комп'ютером і мережею здійснюється програмно.

Модем може працювати в двох основних режимах - командному режимі і режимі обміну даними. У режимі обміну даними він може приймати і передавати дані між комп'ютером і вилученим модемом. При цьому комп'ютер приймає і передає дані від модему через асинхронний порт (Сом-порт), на якому встановлений модем. У командному режимі ви можете передавати з вашого комп'ютера модему команди, що керують його роботою. Комп'ютер передає модему команди через Сома-порт точно так само, як дані для обміну з вилученим модемом.

За допомогою команд ви можете змінювати характеристики обміну даними, змінювати умови зв'язку, записувати і зчитувати дані з внутрішніх регістрів модему. У цих регістрах зберігаються різні числові параметри, що визначають тимчасові і деякі інші характеристики роботи модему. У командному режимі ви можете змусити модем набрати номер і зв'язатися з іншим модемом, прийняти виклик від вилученого модему.

Відразу після включення живлення, модем знаходиться в командному режимі. З командного режиму ви можете переключитися в режим передачі даних у наступних випадках :

- при вдалому спробі встановлення зв'язку з іншим модемом він автоматично переходить у режим передачі даних;

- після виконанні модемом процедур самотестування.

Модем переходить з режиму передачі даних у командний режим у наступних випадках:

- після невдалої спроби зв'язатися з вилученим модемом, наприклад коли модеми не змогли погодити загальний протокол обміну даними. Звичайно це відбувається при поганій якості зв'язку;

- при втраті несучої під час передачі даних; (причиною втрати несучої може бути погана якість зв'язку, ушкодження лінії зв'язку, "зависання" вилученого комп'ютера);

- при надходженні модему команди від комп'ютера в момент набору модемом номера;

- при передачі від комп'ютера модему спеціальної Escape-послідовності;

Існує стандарт на команди - так названий набір команд АТ, у якому маються спеціальні команди для виконання наступних функцій:

  • установлення конфігурації модему і його параметрів (швидкість передачі, вид модуляції, режим роботи, рівень передачі);

  • режим відповіді на команди комп'ютера і відображення їх: кодами, словами, набір використовуваних команд;

  • статус команд і відповідей;

  • режим набору номера (імпульсний, тональний);

  • включення і відключення функцій корекції помилок і стиску даних;

  • режим синхронізації модему;

  • режими перевірки (шлейфи, підключення тестера) і ін.

Технічний опис зразка модему приведено в ДОДАТКУ.