Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторні роботи1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
9.58 Mб
Скачать

4.3. Ключові запитання

4.3.1.Призначення та особливості циклової синхронізації

4.3.2.Назвіть основні параметри СЦС.

4.3.3.Перерахуйте методи побудови СЦС які ви знаєте, зрівняйте їх між собою.

4.3.4.Що таке ефективність використання каналу?

4.3.5. Які критерії використовуються в СЦС?

4.3.6.Як слід вибирати СК?

4.3.7.Як проходить передача данних у первинному цифровому потоці, поясніть його структуру.

4.3.8.В яких станах може знаходитися СЦС?

4.3.9.За допомогою діаграми станів та блок-схеми алгоритму СЦС поясніть її роботу

4.3.10.Поясніть структурну схему приймача синхросигналу.

4.4. Домашнє завдання:

4.4.1. Вивчити по вказаній літературі і даному методичному керівництву призначення, основні вимоги і принципи циклової синхронізації.

4.4.2.Вивчити методи побудови СЦС, переваги та недоліки методів СЦС.

4.4.3.Вивчити структуру первинного цифрового потоку.

4.4.4.Підготуватися до обговорення ключових запитань розділу 3.

4.4.5.Вивчивши структуру первинного цифрового потоку, визначити кількість тактів, яке буде потрібно для відновлення синхронізму (перехід системи із стану S0 в S1).

4.4.6.Аналогічно п. 4.5, розрахувати час втрати синхронізму (перехід системи із стану S3 в S0).

4.4.7.Підготувати протокол по виконанню роботи.

4.5. Лабораторне завдання:

4.5.1.Ознайомитися з середовищем MatLab.

4.5.2. Вивчити алгоритм роботи СЦС первинного цифрового потоку.

4.5.3.Ознайомитися з лабораторним стендом (включити ПК>запустити MatLab>запустити Simulink>відкрити файл SCS.smf). Схему лабораторного стенду занести до протоколу.

4.5.4.Ознайомитися з реалізацією та принципом роботи накопичувача по виходу із синхронізму. По можливості запропонувати свою структуру накопичувача по виходу із синхронізму в середовищі MatLab.

4.5.5.Перевірити роботу системи циклової синхронізації (натиснути на значок Start simulation).

4.5.6.Змінити ємність накопичувача по виходу із синхронізму (двічі нитиснути лівою клавішею “миші” на блок “Накопичувач по виходу із синхронізму”, після відкриття вікна вилучити тригери Т1, Т2; вихід логічної схеми “НЕТ” з’єднати з D ходом тригера Т3), та прослідкувати роботу СЦС.

4.5.7.Змінити синхрокомбінацію ( двічі нитиснути лівою клавішею “миші” на блок “Формувач ГС” > за допомогою тригерів змінити синхрокомбінацію), та прослідкувати за роботою системи

4.5.8.Залишивши змінену синхрокомбінацію (відповідно п. 4.5.7) двічі нитиснути лівою клавішею “миші” на блок “Розпізнавач” та налаштувати регістр зсуву на нову синхрокомбінацією (відповідно до п. 4.5.7), прослідкувати роботу СЦС.

4.6.Опис лабораторного макету:

Лабораторний макет реалізований на ПК в середовищі MatLab відповідно до рекомендацій МСЕ G.732 для передачі первинного цифрового потоку зі швидкістю 2048 кбіт/с.

Він містить: Формувач групового сигналу (ФГС), Розпізнавач (Р), Генераторне устаткування (ГУ), Канальний озподілювач (КР), Накопичувачі по входу в синхронізм та виходу із синхронізму (Нвх, Нвих), схеми логічних елементів.

Кожен з блоків містить генератор імпульсів, який керує роботою тригерів, лічильників. У ФГС міститься вісім послідовно з’єднаних тригерів, які у потрібний момент ( по сигналу із лічильника) видають у канал синхрокомбінацію (СК).

Р, Нвих, Нвх виконують основні функції системи циклової синхронізації. Р реалізований на основі семи послідовно сполучених тригерів, які відіграють роль регістра зсуву, та схеми &, яка відіграє роль дешифратора.

Нвих реалізований на основі шести послідовно сполучених тригерів, які послідовно заповнюються з приходом на вхід Нвих тактового імпульсу відмінного від нуля. Перехід Нвих в стан r-1 відбувається при приході тактового імпульсу відмінного від нуля на вхід !CLR тригера Т6.

Нвх являє собою лічильник, який заповнюється при поступанні тактового імпульсу відмінного від нуля на його вхід, і лише після заповнення до вказаної ємності, на його виході з’являється тактовий імпульс, а сам лічильник переходить в нульовий стан.

Структури вищеперелічених елементів можна переглянути, двічі натиснувши лівою клавішею “миші” на потрібному блоці.