Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

93. Статистична перевірка адекватності моделі.

Гіпотеза адекватності моделі перевіряється оцінюванням відхилень передбачених значень функції відгуку від експериментально знайдених, усереднених за числом повторень в експериментальних точках факторного простору. Етапи:

1. Обчислюють статистичну оцінку дисперсії адекватності : (11.6), де - число членів апроксимуючого полінома; - значення функції відгуку; - експериментальне значення функції відгуку в j-й точці плану.

2. Знаходять значення критерію Фішера (11.7)

3. Визначають число ступенів вільності і :

4.Обирають рівень значущості ,звич, =0,05

5. У спеціальній таблиці за заданими , і знаходять критич­не значення параметра .

6. Якщо обчислене значення параметра не перевищує табличного , то вважається адекватним. У противному разі гіпотеза про адекват­ність відкидається і модель вважається не адекватною процесу, що вив­чається.

Перевірка гіпотези про адекватність можлива при > 0, тобто коли число дослідних точок факторного простору більше від числа членів апроксимуючого полінома.

94. Планування експерименту під час дослідження системи.

Під час планування експериментів для дослідження систем спочатку перевіряють, чи можна лінійно апроксимувати функцію відгуку. Якщо поліном першого ступеня є достатнім наближенням функції відгуку на заданих інтервалах змінювання факторів, то це означає, що в поліномах вищого порядку коефіцієнти при нелінійних членах малі порівняно з головними ефектами (Головним ефектом фактора називають його внесок при переході від нижнього рівня до верхнього).Тому для оцінювання головних ефектів можна використовувати неповні (дробові) факторні плани. Але для нелінійних моделей оцінювати ефек­ти факторів при дробових планах непросто, оскільки тут відбувається змішування ефектів. Оцінки найменше змішуються в повних факторних планах.

Оцінки найменше змішуються в повних факторних планах.

Відсутність явища змішування оцінок рівнозначне тому, що вектори-стовпці матриці планування, які відповідають головним ефектам та ефектам взаємодії, відрізняються один від одного. Проте в багатофакторних системах здійснення повних факторних експериментів пов’язане з необхідністю проведення великого числа спроб у точках факторного простору, які до того ж мають багаторазово дублюватися. Тому за таких умов часто застосовуються дробові факторні плани, для яких значною мірою характерне змішування статистичних оцінок.

Під час дослідження систем така обставина може виявитися вирішальною, і тому необхідно ретельно вивчити явище змішування оцінок, перш ніж робити висновки щодо характеру впливу того чи іншого фактора або їх комбінації на ендогенну величину у. Для цього розроблено спеціальні процедури, що дають змогу залежно від поставленої задачі вибирати відповідну дробову репліку.

95. Перший спосіб пошуку екстремуму функції відгуку.

Існує два способи знаходження екстремуму функції відгуку .

Перший полягає в тому, що за допомогою експериментальних досліджень визначається математична модель функції відгуку, яка потім досліджується на екстремум класичними методами диференціального числення. З цією метою обчислюються частинні похідні функції відгуку і відшукуються стаціонарні точки шляхом розв’язання системи рівнянь

Розв’язок такої системи може бути точкою оптимуму функції відгуку. У цьому переконуються з допомогою формальних методів або на підставі інтуїтивних міркувань.

Важливим моментом є знаход­ження частинних похідних функції відгуку і обчислення точок, у яких похідні набувають нульових значень. Похідні функції відгуку можна визначити і без використання її математичної моделі. Для цього достатньо знайти коефіцієнти лінійної регресії, що є статистичними оцінками коефіцієнтів ряду Тейлора: (12.2)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]