Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

9.Ситуаційне моделювання.

Ситуаційне моделювання (ділові ігри) - це метод, в основу якого покладено відтворення в спеціальних лабораторних умовах певних ситуацій з метою розв’язання складних задач чи в навчальних цілях, які можуть мати місце в реальних системах. Назва походить від слова латинського походження ситуація (situs - становище), що означає збіг умов і обставин, які утворюють певне становище. Побудова ситуаційної моделі полягає в тому, що повний опис неосяжної множини ситуацій функціонування реального об’єкта за певними правилами замінюється певною кількістю узагальнених ситуацій, кожна з яких з певною мірою вірогідності відтворює один з можливих станів системи. Ситуаційна модель може бути реалізована або за допомогою ЕОМ (наприклад, засобами імітаційного моделювання), або шляхом програвання в реальних умовах спеціальних сценаріїв (ділові ігри, воєнні ігри). Ділові ігри (господарські ігри, економічні ігри) - метод імітації вироблення і прийняття управлінських рішень у різних виробничих ситуаціях шляхом проведення симульованої гри згідно із заданим сценарієм (чи системою правил) окремими групами людей або людини і ЕОМ. Сама ділова гра може розглядатися як деяке спрощене відтворення реального економічного чи виробничого процесу. У загальному випадку ділові ігри можуть використову­ватися:

1.при навчанні та доборі господарських керівників різного рангу;

2.при навчанні студентів у вузах;

3.при колективному прийнятті управлінських рішень;

4.з дослідницькою метою для вивчення деяких сторін економічної поведінки людей, зокрема реакції на ті чи інші зміни в організаційній формі управління, на можливі заохочення та стягнення.

10.Способи використання математичних моделей.

Математичне моделювання полягає в побудові математичної моделі та дослідження її аналітичними, числовими чи якісними методами для отримання деякої характеристики досліджувальної реальної системи. Математична модель-це логічний чи математичний опис компонентів і функцій які відбивають суттєві властивості об»єкта чи процесу, що моделюються. До математичних моделей відносять ті в яких для представлення процесу чи системи використовуються символи а не фізичні прилади. Мат мод можуть використовуватися як аналітичні моделі, тобто вони є засобом безпосереднього визначення потрібних величин, за допомогою певного математичного методу. Ці моделі можуть використовуватися для розуміння процесів, які відображає модель, тільки у тому випадку, якщо досліднику відомий мат метод, для визначення потрібної величини. Мат мод можуть використовуватися також як імітаційні моделі, тобто є засобом дослідження поведінки об»єкта чи системи шляхом проведення експериментів з моделлю в умовах, що визначаються дослідником та засобом аналізу отриманих результатів. Використовуються для одержання відповіді на запитання що станеться, якщо щось змінити. Мета дослідження: 1.зрозуміти поведінку системи у минулому,2.вивчити сценарії розвитку у майбутньому.

11.Визначення імітаційної моделі та її характерні особливості.

Ім модель у широкому розумінні-це матем модель, яка з точністю відтворює процедуру функціонування системи, яка досліджується, призначена для аналізу впливу на цю систему змін внутр чи зовн умов її функціонування. Належність моделі до імітаційної визначається характером її використання і незалежності ні від об»єкту, ні від методів побудови, ні від її структури Ім модель у вузькому розумінні-це матем модель, яка відтворює, як процедури функціонування системи, так і її реальну речовинну та інформаційну структуру..

Переваги імітаційної моделі: 1. часто єдиний можливий метод дослідження складних систем; 2. можливість дослідження системи на різних рівнях її деталізації, які визначаються метою дослідження; 3. можливість дослідження динаміки взаємодії елементів системи в часі і просторі параметрів системи; 4. можливість оцінювання характеристик системи в певні моменти часу.

Недоліки імітаційної моделі: 1. дорожнеча: розробка гарної імітаційної моделі часто обходиться дорожче створення аналітичної моделі і потребує великих затрат часу; 2. результати імітаційного моделювання мають менший ступінь спільності у порівнянні з аналітичною моделлю і не дозволяє виявити спільні закономірності функціонування класів систем; 3. не існує надійних методів оцінки адекватності імітаційної моделі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]