Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

12. Що входить в поняття імітаційної моделі як інструмента дослідження складних систем?

Імітаційне моделювання, як інструмент експериментального дослідження складних систем, охоплює методологію створення моделей систем, методи алгоритмізації та засоби програмних реалізацій імітаторів, планування, організацію і виконання на ЕОМ експериментів з імітаційними моделями, машинну обробку даних та аналіз результатів. При цьому динамічні й стохастичні характеристики реальних процесів відображаються в моделі за допомогою спеціально сконструйованих процедур.

Відмінності імітаційної моделі складних систем: 1. при створенні імітац. моделі складних систем закони функціонування всієї системи в цілому можуть бути невідомі (достатньо знання алгоритмів, які описують поведінку окремих елементів системи і зв’язків між ними); 2. в імітаційній моделі зв’язки між параметрами та характеристиками виявляються, а значення досліджуваних характеристик визначаються в ході імітаційного експерименту на ЕОМ.

13. Основні напрямки використання машинної імітації.

Машинна імітація - визнаний науковий метод вивчення складних соціально-економічних і виробничих систем. Напрямки: 1. Прогнозування розвитку національних економік. Процеси, що відбуваються в масштабах окремої країни, вельми складні. Адже вони пов’язані з дією динамічних і стохастичних факторів, мають дуже багато вхідних і вихідних параметрів, залежність між якими та їх взаємовплив не завжди можна описати формальними методами. Тому найбільш ефективним і надійним методом вивчення та прогнозування розвитку національних економік є машинна імітація. Було створено інтерактивну комп’ютерну імітаційну гру, яка використовувалася для демонстрації ефектів від уведення гнучких цін, стимулів і децентралізованого управління, що позначалися на продуктивності праці, частоті прогулів, а також на обігу товарів і грошових коштів. Провадилися й імітаційні дослідження для оцінювання можливості створення радянського фінансового сектора, котрий включав би банки капіталу ризику, промислові облігації, а також фінансові ринки та конвертований рубль. Імітаційні експерименти не обмежувалися лише економічними проблемами. Було створено імітаційні моделі, які стосувалися серйозних соціальних проблем, зокрема алкоголізму і високого рівня смертності, зокрема дитячої, низького рівня народжуваності тощо. 2. Створення важливих народногосподарських проектів. До важливих народногосподарських проектів належать транспортна система регіону, будівництво каналів, створення великих виробничих систем, проектування, будівництво і реконструкція атомних станцій тощо. 3. Розробка і впровадження інформаційних систем різного призначення. Наприклад, щодо створення інформаційних систем у менеджменті можна вирізнити такі напрямки застосування машинної імітації: створення окремих модулів автоматизованих робочих місць; моделювання структур управління в умовах АСУ; моделювання автоматизованих систем обробки даних; автоматизація проектування інформаційних систем у менеджменті. 4. Створення системи оборони країни і планування військових операцій. 5. Охорона навколишнього середовища. При спорудженні промислових об’єктів завжди невизначеним є питання впливу результатів функціонування майбутніх виробництв на екологію середовища. Тому доцільно створювати імітаційні моделі, щоб вивчати варіанти знешкодження або зведення до мінімуму шкідливих наслідків виробництва. Відома, наприклад, імітаційна модель збереження флори і фауни. 6. Навчання та підготовка кадрів. Досить ефективно машинне моделювання застосовується в автоматизованих навчаючих системах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]