Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
538355_3180F_govorun_tamara_kikinezhdi_oksana_s...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

6.4. Геї та лесбійки – які вони?

Душу свою на губах я відчув, цілуючи друга:

Бідна, прийшла, мабуть, щоб перелитись у нього

Платон

Сексуальна орієнтація емоційна або сексуальна спрямованість на осіб тотожної статі.Геї – гомосексуальні особи чоловічої та жіночої статі. Лесбійки – гомосексуальні особи жіночої статі. Гомосексуальне партнерство (союз, подружжя) – неформальні зв’язки двох геїв або лесбі-йок, об’єднаних почуттям любові, морального обов’язку.

Згадаймо міфи про людей з нетрадиційними сексуальними орієнтаціями, а саме: більшості геїв до вподоби жіночі ролі, а більшості лесбійок – чоловічі; гомосексуалів завжди легко розпізнати, оскільки їхні манери вдягатися та поводитися дуже відрізняються від інших. Жодне з наведених тверджень не відповідає істині.

Якось студентам-психологам повідомили, що на одному з наступних занять вони зможуть поспілкуватися зі справжнісіньким геєм і попросили змалювати його психологічний портрет, а також очікувані зовнішні дані.

Студенти виявили у своїх судженнях дивну одностайність. Усім здалося, що він має бути обов’язково манірним, мати писклявий голос, ху-денькі плечі, кокетливу ходу, лялькові риси обличчя, а також бути невдахою у професійних та особистих справах.

Яким же був подив юнаків та дівчат, коли на зустріч з ними з’я-вився стрункий, високий, кремезний юнак з добре натренованими м’язами, виразними маскулінними рисами обличчя. Його кар’єра автогонщика була досить успішною і стрімкою, інтереси до життя – різнобічними. Він так дотепно і жваво відповідав на запитання аудиторії, що заполонив серця її жіночої половини.

Геї, як і гетеросексуальні індивіди, живуть звичайним людським життям зі своїми професійними та сімейними проблемами. У країнах Заходу, де за останні десятиріччя створилося певне соціальне мікросере-довище сексуальних меншин, існують клуби, бари, кафетерії для них, про-водяться з’їзди, зібрання та розважальні масові заходи. На думку сексоло-гів, більшість гомосексуальних індивідів (понад 90%) важко ідентифіку-вати й відрізнити від людей з гетеросексуальними орієнтаціями за якимись певними ознаками.

А. Кінзі вважав, що поняття гомосексуал можна застосовувати як до особи чоловічої, так і жіночої статі. Термін гей стосується також обох ста-тей, проте значно частіше вживається в означенні сексуальної поведінки чоловіків. Термін лесбійки характеризує виключно жіночу гомосексуаль-ність. Він походить від творчості відомої давньогрецької поетеси Сапфо, яка проживала на острові Лесбос (звідси – “лесбійки”) за 600 років до н.е. Хоча Сапфо була одруженою і мала доньку, проте її гомосексуальні орієн-тації брали вгору та виливалися у поезію, спрямовану на жінок. Крім цих термінів, у побутовому вжитку поширені назви некодифікованої лексики, зокрема “голубі”.

У стародавній Греції гомосексуальна поведінка сприймалась як нормальна альтернатива гетеросексуальній, а гомосексуальні зв’язки між відомими античними вчителями, наприклад, Сократом, Платоном та їхніми учнями, були досить поширеними і навіть вважалися невід’ємною части-ною навчання молоді. У Платонівському “Банкеті” є такі промовисті твердження: “Я не знаю більшого добра для юнака, ніж гідний закоханий, а для закоханого – ніж гідний коханий” (11, с.13) або ж “Ерот небесний (на відміну від Ерота земного, нижчого рівня любові – авт.) причетний тільки до чоловічого начала, але жодним чином не до жіночого, – недарма це любов до юнака (5, с.15). У стародавній Греції гомосексуальні зв’язки чоловіків вважалися проявом вищих інтелектуальних і духовних почуттів, тим часом як гетеросексуальні стосунки сприймалися з більш прагматич-ними цілями – народженням дітей та продовженням роду.

Порівняння даних щодо поширеності гомосексуальності у сучасних етнокультурах показує, що чоловіча значно пширеніша за лесбійство. Більшість країн, де поширені гомосексуальні зв’язки, як правило, є мало-розвинутими індустріально (Африка, острови Південної Океанії). Відсоток чоловіків та жінок, які втягуються в сексуальну активність, не є сталим для окремо взятої країни, а змінюється залежно від циклу життя, віку людей. Зазначимо, що гомосексуальна активність у жодному з індустріально роз-винутих чи малорозвинутих суспільств не є домінуючою формою сексу-альної активності дорослого населення.

Прояви гомосексуальних орієнтацій, здебільшого, з’являються упер-ше у підліткові або юнацькі роки на фоні встановлення й розвитку гомо-сексуальних стосунків. Завершення пубертату робить гомосексуальні інте-реси більш яскравими і втіленими у ситуативні форми бісексуальної пове-дінки. Перший досвід гомосексуальних стосунків зазвичай набувається у формі пестощів тіла, поцілунків, орально – генітальних контактів. Проте це ще не є свідченням істинних гомосексуальних схильностей юнака чи дів-чини, а може бути лише проявом юнацької гіперсексуальності, яка у відпо-відних умовах (юнацький табір, спортивна команда, референтна компанія) набуває форм гомосексуальної поведінки. Така здатність сексуально реагу-вати на еротичні пестощі осіб тотожної статі є швидше проявом прита-манної кожній людині від народження бісексуальності, ніж гомосек-суальності. Тільки у тому разі, коли вияв симпатії до осіб тотожної статі при можливостях його вияву до протилежної має місце постійно і про-довжує виявлятися у юнака або дівчини аж до завершення юнацького віку (20-25 років), можемо говорити про гомосексуальні орієнтації. Крім того, з упевненістю говорити про гомосексуалізм будь-якої людини маємо під-стави лише тоді, коли вона сама ототожнює себе з геями або лесбійками.

“ Я опиралася цьому дивному почуттю, як могла. Я заціловувала свого хлопця до нестями, я просила його “взяти” мене… І все заради того, щоб забути Її! Її очі, її губи, її тіло, поставу, гордовиту ходу. Її, її! Це не нормально, так хотіти бути з Нею, а не з ним! А з ним я могла бути рівно стільки, скільки вистачало сил уявляти, що то Вона цілує, обіймає, пестить… Вона,Вона, а не він. Але поряд був він, а Вона у мріях, снах… І раптом водночас усе стало на свої місця.То була вечірка у гуртожитку. Хлопців, як завжди, не вистачало, тому на “парні” танці запрошували одна одну. Я вибрала Її, а вона мене. Яке то було щастя – відчувати Її подих, притискати Її тіло, цілувати Її волосся. Мій хлопець, як і всі інші, подумали, що я жартую. Але то були не жарти, то була любов, то було справжнє почуття…”

(Із сповіді лесбійки)

Уперше гомосексуальний потяг усвідомлюється здебільшого з початком статевого дозрівання або пізніше, у юнацькі роки, коли на зміну романтичному лібідо приходить сексуальний потяг до осіб тотожної статі. У 80% геїв перший одностатевий потяг проявився в еротичних фантазіях, мріях, а особливо під час мастурбацій. Близькл 70% лесбійок і до 50% геїв починають проявляти гомосексуальну поведінку у віці 17 років, коли романтичне лібідо дає поштовх до гомосексуальної еротичної стимуляції та петингу, а далі – до реалізації статевого акту в тій чи іншій формі.

У чому ж специфіка сексуальної поведінки гомосексуальних особистостей? У геїв – це ослаблення статевих потягів та адекватних ерекцій, у лесбійок – дискомфорт при інтромісії та гетеросексуальному зляганні. Більш ранній прояв гомосексуальних орієнтацій обох статей характерний для передчасного, прискореного психосексуального розвитку дитини. Зі статевим дозріванням він нарощується.

В уявленні пересічного громадянина сексуальна поведінка геїв та лесбійок не пов’язана зі стабільними, психологічно близькими стосунками у парі, а навпаки – має характер лише випадкових сексуальних зносин. Тим часом, як геї, так і лесбійки стикаються з такими ж етико – психо-логічними проблемами, як і гетеросексуальні пари і у своїй більшості також орієнтовані на тривалі інтимні стосунки. Причини їхніх сексуальних розладів так само пов’язані з пригніченням сексуального бажання та збуд-женням психогенними чинниками, вони, як і гетеросексуальні подружжя, переймаються проблемами вірності, обов’язку, сексуального партнерства.

Ніде правди діти, як і частина гетеросексуальних індивідів, певна ча-стина геїв та лесбійок орієнтована на секс як на пригоду з присмаком алко-голю, наркотиків чи легких грошей. Тому виникають традиційні місця зі-брання таких гомосексуалів. У великих містах це, як правило, бари, сауни, у містечках певні міські “ п’ятачки”, закутки у парках. Крім того, традицій-ним місцем зустрічі таких людей стають публічні туалети, де практи-куються знеособлені сексуальні контакти. Пропозиції та відповідні угоди можуть набувати навіть невербального характеру, а саме спілкування обмежується передачею інформації певними інформативними символами, як, наприклад, облизуванням язиком губ, ритмічним постукуванням об стінку, демонстрацією певних деталей одягу, наприклад носовика, ґудзика тощо. Сексуальні контакти за таких угод, як правило, є миттєвими, безсло-весними та безшумними. Видами сексуальної активності може бути fellatio або анальні зносини, які в умовах поспіху та пильнування можливих рей-дів міліції здійснюються стоячи. Із загрозою СНІДу подібні контакти геїв значно зменшилися на Заході і лише частково – в посткомуністичних кра-їнах.

Якщо в дослідженні Кінзі, проведеному на початку 60-х років, середня кількість сексуальних партнерів у геїв була означена показником 11, то в найбільш масовому дослідженні, проведеному соціологами Чікаг-ського університету в 90-х роках, показники гомосексуальних контактів американців зменшились майже втричі. Учені пояснюють цю тенденцію до постійного сексуального партнерства передусім загрозою СНІДу.

Поширеним стереотипом є установка, що гомосексуали приймають у процесі сексуальної близькості лише одну роль, активну або пасивну, маскулінну або фемінну. Злягання геїв та лесбійок відбувається по- різно-му і, як правило, зі зміною сексуальних позицій та ролей. За нашими дани-ми, лише 30% лесбійок та 20% геїв віддають перевагу одній статевій ролі. Стосунки решти гомосексуальних пар нічим не відрізняється від звичай-них стосунків чоловіка і жінки. Геї віддають перевагу анальному сексу, а також орально-генітальним контактам, зокрема fellatio. Багато геїв пестять тіло один одного, цілують соски грудей, займаються взаємною мастурбаці-єю.

Для лесбійок характерні, поряд з означеними вище формами сек-суальної активності, одночасна мастурбація, мануальна стимуляція грудей, cunnilingus та tribadism. Ще в дослідженнях А. Кінзі було помічено, що лесбійки набагато частіше переживають оргазм протягом статевих зносин, ніж жінки у гетеросексуальних контактах. Це пояснюється насамперед ширшим використанням петингу, який є найкращим збудником жіночої сексуальності. У жінок різноманітніші сексуальні забави, ширший “діапа-зон допустимості” у взаємному стимулюванні статевих органів, чого, як правило, не практикують гетеросексуальні пари. Для урізноманітнення статевого життя деякі пари лесбійок використовують також окремі прист-рої для стимуляції піхви на зразок штучного члена, проте частота їх вико-ристання не більша, ніж у гетеросексуальних пар.

Варто зазначити, що сексуальність партнерки, її вміння самореалі-зуватись у зляганні відіграє значну роль у стабілізації взаємин та трива-лості міжособистісних стосунків лесбійської пари. Навіть перебуваючи далеко одна від одної, лесбійки у листах переповідають щасливі миті колишнього єднання двох, описуючи відкриття свого тілесного Я, того сексуального збудження, яке досягається завдяки синтонності бажань:

“ Сонечко моє!

Я так сумую.

Увесь час думаю про тебе.

Я всю ніч була з тобою.

Щоправда, нам дуже заважали, але

Прокидаючись і зачувши торохкотіння

Перших трамваїв, я довго не хотіла

розплющувати очі.

Там була ти!

І я притискалась до тебе всім тілом,

і шепотіла на вушко коханій

найласкавіші слова.

Я цілувала ніжні, вигорілі на сонечку

скроні і лоб,

потім прибрала волосся найлегшим

доторком,

який тільки можливий!

І “ пробиралася” до вушка, потім до шиї,

Я ховала голову між твоїх грудей

і відчувала найніжніший у цьому

світі

доторк твоїх вуст.

Я згадувала наші шалені поцілунки!

Як я сумую за ними!

Це найпрекрасніше з того, що я знаю.

Я обіймала свою тоненьку і сильну дівчинку

і так бажала її!

Ми помирали від кохання!”

Звичайно, сексуальна активність та спілкування гомосексуальних особистостей залежать від місця їх проживання. Якщо у великих містах гомосексуальні контакти стимулюються розмаїттям публічних місць для зустрічей і знайомств, то в маленьких вони залишаються на рівні еротич-них фантазій, мрій, які часто лякають і невротизують молоду людину. Серед лесбійських пар більшість знайомиться на роботі, мають спільні на-вчальні або професійні інтереси. Особливо багато лесбійських коханок мо-же бути у жіночих спортивних командах, групах шейпингу тощо. Проте сексуальні контакти у цьому разі, як і відкриття власної гомосексуальності, є не чим іншим, як транзиторними формами вияву юнацької гіперсек-суальності або бісексуальності. Вони є замісними формами гетеросексу-альних зв’язків, які через певні обставини – зайнятість дівчат, їх відмежо-ваність від соціуму, а також високий рівень домагань щодо інтелекту-ального, культурного рівня партнера тощо – не повністю задовольняються у даний період.

Було б помилкою вважати, що характер гомосексуальних стосунків геїв та лесбійок опосередковується лише сексуальною функцією. Статевий потяг – це водночас і поєднання різних соціальних інтересів та бажань. Він, як і в гетеросексуальних парах, підпорядкований проявам вищих по-чуттів – любові, приязні, самовіддачі.

Вивчаючи типи гомосексуальних стосунків, американські психологи виділили такі їх типи:

Близькі пари, які становлять 10% геїв та 28% лесбійок. У сто-сунках близької пари партнери обмежуються лише задоволенням сек-суальних потреб; вони щасливі сексуальними стосунками і власними гомо-сексуальними орієнтаціями.

Відкриті пари. Такий тип стосунків характерний для 18% чолові-ків і 17% жінок. Відкрита пара будує стосунки на постійному сексуально-му партнерстві. Проте час від часу в однієї із сторін з’являється хтось інший, що мало впливає на стабільність союзу.

Функціональні пари характеризуються значним індивідуалізмом у контактах поза світом двох. Такими є союзи 15% геїв та 10 % лесбійок, що, як правило, задоволені своїми стосунками, можливостями незалежної поведінки та встановленням нових зв’язків з уподобаними чоловіками або жінками.

● Дисфункціональні пари становлять 12% – від пар чоловіків і 10% – жінок. У таких союзах сексуальна функція не завжди задовольняється повною мірою, оскільки партнери відчувають постійний дискомфорт че-рез домінуючі власні гомосексуальні орієнтації.

Асексуальні пари утворюють 16% чоловіків і 11% жінок. У таких парах геї та лесбійки відчувають свою самотність як через сексуальну не-вдоволеність, так і непривабливість особистості одне одного. Як прави-ло, пари такого типу нічого не роблять для зміни свого становища і пли-вуть за течією життя.

Як бачимо, наведена типологія стосунків геїв та лесбійок нічим не відрізняється від характеру співжиття пересічних гетеросексуальних пар.

Серед лесбійських пар, які ми консультували, до 35% були, по-пер-ше, досить відкритими у виявленні свого Я один одному (про все розпові-дали, не мали таємниць), по-друге, – спрямованими на підтримку Я у різ-них сферах спілкування (розраджували одна одну в скрутні хвилини), по-третє, такими, де обмін думками, судженнями відбувався постійно (не уни-кали слизьких тем), по-четверте, адекватними соціальній ситуації спілку-вання (чи-то колу родичів чи то студентській групі). Такі лесбійські пари, як правило, досягали високого рівня довіри, взаємовідкритості, взаємо-розуміння, подібності поглядів, спільності символів вербальної та не-вербальної комунікації, легкості спілкування та його психотерапев-тичності.

Нестабільність сексуальних зв’язків лесбійських пар прямо залежить від критичного ставлення до суджень та планів одна одної, приховування певних фактів з біографії та гетеросексуальних взаємин. Слабкість сексу-альних контактів зумовлювалася також невмінням конструктивно розв’язу-вати непорозуміння та суперечки, виявом ригідних, консервативних уста-новок на виконання маскулінних та фемінних ролей.

За дослідженнями зарубіжних психологів-клініцистів, геї, на відміну від лесбійок, гостріше переживають свою неадекватність загальноприй-нятим стандартам статеворольової та сексуальної поведінки і саме у роз-маїтті гомосексуальних контактів шукають насамперед співзвучність двох індивідуальностей.

… На суді він сказав так:

Ви запитуєте, що означають слова з вірша: “ Кохання, яке не сміє назвати себе вголос “ ?… Ідеться, звісно, про наше століття, бо саме наше століття не може або не хоче цього зрозуміти, - це глибоке почуття чоловіка, старшого роками, до молодшого, почуття Давида до Іонофана, почуття, на якому ґрунтується філософія Платона, яке ховається в сонетах Мікеланджело і Шекспіра. Це – глибоке духовне почуття, настільки ж чисте, наскільки довершене, воно народжує великі витвори мистецтва, такі, як у Мікеланджело і в Шекспіра; і ці вірші – вони також витвори мистецтва, настільки незрозумілі в наші часи, що от я стою тепер перед судом. Це прекрасне почуття, почуття величне, найблагородніше. Це почуття інтелектуальне, і виникає воно тоді, коли старший наділений інтелектом, а молодшому ще притаманна радість і промениста надія життя. Світ цього не розуміє, світ ганьбить і цькує все, що з ним пов’язане.

Серед публіки залунали оплески…

За вироком суду Її Королівської Величності автор цих слів, англійський письменник Оскар Уайльд був засуджений до двох років ув’язнення й тяжких робіт. Король Життя відокремлений від життя залізними ґратами. Звинувачений у содомії. Сьогодні б це назвали гомосексуалізмом

Порівняння ієрархії життєвих цінностей лесбійських пар з ієрархією цінностей молодих гетеросексуальних пар показує, що як перші, так і другі на перше місце висувають емоційно-терапевтичне спілкування, інтимно-сексуальні взаємини та ідентифікацію з особистістю партнера. Як для пер-ших, так і для других важливими є зовнішня привабливість партнера і ма-лозначущою соціальна сфера його самореалізації. І, нарешті, порівнюючи стабільність гомосексуальних та гетеросексуальних пар за ступенем задо-волення в них соціогенних потреб особистості, можна дійти висновку, що як у благополучних парах молодят, так і в парах лесбійок життєві цінності виявляються більш узгодженими, ніж у кризових.

Психологам – клініцистам, які вивчають проблеми людської сексуальності, відомі випадки, коли гомосексуальні особистості, як жінки, так і чоловіки, приховуючи свої орієнтації, примушували себе вступати у гетеросексуальні зв'язки. Виявляється, що така самокорекція власної сексуальності, самопримус у сексуальній поведінці рано чи пізно негативно позначається на психіці індивіда, оскільки переживається як стрес.

Зазначимо, що неодмінною умовою реалізації сексуальної функції будь-якого індивіда є прийняття власних уподобань, гармонійна інтеграція власної сексуальності у концепцію Я такою, як вона є. Невміння виразити свою сексуальність, знайти шляхи узгодження сексуальних уподобань з власною статевою свідомістю і самосвідомістю призводить до невротизації особистості, розвитку патопсихологічних рис. Це дуже важливо як для чоловіків, так і для жінок з гомосексуальними орієнтаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]