Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
538355_3180F_govorun_tamara_kikinezhdi_oksana_s...doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
2.8 Mб
Скачать

3.2. Чи є потаємне гріховним?

Чи згодні ви з тим, що сексуальна поведінка зароджується спочатку в мозку людини і лише потім вибудовується на практиці? У вітчизняних підручниках з вікової психології про еротичні мрії та фантазії донедавна майже не згадувалося. Проте ні для кого не секрет, що вони існують не тільки в уяві підлітків, які переживають період статевого дозрівання, а й в уяві дорослих, поважних людей. Саме такі думки допомагають кожному хоч на мить уявити себе у бажаній сексуальній ролі й зняти, хоч у мріях, ті приписи та перестороги, які в реальному житті буває важко, а то й неможливо подолати.

Мені згадалось інше сновидіння:

Арапський огир душу вкрав мою!

Вже шелестить легке її одіння.

Кладе в стремено ніженьку свою

Моя царівна, вершниця ласкава.

Кипить уява, як турецька кава!

Галоп скажений! Паленіє кров!

Та стиск тих стегон я переборов.

І сон, як довгонога танцівниця,

Покинув мій напружений живіт…

Це знову я - слина моя і піт,

Потилиця, плювальниця і киця,

і стоси фоток – кольорових ніг-

Я міг їх мати всіх!…але не зміг…

( Віктор Неборак. Із збірки “ Літаюча голова”. – К.:Молодь,1999. –88 с.)

Які тільки сюжети або життєві ситуації не плекають чоловіки і жінки в своїх еротичних фантазіях! Які тільки відчуття та емоції їх не супроводжують: насолода і сором, злет і падіння, страх і гордість за себе. Хтось заперечить: при чому тут мрії та фантазії, коли йдеться про сексуальну поведінку? А при тому, що еротична уява є не фізичним, а психічним способом сексуального збудження і може виконувати цю функцію як самостійно, так і під час власне статевого акту. А. Кінсі ще на початку 50-х років з’ясував, що близько 84% чоловіків і 67% жінок фантазують на сексуальні теми. Чимало пізніших досліджень засвідчили, що лише 1-2 % чоловіків та жінок ніколи у своєму житті не мріяли на еротичні теми. Більше того, за даними опитувань, понад 60% людей фантазують на теми еротики не тільки до бажаного злягання, а й у самому його процесі. Еротична уява часто посилює сексуальне збудження. Відомі сексологи В. Мастерс і В. Джонсон, які одними з перших почали вивчати сексуальну поведінку чоловіків та жінок в експериментальних умовах, дійшли висновку, що близько 86% обстежених ними представниць прекрасної статі фантазують про секс, відчуваючи при цьому сексуальне збудження. Виявилося також, що еротичні мрії були досить тісно пов’язані з досвідом статевого життя. Жінки, які не мали досвіду інтимних зв’язків, значно менше фантазують на еротичні теми, і навпаки – досвід статевого життя корелював з багатством еротичної уяви.

У “Будуарній філософії” маркіза де Сада один з героїв розповідає п’ятнадцятирічній Ежені: “Уява – це збудник насолод; коли йдеться про любовну гру, вона всім керує, вона всім рухає; хіба не завдяки їй зазнаємо ми розкошів? Хіба не з неї народжуються найпікантніші спалахи хоті?

Пані де Сент-Анж. Можливо. Але ти повинна знати, Ежені, що уява допомагає нам тільки тоді, коли наш дух цілком вільний від забобонів; досить мати один забобон – і уява замерзає. Ця примхлива частка нашої свідомості настільки схильна до розпусти, що нікому не вдається її загнуздати; найвищий тріумф, найвишуканіша насолода для неї – порвати всі пута, які намагаються на неї накинути; вона – ворогиня порядку. Вона обожнює безлад і все, що несе на собі тавро злочину; ось звідки дивна відповідь обдарованої багатою уявою жінки, яка лежала під своїм чоловіком нечутлива й байдужа.

Чому ви така холодна? – запитав він.

А тому, – відповіла йому дивачка, – що ви граєте зовсім просто. Без вигадки.”

Який же зміст еротичних фантазій чоловіків та жінок, чим відрізняються їхні мрії? За даними психологічних досліджень обидві статі найчастіше уявляють процес злягання з коханою людиною. Особливо яскраво такі образи виникають під час акту мастурбації. І хоча сексуальні сценарії фантазій та мрій досить індивідуальні, все таки у них багато спільного. Так, у чоловіків та жінок досить часто бажаним сюжетом є секс з незнайомцем. При цьому омріяним способом інтимного спілкування є орально-генітальний контакт. Учені також установили, що сексуальне збудження у фантазіях чоловіків та жінок посилюється, коли вони уявляють собі картину спротиву сексуальним домаганням або процес примушування до сексуальних дій. Так, американський психолог С'ю у кінці 70-х років зробив спробу вирахувати частоту тих чи інших еротичних образівВідсотковий розподіл даних представлено у таблиці.

Зміст фантазій

Чоловіки

Жінки

Секс з колишнім партнером

Секс з уявним партнером

Орально-генітальні пестощі

Груповий секс

Перебування об’єктом силуван-ня до сексуальних стосунків

Спостереження за сексуальними зносинами інших людей

Вияв покори щодо сексуальних домагань інших

Сексуальне загравання, приста-вання до інших

Примушування інших до занять сексом

Сексуальні зносини після вияв- лення спротиву

Ідеальне Я під час сексуальних зносин

Гомосексуальні контакти

Секс із тваринами

43

44

61

19

21

15

55

11

24

37

18

3

1

41

24

51

14

36

20

53

13

16

24

13

9

4

Проаналізуємо, про що і як часто мріють чоловіки і жінки. Як виявилось, у чоловічих та жіночих фантазіях, попри подібного, є чимало відмінного. Так, у більшості чоловічих фантазій чоловіче Я уявляє себе в активнішій, більш наступальній ролі, ніж жіноче. Слабка стать навіть у мріях лишається пасивною і більше орієнтованою на отримання задоволення, ніж на віддачу його партнерові. Іншими словами, якщо чоловік виступає творцем сексуальної дії, то жінка – її споживачем. Одне слово, чоловіки це роблять, а з жінками це трапляється.

Образи жіночих фантазій сповнені романтичних мрій про розвиток стосунків з партнером, їхнє послідовне інтимне поглиблення. Жінки, як правило, спочатку уявляють собі ритуал знайомства з майбутнім сексуальним партнером, потім – процес захоплення ним як особистістю, далі – інтимні, романтичні вечори й лише наостанок саму сексуальну дію злягання.

Чоловіки ж здебільшого уявляють насамперед яскраві сексуальні символи та силу сексуального зближення. Якщо в уяві жінок постають романтизовані місця зустрічей, збагачені емоційно-психологічними факторами, що поглиблюють приязнь і водночас збуджують, як-от затишні кав'ярні, готельні номери, пляжі або лісові галявини, свічки, музика, квіти, танці, сонячне сяйво чи зорі, то чоловіки у своїх мріях бачать машини, купе вагонів, туалетні кімнати, темні вуличні закутки. А ще представники сильної статі уявляють оголених жінок із сексуально гіпертрофованими частинами тіла і, головне – фізіологічні реакції сексуального збудження.

Навіть якби не було вказано, особа якої статі розповідає про свої еротичні фантазії, це можна легко визначити за їхнім змістом.

“Це трапилось у відрядженні. У купе нас було тільки двоє. Ми були гарною парою: з одного боку, чарівна блондинка гарної статури, з довгими ногами і принадними грудьми, а з іншого – атлетичної будови чоловік. Ми пили чай, до якого доливали коньяку й відчули гострий сексуальний потяг один до одного. Ми розпашіли від алкоголю та нестримного бажання, яке вже не приховували одне перед одним. Почали стрімко роздягатися, цілувати та пестити один одного – стегна, член, піхву. Далі ми осідлали ерогований пеніс і впродовж кількох годин поспіль насолоджувалися до нестями”…

“Ми зустрілись на виставці і відразу ж впали в око одне одному. Розповідаючи юрбі про експонати, мій чарівний гід дивився та звертався переважно до мене. З усіх відвідувачів він чомусь помітив саме мене. Потім гід запросив мене на каву з коньяком. У затишному ресторані ми довго танцювали під спокійну музику, багато розповідали про себе. Далі пішли милуватися зоряним небом, довго слухали солов’їний спів. Зрештою, на світанку зморені, але щасливі, ми повернулися до готелю.

Мій гід був таким елегантним, вишуканим, що йому не довелося мене умовляти залишитися з ним у номері “на каву”. Там було так затишно, так мило. Обійми мого любого гіда виявилися такими міцними, а слова такими ніжними… Ми пестили одне одного, цілували, промовляли ласкаві слова…”

Звичайно, бувають і винятки з правил. Так, окремі жінки можуть уявляти себе саме у типово чоловічій ролі – активного пошукувача і творця сексуального акту. Такою ж мірою еротичні фантазії окремих чоловіків мають типово фемінний, романтичний характер. Спільною для обох статей виявилася схильність до соціально табуйованих форм сексуальної поведінки. Ну хто з чоловіків чи жінок при здоровому глузді може навіть собі зізнатися, що уявляє себе учасником сексуального насильства, групового сексу або в інших ситуаціях патологічних проявів сексуальної активності? Проте, як переконливо показують дослідження еротичних мрій та фантазій, саме відхилення від загальноприйнятих норм сексуальної поведінки є досить поширеною темою в еротичних мріях як чоловіків, так і жінок: “Уперше в житті піді мною була справді сильна і вродлива жінка, яка нічого не могла зробити на свій захист. Я сп’янів від влади. Досить було лише однією рукою міцно притримувати її ноги. А. мовчала. Її руки майже не рухалися, бо, схоже, за подібної пози то було просто неможливо. В моїй голові промайнули дикі фантазії. Уявляв сцени знущань, які ще дужче мене наснажували. Зрештою почав її кусати, здавалося, ще трохи – й з’явиться присмак крові. А. мовчала.

Нарешті я підвівся і відкинувся вбік. Вона повільно випрямила ноги, звісила їх з ліжка, повагом розтулила повіки, посміхнулася й сказала аж ніяк не знесиленим голосом:

– Ти сьогодні просто чарівний. Дякую.”

(Олександр Бригинець. Подорожі навмання. – Лель, 1997. – №2-3. –С.32).

Яка ж функція еротичного фантазування в сексуальності людини? Насамперед, воно є джерелом насолоди й посилює сексуальне збудження. Крім того, еротична уява дає змогу провести своєрідну перевірку та репетицію різних видів сексуальної активності. Подібне “самотестування” на виконання сексуальної ролі нічим не загрожує на практиці, оскільки зміст омріяних дій лишається таємницею навіть найближчому партнерові.

Сексуальні фантазії можуть також певною мірою допомагати людині подолати невпевненість у своїх сексуальних потенціях. Тому психотерапія сексуальних розладів часто бере початок від спонукання клієнта до активізації в уяві бажаних ситуацій та образів, які сприяли б виникненню сексуального бажання.

Крім того, сексуальні фантазії дають змогу “звільнитися” від комплексів, набутих у процесі виховання, які дуже залежні від прийнятих у конкретному оточенні моральних норм та правил пристойності. Адже у мріях кожен може уявити та побачити себе більш рішучим, активним, самовпевненим, а отже, більш “сексуальним”, ніж він є насправді. У мріях можна уявити все, що завгодно, навіть те, що у реальній дійсності людина ніяк не може дозволити собі захотіти. Багатьох жінок, наприклад, збуджують уявні сцени насильного спонукання до зносин, хоча в житті навряд чи хтось з них погодився б на роль жертви сексуального свавілля у будь-якій формі.

Чому сексуальні фантазії бувають іноді такого змісту, що стає соромно перед самим собою? Психоаналітики вбачають причину їхньої появи у прориві підсвідомого “Воно” у свідоме “Я”, оскільки природні для людини сексуальні бажання засуджуються суспільним “Над-Я”. З точки зору поведінкової психологічної школи (А. Бандура), еротичні фантазії певною мірою проектують ідеальне “Я”, образ якого формується в нашій свідомості через закріплення сексуально-привабливих моделей поведінки, взятих з переглянутого художнього фільму, прочитаної книги або реальної житейської історії: “Для людей мого типу джерелом найсильнішого статевого збудження є власна уява. Та все ж це не автоеротизм: зачиніть мене в ізольованій кімнаті – і всі мої сексуальні обсесії розвіються, як дим. Щоб запрацювати в еротичному ключі, моїй уяві завжди потрібний якийсь зовнішній поштовх або подразник: живий вигляд жіночих геніталій або хоч непристойний малюнок, порнографічний опис, сороміцькі балачки. Щоб збудити в мене фізичний потяг до жінки, треба, щоб вона кокетувала, щоб я почув двозначні натяки з її вуст, побачив її оголене тіло або ж – особливо коли я перебуваю під свіжим впливом еротичного читання…

( Сповідь Віктора Х. – Лель, 1996. – № 5-6. – С.10 –11).

Звичайно, еротичні фантазії можуть іноді набирати причепливого характеру, ставати маячнею. У цьому разі вони є складовою патологічної поведінки і можуть стати поштовхом до реалізації уявних дій на практиці, до скоєння злочину, насильства на сексуальному ґрунті. Міра причепливості, переслідування уявними образами та здатність людини свідомо витісняти їх з голови та серця є показником її сексуального здоров’я і навпаки.

Деякі психологи вважають, що фантазування під час статевої близькості не стимулює, а, навпаки, знижує сексуальне бажання. Це пояснюється тим, що реальна активність партнерів не схожа на уявні образи і може призводити до внутрішньоособистісного конфлікту, втечі від реалій життя. Допускають також, що можуть виникати почуття сорому, провини перед партнером через спогади про потаємні фантазії, що знижує сексуальне задоволення. Проте, на думку більшості сексологів, такі випадки в житті трапляються досить рідко. Для більшості людей еротичне фантазування відіграє тільки позитивну роль. Звичайно, за умови, коли між чоловіком і жінкою панує взаємна приязнь, довіра, готовність прийняти партнера таким, яким він є. Світ еротичних фантазій та мрій завжди буде як для чоловіків, так і для жінок уявним, і навряд чи хто-небудь з них зважиться копіювати їх коли-небудь у реальному житті. А без них людська сексуальність була б набагато біднішою, прозаїчнішою, заземленішою …

Я жив самотою, – розповідає герой Володимира Винниченка. – Вечорами ж і фантазія моя особливо розходилась. І знаєте, до чого, зрештою, розійшлась вона? Але… прошу вибачення, панове, – коли серед вас є семінари, то хай затулять вуха…

Ну, так от до чого розгулялась моя фантазія: знайти женщину. Чекайте, чекайте, панове, семінари, не робіть вигляду, що одтуляєте вуха, бо це ще не кінець. Я знаю, і ви шукаєте женщину, ідеальну, високоморальну, чесну, чисту. Але річ в тому, що я зовсім не чесної, не моральної й не ідеальної шукав, а просто женщини. Я знаю, ви мені порадите піти на вулицю, й купити, як іноді в скрутну хвилину й самі, грішним ділом, робите.

Ні, і цього не хотілось моїй фантазії. Я ж кажу вам, розійшлась вона до того, що аж самому чудно: їй неодмінно захотілось женщини, яка б не купувалась і не була моральна. Ну де ви такої візьмете? Бред, правда? Раз не продається, значить – моральна. Правда? А коли неморальна – то продається. А мені якраз хотілось неморальної. Просто химера розбещеної фантазії та й годі! Але що ти зробиш, як виникла й мучить?

…Але мені все-таки хотілось мерзлого в петрівку, хотілося знайти таку женщину, щоб не продавалась і, почуваючи жагу любощів, без контракту, без примусу, вільно, доброхітно робила зі мною обмін цінностями й не вважала б цього ні моральним, не неморальним. Як бачите, бажання просто дике, неможливе, продукт розпутньої, ненормальної фантазії. Ну, де ви візьмете у нас таку женщину? Нісенітниця.

А тимчасом фантазія моя просто не давала мені спокою. Отакі абсурдні бажання іноді найбільше допікають людині…Вечорами я вже просто не міг сидіти дома й завжди виходив на вулицю, яка ввечері надавала мені тоді ще більш бажання знайти витвір моєї дикої фантазії.

І я невимовно вперто шукав його. Майже під кожну хусточку й капелюшок зазирав: чи не глянуть сміливі, жагучі очі, чи не покличуть, чи не скажуть: “А! ось де ти, а я тебе шукаю так давно”… Мої ж зазирання різно приймали…

Але вірите, від таких невдач моя фантазія ще більш розпалювалася. Лихо та й годі! Бувало, йду по вулиці, а сам і не пам’ятаю, куди повертати, де зупинитись, чого вийшов, куди йду. Стану, бувало, озирнусь і знов іду. А в голові історії одна за другою, одна чудесніше, дивоглядніше другої, та все з участю небувалої женщини”.

( Володимир Винниченко. “Рабині Справжнього”// Український декамерон. – Київ.: Довіра,1993. – С.232-234)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]