Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методическое пособие новое.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
4.69 Mб
Скачать

Правила оформлення операційних

ЕСКІЗІВ

Розглянуто і рекомендовано

цикловою комісією професійних дисциплін

Спеціальності 5.05.0203

«Технологія

обробки на верстатах і автоматичних

лініях»

Операційні ескізи обробки виконуються при оформленні технологічних документів, в пояснювальних

записках курсових і дипломних проектів, при виконанні лабораторних, практичних занять і контрольних робіт по технології машинобудування та інших спеціальних дисциплінах

Правила оформлення операційних ескізів

1. Ескізи слід виконувати за допомогою креслярського інструменту, графопобудувача, принтера.

Допускається виконувати ескізи від руки.

2. Ескіз слід виконувати із дотриманням, або без дотримання масштабу, але з приблизним дотриманням пропорцій.

3. Зображати деталь на ескізі треба в робочому положенні, яке вона займає на верстаті при виконанні операції (дивитися зі сторони робітника).

4. Якщо ескіз розробляється до кількох операцій, то допускається зображення деталі виконувати в неробочому положенні.

5. Кількість видів, розрізів та перерізів зображення деталі на ескізі повинно бути таким, щоб можливо було проставити всі розміри, які витримуються на цій операції, показати бази, опори і затискачі.

6. Оброблювані поверхні слід проводити лінією, товщиною 2S по ГОСТ 2.303-68.

При розробці одного ескізу на весь технологічний процес, або на кілька операцій оброблювані поверхні допускається проводити лінією звичайної товщини.

7. Зображати деталь на ескізі треба в тому вигляді, який вона буде мати після виконання даної операції (переходу).

8. На ескізі необхідно показати розміри з граничними відхиленнями, які витримуються на цій операції (технологічному переході).

9. Розміри і граничні відхилення слід виконувати по ГОСТ 2.307-68.

10. Допускається на ескізі показувати окремі розміри, які не витримуються на цій операції, але необхідні для визначення довжини робочого ходу, налагодження верстата і т.п.

Ці розміри показуються без граничних відхилень і позначаються знаком “ * ”, а під ескізом робиться примітка: “ Розміри для довідки ”.

11. На ескізах до операцій всі розміри, або конструктивні елементи оброблюваних поверхонь умовно нумерують арабськими цифрами. Номер розміру, або конструктивного елемента проставляють у колі, діаметром 6...8 мм і єднають з розмірною чи виносною лінією. На ескізі до кожної операції нумерація розмірів або конструктивних елементів починається з одиниці. Якщо на операцію декілька ескізів то на всіх ескізах виконується наскрізна нумерація. Нумерацію виконують по ходу годинникової стрілки.

12. При виконанні в одному документі кількох ескізів до різних операцій одного технологічного процесу допускається наскрізна нумерація оброблюваних поверхонь або конструктивних елементів. При цьому номери однієї і тієї ж оброблюваної поверхні або конструктивного елемента, які зустрічаються в різних операціях, можуть бути не однаковими

13. На ескізах позначається шорсткість поверхонь, які оброблюються на даній операції (переході). Позначення шорсткості виконувати по ГОСТ 2.309-73.

14. Позначення баз, опор і затискачів виконувати по ГОСТ 3.1107-81.

15. Допуски форми і розміщення поверхонь, які витримуються на даній операції (переході), слід позначати на ескізі по ГОСТ 2.309-79.

16. Технічні вимоги, які витримуються на даній операції (переході), слід розміщувати на вільній частині документа справа від зображення деталі або під ним і викладати по ГОСТ 2.316-68.

17. Таблиці і графіки слід вміщувати на вільній частині документа справа від зображення деталі і виконувати по ГОСТ 2.105-79 і ГОСТ 2.316-68.

Розміри граф таблиць повинні бути такими, щоб у них можна було записати дані з найбільшим значенням.

18. При розробці схеми встановлення деталі на операції допускається застосовувати спрощене зображення деталі, без конструктивних елементів, які не впливають на встановлення і закріплення деталі і на даній операції не оброблюються.