Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVChAL_NIJ_PIDRUChNIK_ITR.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Ситуація 3 Персональний продаж на ринках споживчих товарів: досвід компанії avon в Україні

Багато компаній свою комунікаційно-збутову діяльність базують на персональному продажу. Персональний продаж передбачає пряме спілкування торговельного представника з одним або декількома потенційними покупцями з метою спонукати їх купити продукцію компанії або укласти торговельну угоду. Відомі приклади зі світової практики, коли персональний продаж може не лише відігравати провідну роль у комплексі просування продукції виробничого призначення, а й бути важливим у маркетингу деяких споживчих товарів. Яскравий приклад тому — продаж товарів американської косметичної компанії Avon Products, Inc.. Персональний продаж є основним засобом комунікації та задоволення запитів покупців продукції цієї компанії, яка одна з перших у сфері споживчих товарів вибрала такий елемент просування за основу своєї системи збуту. Компанію Avon було засновано в США понад сто років тому - у 1886 р., на ринок Європи вона вийшла у 1959р., аз 1997 р. успішно працює в Україні.

Сьогодні компанія Avon працює на ринках 143 країн світу. Її річний обороту 2001 р. склав 5,7 млрд доларів США. Компанія має великий світовий досвід продажу продукції через торговельних представників, що самостійно розвивають мережу своїх клієнтів. Компанія не є багаторівневою, її представник працює безпосередньо з районним менеджером з продажу.

Організаційна структура управління збутом продукції Avon в Україні адаптується до умов національного ринку з урахуванням правових, економічних, демографічних факторів, що впливають на її діяльність на цьому ринку. Так в Україні традиційну систему прямого продажу було доповнено експрес-обслуговуванням, яке передбачає термінове виконання замовлень покупців Avon. Питання налагодження й розвитку позитивних та тривалих стосунків між торговими представниками та їх клієнтами завжди в центрі уваги менеджменту компанії, який глобально визначає місію Avon: «Бути компанією, яка краще за інших розуміє та задовольняє потреби жінок у якісній косметичній продукції, професійному обслуговуванні та надає їм можливість самореалізації». Компанія вважає персональний продаж одним з найбільш ефективних способів спілкування зі споживачем, таким, який надає компанії можливість залишатись конкурентоспроможною на рівні відносин із клієнтами. Оскільки сьогодні більшість косметичних засобів виробляється в результаті найсучасніших наукових розробок у галузі косметології, під час їх добору дуже часто у споживача виникає потреба в спеціальній консультації фахівця. Система персонального продажу може забезпечити клієнтам таку консультацію.

Інші елементи комплексу просування такі, як реклама, зв'язки з громадськістю або стимулювання збуту, відіграють компліментарну роль у досягненні ефективності роботи Avon у всьому світі, а також суттєво підтримують діяльність торговельних представників. Однак специфіка персонального продажу як елемента просування вимагає і специфічного підходу до використання засобів стимулювання збуту в компанії. За сумісного використання персонального продажу та стимулювання збуту значно зростає збут продукції. Дочірнє підприємство «Ейвон Косметікс Юкрейн» використовує стимулювання збуту не тільки для просування нового товару, але й для підняття рівня обізнаності про присутність на українському ринку вже відомої продукції. Поєднуючи стратегії «притягнення» та «проштовхування», проводиться стимулювання кінцевого споживача та торговельних представників.

Для кожного каталогу визначається «провідна тема», яка великою мірою може відповідати запитам споживача в даний період часу. Така тема зумовлює список продуктів, які будуть розміщені на перших сторінках каталогу. У більшості випадків до списку продуктів, представлених на перших сторінках, включаються основні новинки сезону, що пропонуються компанією, а також групи товарів, які найбільшою мірою відповідають провідній темі або сезону і зможуть викликати найбільший інтерес у споживача. Слід зауважити, що одним з важливих завдань при розробці «провідної теми» є не лише привернення уваги споживача до продуктів, що розміщені на перших сторінках каталогу, а «завоювання» зацікавленості споживача взагалі та спонукання його бажання проглянути каталог до останньої сторінки. Інтерес споживача повинен бути «розігрітий» з найперших сторінок каталогу, лише тоді йому можна буде запропонувати одночасно і весь асортимент продукції. «Провідна тема» кожного з каталогів компанії є своєрідним методом просування на місці продажу.

На ринку України купівельна спроможність споживача невисока. Тому знижки з ціни дуже часто є вирішальним і фактором у прийнятті рішення про купівлю: вони є стимулом і до здійснення повторної купівлі певного товару, і до придбання нової продукції.

Наступний вид спеціальної пропозиції, яка надається споживачам продукції компанії Avon, - цінові: знижки у разі купівлі двох і трьох одиниць продукції одночасно. Їх завданням є збільшення обсягу продажу за рахунок збільшення середнього замовлення як у кількісному, так і в грошовому виразі. Подібні спеціальні пропозиції привертають увагу споживача до цілої групи товару. З економічних обставин споживач не завжди може придбати весь спектр продукції тієї чи іншої групи, а спеціальна пропозиція може не лише стимулювати його до купівлі продукту, який він зазвичай використовує, а й зацікавлює його придбати і спробувати якийсь інший привабливий для нього засіб із цієї ж серії. Подібного роду спеціальні пропозиції збільшують привабливість цілої групи товару в очах споживача та, як правило, підвищують імідж марки. Наприклад: «Купіть два продукти одного найменування зі знижкою».

Ще один із засобів стимулювання збуту, що використовується компанією, - подарунок. У різних спеціальних пропозиціях подарунок може пропонуватися за купівлю однієї одиниці товару або ж декількох одиниць, або в разі, якщо покупець витратив певну суму грошей. Подарунок демонструється в каталозі разом з продуктами, продаж яких стимулюється.

Пропозиція подарунку може значно підвищити попит навіть на не дуже популярну категорію товару. Наприклад, український споживач надає перевагу такому більш дешевому продукту, як мило, проти більш дорогого засобу - геля для душу. Це легко пояснюється економічними причинами, зокрема низькою купівельною спроможністю. Цікаво, що пропозиція мочалки як подарунка може підвищити попит на таку категорію продукції.

Ще один засіб, що використовується компанією, - так зване перехресне стимулювання, коли один товар застосовується для просування інших товару або товарної групи. Наприклад, клієнтові під час купівлі туалетної води було запропоновано за півціни купити дезодорант або гель для душу. Необхідно зауважити, що пропозицію було зроблено українському клієнтові у період після 8 Березня, коли продаж відносно дорогої для нашого споживача туалетної води значно скорочується проти продажу в передсвятковий період. Якщо попит на інші види туалетної води після свят скоротився у 5 - 6 разів, то попит на туалетну воду, що просувалася, скоротився усього в 2,5 раза.

Величезне значення для успіху програми просування продукції має попереднє інформування цільової аудиторії. Повідомлення про проведення кампанії та спеціальні пропозиції споживач отримує через друковану продукцію Avon. Торговельний представник, який особисто зацікавлений у задоволенні свого клієнта, приділяє велику увагу дії таких програм. Кожна нова кампанія із просування для торговельного представника - це прекрасна нагода для чергового візиту до клієнта. Avon сама здійснює реалізацію програми стимулювання споживачів, вона має прекрасну можливість контролювати проведення програм і безпосередньо оцінювати їх ефективність.

Усі засоби стимулювання в комплексі формують безперервну програму стимулювання збуту компанії. Головною метою програми є доведення обсягу продажу до максимуму в найбільш сприятливі сезонні періоди і попередження скорочення обсягу продажу в несприятливі сезонні періоди. Усі інші цілі й завдання підпорядковуються головній меті.

Вдале поєднання персонального продажу з використанням заходів зі стимулювання збуту надало можливість «Ейвон Косметікс Юкрейн» успішно ввійти на ринок України та одержати корпоративну нагороду Avon за найефективніше входження на ринок за всю історій Можливо, досвід компанії зацікавить вітчизняних виробників, які розвивають свій бізнес на ринках споживчих товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]