Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVChAL_NIJ_PIDRUChNIK_ITR.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Дайте визначення біржі.

  2. Перерахуйте основні риси біржової торгівлі.

  3. Перерахуйте основні функції бірж.

  4. Дайте визначення товарній, фондовій і валютній біржам.

  5. Що розуміють під відкритою і закритою біржами?

  6. Охарактеризуйте біржі реального товару, ф’ючерсні біржі й опційні.

  7. Які цілі переслідує регулювання біржової діяльності?

  8. Ким може здійснюватись регулювання біржової діяльності?

  9. Перерахуйте основні характерні риси біржового товару.

  10. Дайте характеристику біржовому торгу.

Змістовий модуль 7 Аукціони: суть, види, порядок проведення

Зміст

1 Аукціонна торгівля, види аукціонів

2 Техніка проведення аукціону

Мета: ознайомити студентів з суттю та видами аукціонів, вміти давати тлумачення основним поняттям і термінам, орієнтуватись в порядку проведення аукціонів.

Ключові слова: аукціонна торгівля, аукціон, примусові та добровільні аукціони, техніка проведення аукціону.

Основний зміст

1 Аукціонна торгівля, види аукціонів

Аукціонна торгівля - це вид ринкової торгівлі, при якій продавець, бажаючи одержати максимальний прибуток, вико­ристовує пряму конкуренцію декількох покупців, присутніх на продажу. Аукціонна торгівля використовується переважно для збуту порівняно обмеженого переліку товарів: хутро, предмети антикваріату, художні вироби, коні, вироби з доро­гоцінних металів, вовна, чай, тютюн, овочі, фрукти, квіти, риба, тропічні породи лісу та ін.

Для таких товарів, як хутро, вовна, чай, тютюн аукціонна торгівля є найважливішою формою реалізації на міжнародно­му ринку. Так, через міжнародні аукціони в США та Канаді реалізується понад 70% усього хутра, що продається цими кра­їнами; в Данії - близько 90%; у Швеції та Норвегії - приблиз­но 95%. Через міжнародні аукціони реалізується близько 70% чаю, що продається на світовому ринку; 90-95% немитої вов­ни, що експортується Австралією та Новою Зеландією.

Для кожного аукціонного товару склалися свої міжнародні центри аукціонної торгівлі. Так, з хутра та хутряної сировини в усьому світі проводиться понад 150 міжнародних аукціонів. Головними центрами аукціонної торгівлі норкою є: Нью-Йорк, Лондон, Копенгаген, Осло, Стокгольм, Санкт-Петербург. Основними центрами з продажу каракулю з аукціонів є Лондон і Санкт-Петербург. На Санкт-Петербурзькому аукціоні реалізу­ються в значних кількостях шкурки лисиці, соболя, білки, он­датри, бабака, горностая та ін. Щорічно Санкт-Петербурзький аукціон відвідують 700 покупців із 25-30 країн світу. Основни­ми центрами Хутрові аукціони організовуються також у ФРН, Італії, Франції, Гонконгу, Південній Кореї, Японії.

Основним центром аукціонної торгівлі килимовою вовною є Ліверпуль, де реалізується в основному індійська та паки­станська килимова вовна.

Для аукціонної торгівлі чаєм характерне її переміщення в місця виробництва цього товару. Індія продає близько 70% усього чаю, що експортується, через аукціони в Калькутті і 30% - через аукціони в Лондоні, Шрі-Ланка близько 70% чаю, що вивозиться, продає через аукціони в Коломбо і 30% - через Лондонський аукціон. Індонезія реалізує свій чай через аук­ціони в Лондоні, Гамбурзі й Антверпені. Африканські країни переважну частину чаю, що експортується, реалізують через аукціони в Найробі (Кенія). На цих аукціонах продається чай з Танзанії, Уганди, Мозамбіку, Родезії. Світову популярність придбав чайний аукціон у Сингапурі, де беруть участь фірми із США, Японії, Австралії, Китаю.

Найважливішими центрами аукціонної торгівлі тютюном є Нью-Йорк, Амстердам; квітами - Амстердам; овочами та фруктами - Амстердам і Антверпен; рибою - США та порти західноєвропейських країн; кіньми - Франція, Лондон, Моск­ва, Ростов-на-Дону.

Аукціони організовуються підприємствами (фірмами), які спеціалізуються на їх проведенні. Аукціони можуть проводи­тися підприємствами, для яких торги не є основним видом діяльності, проте статутом передбачено право на їх проведен­ня. До цієї організаційної форми належать аукціони, що про­водяться біржами, салонами художників, музеями, постійно діючими виставками, торговельними організаціями та підпри­ємствами тощо.

Спеціалізовані фірми займаються організацією аукціонів і продажем на них аукціонних товарів як за свій рахунок, так і на комісійних засадах і беруть на себе виконання всіх функцій з підготовки та проведення аукціонів. Організацією і проведен­ням аукціонів можуть займатися і брокерсько-комісійні фірми, які продають на аукціонах товари на комісійних засадах за до­рученням своїх клієнтів. Брокерська фірма, що проводить аук­ціон, може виступати одночасно представником і продавця і покупця. При цьому продавець може не знати покупця, а поку­пець - продавця, але обидва вони знають одного брокера.

Аукціони є комерційними організаціями з відповідним розташуванням приміщень, устаткуванням і кваліфікованими фахівцями. Управління аукціоном здійснює аукціонний комі­тет, до складу якого входять директор аукціону, представники місцевої муніципальної влади. Директору аукціону підпорядковуються виконавчі служби - фінансова, правова, експертна, комерційна, транспортна, загального господарства та ін. Аук­ціонний комітет розробляє і затверджує правила аукціонних торгів з графіком їх проведення та призначенням ведучого торгів - аукціоніста.

Залежно від порядку організації аукціони бувають:

  • примусові - які проводяться, як правило, державними організаціями з метою продажу конфіскованих, незатребуваних і неоплачених товарів, закладеного і не викупленого в строк майна.

  • добровільні - які проводяться за ініціативою власників товарів з метою найбільш вигідного їх продажу.

Аукціони бувають на підвищення або зниження ціни у глас­ній або таємній формах.

При так званому аукціоні на підвищення ціни (одностайний аукціон, або англійський) торги починаються з оголошення мінімальної ціни, встановленої продавцем. Після цього покупці роб­лять добровільні надбавки на величину не нижче за мінімальну надбавку, вказану в правилах проведення торгів. При цьому но­мер покупця й остаточна ціна гласно оголошується. При неглас­ному (німому) аукціоні покупці подають аукціоністу наперед встановлені знаки згоди на додаткові ціни. Аукціоніст кожного разу оголошує нову ціну, не називаючи покупця. Негласне про­ведення аукціону дозволяє зберегти в таємниці покупця.

Аукціони можуть проводитися і на зниження ціни, так звані голландські аукціони («вейдлинг»). Прикладом «гол­ландського аукціону» може бути аукціон з продажу квітів в Амстердамі. З понеділка по п'ятницю сюди до 8 год. ранку над­ходять великі партії квітів, продаж яких ведеться відразу в 5-ти великих залах. Квіти рухаються по конвеєру через зал. Оптові покупці сидять за розташованими амфітеатром спе­ціально обладнаними столами. Перед кожним є кнопка, пов'язана з великим циферблатом, що висить на протилежній стіні, на якому стрілка рухається від максимальної до міні­мальної ціни. У міру руху транспортера, на якому встановлені візки з квітами (лотами), що продаються, рухається і стрілка. Для ухвалення рішення даються лічені секунди. Хто першим натисне кнопку, той і набуває право на квіти. Покупка фіксу­ється й оформляється комп'ютером за 15 секунд - від нати­снення кнопки до видачі рахунку. Непродані квіти йдуть у компост. Щодня в Амстердамі продається за 4 год. роботи до 12 млн. зрізаних квітів. Щорічно тут реалізуються до 900 млн. троянд, 250 млн. тюльпанів і 220 млн. квітів у горщиках, всьо­го понад 3 млрд. штук. У цілому в Нідерландах на 12 спеціалі­зованих аукціонах реалізується понад 6 млрд. квітів. Приблиз­но 80% з них іде на експорт. Частка Нідерландів у міжнарод­ній торгівлі квітами становить понад 60%.

Аукціони зручні для продавця з наступних причин: концентрований попит на товари; можливість продавати товари за найвищою із запропонованих цін; відсутність необхідності пошуку покупця; використання досвіду та спеціальних знань аукціоністів.

Зручність аукціонів для покупців полягає в наступному:

  1. можливість підбору потрібного асортименту товарів;

  2. полегшення орієнтації в кон'юнктурі. .

Для участі в аукціоні кожен бажаючий повинен оформити заявку та пропозицію на висунення товару на аукціон. У про­позиції вказується:

  • повне найменування товару;

  • його короткий опис;

  • характеристика споживчих властивостей і якості;

  • дані про кількість екземплярів;

  • відомості про власника товару.

Експертна оцінка товарів завершується встановленням стартової ціни. У деяких випадках продавець і працівники аукціонного комітету можуть домовлятися про «резервну» ці­ну, нижче за яку товар не може бути проданий. Всі умови аук­ціонного продажу товарів фіксуються в аукціонній угоді, яка підписується зацікавленими сторонами.

Угода про участь в аукціоні містить такі основні умови:

  1. Найменування сторін - «Аукціоніст» і «Продавець».

  2. Предмет угоди - Аукціоніст проводить (найменування місця проведення аукціону, термін) прилюдний продаж това­рів Продавця за найвищу ціну, а Продавець надає свої товари для продажу.

  3. Обов'язки Продавця - він повинен за ______ днів до відкриття аукціону надати індивідуально певні товари або партії товарів відповідно до переліку, що додається до справжньої угоди.

  4. Обов'язки Аукціоніста:

1) організує прилюдний продаж товарів Продавця в суво­рій відповідності з розробленими і встановленими Правилами аукціону, які повинні бути доведені до кожного учасника;

2) виплачує Продавцю протягом днів належну суму.

  1. Винагорода Аукціоніста - Продавець виплачує Аукціо­ністу до початку аукціону винагороду в розмірі. Вина­города не може обчислюватися у вигляді процентного відраху­вання від остаточної суми операції. Отримання винагороди Аукціоністом від Покупця регламентується Правилами про­ведення аукціону.

  2. Відповідальність сторін - регламентується чинним зако­нодавством, Правилами аукціонного продажу та угодою.

  3. Юридичні адреси сторін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]