Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVChAL_NIJ_PIDRUChNIK_ITR.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

3 Проблеми розвитку інфраструктури товарного ринку

Зарубіжні теоретики ринку виходять з того, що правильно розставлені параметри валютно-фінансової, кредитної, товар­ної, цінової політики та інші макроекономічні показники здат­ні автоматично відрегулювати всю решту економічних показ­ників тільки за умови, якщо в економіці країни існує розвине­на інфраструктура.

Відомо, що в нашій економіці інфраструктура взагалі, а то­варних ринків зокрема, була чисто умовною і призначалася для централізованої планової економіки. До ринкові умови господарювання виходили з примусового визнання кориснос­ті товару або послуги незалежно від того, чи затребувана вона в даний період часу і для даного споживача чи ні. У результаті була сформована система управління товарними потоками, заснована на жорсткій ієрархії управління логістичним лан­цюгом інфраструктурних елементів руху товару.

Адміністративно-командна система серйозно деформувала розвиток інфраструктури товарних ринків. Це було обумовлено, по-перше, залишковим принципом виділення інвестицій на її роз­виток і вдосконалення, по-друге, наростанням у зв'язку з цим роз­риву в рівнях розвитку виробничої та соціальної інфраструктур.

Таким чином, без створення адекватної інфраструктури товарного ринку успіх ринкових перетворень економіки забезпечити неможливо. Самі ж перетворення повинні мати серйозне теоретичне обґрунтування, початкові принципи яко­го полягають в наступному:

  1. Розмежування якісно різних елементів інфраструктури товарного ринку. При всій важливості якого-небудь елементу, Необхідно виділити ті елементи, які відіграють чільну роль у русі товарних потоків. Таке розмежування дозволяє реалістично оцінити перспективи структурних перетворень у відповідних ланках. Так, пристосувати структуру автотранспорту до ринкових реалій можна швидше і легше (зокрема, використовуючи механізм приватизації), ніж структуру автомобільних доріг. У той же час спроби обмежитися приватизацією парку літаків без вирішення проблеми докорінної реконструк­ції наявних аеропортів не зможуть реально підвищити ефективність роботи цієї галузі.

  2. Розмежування матеріально-речової та соціально-економічної форм інфраструктури товарного ринку. Наприклад, виявити основну проблему розвитку інфраструктури товарного ринку недолік інвестицій - можливо, а ось визначити дій­сні умови її вирішення - складно. Адже докорінне питання ре­формування інфраструктури товарного ринку полягає не в обсягах інвестування, і навіть не в його джерелах, а в ефективно використаних ресурсах.

  3. Виділення внутрішніх і зовнішніх чинників розвитку того чи іншого елементу інфраструктури товарного ринку або підсистеми в цілому.

  4. Прийняття до уваги ролі держави в перетворенні інфраструктури товарного ринку. Складнощі в цій сфері обумовле­ні державно-монополістичним характером сучасного стану інфраструктурного комплексу. Цей державний монополізм а­кумулюється формою природних монополій, а держава, будучи "соціальним" монополістом, всіляко сприяє збереженню монопольного положення ряду галузей цієї підсистеми інфраструктури, не допускаючи туди приватний капітал. Для порів­няння, частка приватного капіталу в інвестиціях в інфраструктуру в розвинених країнах складає понад 20%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]