Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAVChAL_NIJ_PIDRUChNIK_ITR.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Ситуація 2 Приклад діяльності торгового дому «Юніон»

Міжнародний торговий дім „Юніон” відкрив магазин оптової торгівлі дитячим одягом і продуктами. Для цього він орендував частину приміщення в магазині "Товари для дітей" на респектабельному проспекті.

Вибрана схема торгівлі характерна для системи «магазин для магазинів». Кількість товарних позицій закупівельної партії ролі не відіграє. Важливо лише те, щоб загальна вартість покупки була не нижчою від допустимої - 200 тис. грн. при безготівковому розрахунку.

У прайс-листах вказані розрахункові роздрібні ціни. Починаючи від рівня мінімальної партії, покупець отримує знижку, яка залежить від величини партії, але не меншу, ніж 10%. Торговий дім запропонував цю знижку у вигляді додаткового товару. Сплату за партію необхідно здійснювати протягом двох днів із моменту виставлення рахунку.

Крім цього, торговий дім замовив у своїх постачальників кілька партій товарів (наприклад замшеві черевички із Гонконгу) з власною емблемою. Керівництво торгового дому вирішило, що ці витрати швидко окупляться.

Запитання

  1. Як оцінювати кроки торгового дому щодо формування свого іміджу в середовищі торгівлі?

  2. Наскільки зручна для покупців форма знижки, яку пропонує торговий дім?

  3. Які методи можна запропонувати фірмі для оптимізації стратегії.

Ситуація 3 Приклад прямого маркетингу

Прямий маркетинг (Direct Marketing) - селективна дія на клієнта або групу клієнтів. Прямий маркетинг застосовується як для завоювання нових клієнтів, так і для утримання тих, що вже існують, шляхом прямого звернення до них.

Прямий маркетинг відрізняє та властивість, що на підставі складеної клієнтом або агентством бази даних, відбувається безпосереднє рекламне звернення до кожного окремого клієнта.

Поштові розсилки (Direct Mail) - спосіб організації прямого маркетингу шляхом адресної розсилки. Разом із звичною поштовою розсилкою, сьогодні все частіше використовується e-mail розсилка. Окремо слід зазначити, що такий обридлий всім користувачам Інтернету «СПАМ», що часто потрапляє до нас в електронний ящик, не відноситься до засобу прямого маркетингу, оскільки, по-перше, є нелегальним, оскільки присилається без згоди на те клієнта, а по-друге є безадресним.

Телемаркетинг - спосіб організації прямого маркетингу з використанням телекомунікаційних технологій спільно з системами управління базами даних, направлений безпосередньо на продаж товарів споживачам. Організації, що надають даний сервіс називаються call-центри.

Телевізійний маркетинг, на даний момент, є одним з наймасовіших способів організації прямого маркетингу. Сьогодні існують безліч комерційних телеканалів, що продають свій ефірний час винятково під телевізійний маркетинг. Магазини «на дивані» - це найбільш яскравий приклад одного з видів телевізійного маркетингу, коли споживач може замовити вподобаний йому товар, не встаючи з улюбленого крісла.

Інтерактивний маркетинг - спосіб організації прямого маркетингу за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій. При такому способі організації прямого маркетингу покупець може переглянути і замовити товар з використанням видаленого доступу до бази даних продавця. На сьогоднішній день інтерактивний маркетинг користується великою популярністю і у продавців і у покупців.

Завдання:

  1. Визначити групу товарів, для яких можна використовувати прямий маркетинг.

  2. Навести приклад. Відповідь обґрунтувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]