Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MO_redagovan_1-4 (2).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
790.53 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ..........................................................................................................................4

РОЗДІЛ 1. Методи абсолютних, відносних і середніх величин ...........................7

1.1 Характеристика фінансово-господарського стану підпри­ємства (організації) ......................................................................................................12

РОЗДІЛ 2. Методи балансових побудов ..............................................................21

РОЗДІЛ 3. Методи оцінки варіації ознак та моделювання розподілу …….......23

РОЗДІЛ 5. Методи аналізу рядів динаміки ..........................................................34

5.1 Визначення швидкості та інтенсивності розвитку явищ ............................34

5.2 Методи статистичного описування тенденцій ............................................37

5.3 Аналіз коливань і сталості динамічних рядів ..............................................39

5.4 Оцінка структурних зрушень ........................................................................41

5.5 Вивчення кореляційних зв'язків у багатомірних

динаміч­них рядах .................................................................................................43

ВИСНОВКИ ..............................................................................................................49

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ .....................................................52

ДОДАТОК А. Звіт про фінансові результати за 2005 рік.

ДОДАТОК Б. Звіт про фінансові результати за 2006 рік.

ДОДАТОК В. Баланс за 2005 рік.

ДОДАТОК Г. Баланс за 2006 рік.

ВСТУП

Статистична методологія - це комплекс спеціальних, властивих лише статистиці методів і засобів дослідження. Вона грунтується на загальнофілософських (діалектична логіка) і загальнонаукових (порівняння, аналіз, синтез) принципах.

Метод статистики грунтується на поєднанні аналізу і синтезу. З одного боку, статистика виділяє і окремо вивчає деякі частини явища, які відрізняються умовами і стадіями розвитку, а з іншого за допомогою притаманних лише їй способів узальнює дані по всіх частинах, дає відображення явища в цілому, в усій сукупності його сторін, тенденції і форм розвитку.

Виявити та охарактеризувати розміри, зміни і кількісні співвідношення певних масових суспільних явищ можна, здійснюючи послідовно три основні стадії економіко-статистичного дослідження:

  • статистичне спостереження;

  • статистичне зведення і групування первинних даних;

  • аналіз статистичної інформації.

На цих стадіях статистичного дослідження застосовується комплекс специфічних, властивих лише статистиці методів, який утворює статистичну методологію і зумовлений специфікою предмета статистики.

Статистичне спостереження. Основним завданням першої стадії дослідження є отримання певних значень досліджуваних ознак від кожної одиниці статистичної сукупності шляхом реєстрації їх на підставі ретельно розробленої програми. Причому статистичне спостереження має бути масового характеру. Вимога масовості одиниць спостереження зумовлюється тим, що вивчення статистичної закономірності проявляється у достатньо великому масиві даних на підставі дії закону великих чисел, суть якого полягає в тому, що в зведених статистичних характеристиках вплив елементів випадковості взаємопогашається, хоча й вони й можуть проявлятися в окремих одиницях статистичної сукупності. Так в умовах ринкових відносин кожний покупець добирає в магазині той товар, який йому потрібен у даний момент. У цілому по магазину можна достатньо точно передбачити як загальний обсяг, так і структуру попиту на рік, окремі сезони і навіть дні тижня.

Статистичне зведення і групування первинних даних має завдання всебічно систематизувати матеріали статистичного спостереження. Суть другої стадії статистичного дослідження зводиться до перевірки даних, їх групування за певними ознаками, підбиття групових і загальних підсумків, розрахунку різних показників, проектування таблиць і внесення в них даних. Результати зведеної обробки статистичних матеріалів, що становлять сукупність взаємопов’язаних цифрових характеристик суспільних явищ і процесів, зображують у вигляді системи таблиць та графічних ілюстрацій. Метод групувань дає змогу виділити в досліджуваній сукупності соціально-економічні типи явищ, охарактеризувати їхню структуру, виявити взаємозв’язки і взаємозалежності між показниками.

Аналіз статистичної інформації передбачає проведення аналізу даних на основі обчислення узагальнюючих показників: абсолютних, відносних і середніх величин, статистичних коефіцієнтів показників варіації ознак і динаміки явищ, індексів та показників, що характеризують щільність зв’язку між явищами тощо. Третя стадія статистичного дослідження дає змогу розкрити причинні зв’язки досліджуваних явищ, визначити вплив і взаємодію різних чинників, оцінити ефективність прийнятих управлінських рішень та можливі економічні і соціальні наслідки ситуації, що склалася на підприємстві.

В даній курсовій роботі розглянемо особливості статистичних методів в бухгалтерському обліку і аудиторській діяльності на прикладі роботи Стрийського ВУПЗГ.

Основні напрямки діяльності підприємства:

  • зберігання газу в підземних сховищах;

  • надання послуг споживачам регіону з транспортування і доставки придбаного газу;

  • продаж газу і обслуговування систем споживання газу;

  • реновація та ремонт газопроводів і обладнання;

  • ремонт свердловин ПСГ;

  • будівельно-монтажні роботи;

  • проектно-пошукові роботи;

  • підготовка та перепідготовка робітничих кадрів для галузі;

  • оздоровлення в санаторії “Прикарпатська Ватра” (Моршин) і на базах відпочинку.

Стрийське ВУПЗГ виконує такі головні функції:

  • регулюють сезонні нерівномірності газопостачання;

  • зменшують капітальні вкладення в магістральні газопроводи і компресорні станції;

  • створюють державні запаси газу;

  • підвищують надійність всього газопостачання.

Вихідними даними для написання курсового проекту послужили статистичні звіти, нормативні документи підприємства за трьохрічний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]