Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Pedagogika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Модуль 7. Загальні методи, засоби і форми процесу виховання й самовиховання

Поняття про методи і прийоми виховання. Вибір методів виховання, його залежність від мети, змісту, умов виховання, вікових та індивідуальних особливостей учнів, рівня розвитку колективу. Система загальних методів виховання, їх класифікація. Різні підходи до класифікації методів виховання.

Методи формування свідомості особистості. Переконання - найважливіший метод виховання. Методи навіювання, позитивного прикладу, їхня психологічна характеристика і форми реалізації.

Методи організації діяльності і формування досвіду суспільної поведінки. Методи вправи, привчання. Педагогічна вимога, її види. Суспільна думка як форма колективної вимоги. Метод доручень. Створення виховних ситуацій.

Методи стимулювання. Методи схвалення (заохочення) і осуду (покарання). Змагання - метод спрямування природної потреби школярів у суперництві й пріоритетності, засвоєнні досвіду суспільної поведінки. Основні вимоги до його використання. Умови вибору й ефективного застосування методів виховання.

Поняття про засоби виховання. Різноманіття засобів виховання.

Сутність поняття “форма виховання”. Загальна характеристика форм виховної роботи. Різноманіття форм виховної роботи, їх відбір і використання в конкретному колективі. Класифікація форм виховної роботи.

Модуль 8. Зміст процесу виховання

Поняття “зміст виховання”. Основні напрямки в реформуванні змісту національного виховання. Системний підхід у структуруванні змісту національного виховання.

Фізична культура як мета фізичного виховання учнів. Його завдання, сутність, структура, змісту і форми реалізації. Сутність виховання у формуванні фізичної культури.

Поняття “розумове виховання учнів”, його мета і сутність, основні напрямки реалізації у шкільній практиці.

Моральне виховання – найважливіше завдання школи й основа змісту виховання. Етика як методологічна основа теорії і практики морального виховання. Моральні цінності як основа формування моральності.

Сутність моральної культури особистості: моральні судження, моральні потреби, моральні звички і вчинки, здатність до морального вибору. Спілкування і самопізнання як засіб розвитку моральної культури.

Органічний зв’язок моральності особистості з її моральними почуттями, совістю, самооцінкою поведінки.

Поняття “громадянське виховання”, його мета, сутність. Структура громадянськості: почуття особистісного достоїнства, розвиненість історичної пам’яті, патріотичних почуттів, національної самосвідомості, дисциплінованість, відповідальне ставлення до своїх обов’язків.

Виховання політичної і моральної культури. Причини правопорушень серед школярів. Зв’язок критеріїв правової і політичної вихованості з моральними.

Сутність естетичного виховання, його зміст. Структура естетичної культури особистості: естетичні почуття, естетичні знання, ціннісні орієнтації, естетичні ідеали і потреби, досвід естетичної діяльності.

Трудове виховання і професійна орієнтація як компонент структури змісту виховання. Мета, завдання, сутність трудового виховання і профорієнтації.

Система трудового виховання у школі: навчальна праця в процесі вивчення шкільних дисциплін, трудове навчання, організація суспільно корисної діяльності в позакласній роботі, продуктивна праця.

Система професійної орієнтації: професійна освіта, професійне консультування, професійна орієнтація, професійний відбір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]