Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Pedagogika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

IV. Блок вільного обміну інформацією

  1. Якої основної інформації Ви придбали в ході заняття?

  2. На скільки переконливе вираження “Краса врятує світ”? Яку б відповідь на це питання Ви назвали б кращою?

  3. Які положення досліджуваної теми, на ваш погляд, розкриті недостатньо повно і ясно? Що б Ви запропонували для ефективності заняття?

V. Блок самоосвіти

  1. Бездверна-Хомерікі О. Тенденції розвитку естетичної культури молоді засобами соціально-культурної діяльності// Рідна школа. - 2004. - №7-8. - С. 19-22.

  2. Козяр К. Формування естетичних потреб в учнів 5-11 класів// Рідна школа. – 2005. - №3.‑С. 29-30.

  3. Рагозіна В. Осоюистісно-зорієнтований підхід до діагностики розвитку учнів у процесі художньо-естетичного виховання// Рідна школа.- 2001. - №1. – С. 25-29.

  4. Семашко О. Соціологія естетичного виховання// Мистецтво та освіта. – 2003. - №3. – С. 7-12.

  5. Сметанкіна І. Про естетичне виховання школярів// Початкова школа. – 2003. - №9. – С.48-51.

  6. Хомутський Р. Відношення до художньо-естетичного виховання у світлі гуманістичної концепції утворення// Питання гуманітарних наук. – 2004. - №4. – С. 302-305.

Заняття 7. Тема: Контрольна робота

Мета: перевірити рівень засвоєних знань студентів з розділу «Теорія виховання».

Завдання1. Розкрийте сутність, закономірності і протиріччя виховання як частини цілісного педагогічного процесу.

Завдання2. Охарактеризуйте загальні методи, засоби, і форми виховання.

Завдання3. Наведіть приклад програми дій учителя (класного керівника) над формуванням розумової культури учнів.

Завдання4. Сплануйте роботу класного керівника, спрямовану на формування моральної та естетичної культури учнів.

Завдання5.Охарактеризуйте мету, завдання та зміст роботи класного керівника з активом класу.

Завдання6. Покажіть роль класного колективу у формуванні творчої індивідуальності школяра.

Заняття 8. Тема: Урок як основна форма співробітництва вчителі і учнів у процесі навчання.

Мета: засвоїти поняття: “урок – основна форма організація навчального процесу”, “тип уроку”, “структура уроку”; усвідомити вимоги до сучасного уроку; розглянути способи взаємодії вчителя й учнів у ході уроку та умови, як стимулюють характер їхньої творчої взаємодії.

I. Інформаційно-дискусійний блок

Які рекомендації Я.А.Каменського і С.Т.Шацького під час організації навчального процесу не втратили своєї актуальності до наших днів?

Я.A. Каменський

1. Скільки класів, стільки ж повинно бути навчальних кімнат, щоб кожний курс займався окремо і ніколи не відволікався (від занять) стороннім шумом.

2. Кожна навчальна кімната повинна бути оснащена кафедрою і достатньою кількістю лав; останні повинні бути розставлені таким чином, щоб учитель постійно мав перед очами всіх учнів.

3. Кафедра повинна перебувати не біля вікна або між вікнами, з протилежного боку, так, щоб світло, що падає на учнів ззаду, робило видимим учителя разом з усім, що він робить (особливо якщо він пише на дошці).

4. У класних кімнатах все повинне бути охайним, де можливо - навіть витонченим, щоб учні всюди, куди вони не повернуться, мали можливість виховати в собі любов до чистоти згодом тримати подібним чином свої власні житла.

5. Дуже корисно, якщо курс кожного класу буде розписаний на стінах, дверях, вікнах, колонах навчальної кімнати (у формі виразів, або коротких речень, в картинах і емблемах), для того щоб постійно впливати на почуття, уяву і пам'ять.

6. Для суспільних актів, будуть то святкові збори чи театральні вистави, повинен існувати особливий зал, що вміщає всю школу, але він не повинен бути прикрашений картинами.

7. Коли щогодини повинен бути закінчений певний урок, то останній повинен бути розподілений таким чином, щоб протягом 1/16 години предмет був розглянутий, протягом 3/16 години предмет був пояснений і сприйнятий у тому вигляді у якому звичайно він виникає, і щоб залишок години (3/4) був відведений на наслідування або на вправи і виправлення помилок, без яких при навчанні справа ніколи не обходиться.

8. Учитель випробує щогодини усіх своїх учнів (хоча не кожного окремо, якщо їх багато), частково спостерігаючи очима, чи уважні вони, частково випитуючи (наприклад: той або той, повтори це. Що я тільки що сказав? Як ти це розумієш? і т. ін.) (Закони добре організованої школи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]