Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Pedagogika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
433.15 Кб
Скачать

Модуль 12. Превентивна діяльність педагога в попередженні асоціальної поведінки учнів

Становлення індивідуальності школяра у процесі виховання. Поведінка з відхиленнями: причини її появи в педагогічній практиці. Характеристика основних факторів, що негативно впливають на особистість учня: біологічних, соціальних і психологічних.

Превентивна педагогічна діяльність як засіб соціалізації особистості школяра. Сутність і специфічні особливості превентивних дій педагога в навчально-виховному процесі. Етапи і принципи організації превентивного педагогічного процесу. Нові підходи до організації превентивної педагогічної діяльності, що попереджає асоціальну поведінку школярів.

Модуль 13. Зміст і форми позакласної роботи школи, сім’ї та громадськості у вихованні учнівської молоді

Позакласна виховна робота як фактор соціалізації особистості школяра. Цілепокладання, мотивація і принципи гуманізації основних напрямків і змісту позакласної роботи у класному колективі. Взаємодія школи, сім’ї та громадськості в гуманізації позакласної виховної роботи з учнями. Особистісна спрямованість форм і засобів позакласної роботи у школі. Психолого-педагогічні умови підвищення виховного та розвивального потенціалу форм і засобів позакласної роботи. Розмаїтість форм організації особистісно-орієнтованого виховання у спільній роботі школи, сім’ї та громадськості. Оптимізація форм і методів позакласної роботи в становленні соціального досвіду школяра і формуванні соціальної зрілості його особистості.

РОЗДІЛ ІІІ

НАВЧАННЯ В ЦІЛІСНОМУ

ПЕДАГОГІЧНОМУ ПРОЦЕСІ

Модуль 14. Навчальний процес як складова

цілісного педагогічного процесу

Дидактика як теорія навчання й освіти. Становлення гуманістичної й особистісно-орієнтованої парадигми навчання й освіти в педагогічній науці. Визначення суті навчання й особистісно-орієнтованого його змісту. Основні характеристики особистісно-орієнтованого навчання. Процес навчання як цілісна система, його двосторонній характер, гносеологічна і психологічна основи навчання, структурні елементи навчання: мета, завдання, зміст, методи, засоби, форми організації навчання, його результати.

Структура діяльності вчителя в навчальному процесі; навчання – як система пізнавальних дій учнів, спрямованих на вирішення завдань навчання; структура процесу засвоєння навчальної інформації; різні підходи до його організації.

Модуль 15. Види і сучасні концепції навчання, їх характеристика

Характеристика пояснювально-ілюстративного навчання, його можливості й обмеженість. Сутність проблемного навчання, організація діяльності учнів у проблемній ситуації і шляхи її вирішення. Особливості взаємодії вчителя й учнів у системі програмованого навчання і навчання з використанням комп’ютера. Специфічні особливості і виховно-розвивальні можливості діалогічного й ігрового навчання. Характеристика індивідуального й диференційованого навчання. Кредитно-модульна система організації сучасного навчання. Сучасні освітні технології: визначення поняття “технології”, його відмінність від методики навчання. Характеристика різних видів технологій навчання: проектування й етапів реалізації навчального проекту на уроці (В.М.Монахова); взаємонавчання (М.І.Дьяченко); модульного навчання (П.Ю.Цявичене); повного засвоєння знань (Дж.Корролл, Б.Блум, М.В.Кларін); різнорівневого навчання (З.І.Калмикова); особистісно-орієнтованого навчання (О.В.Бондаревська, К.Роджерс, В.В.Серіков, И.С.Якиманська), навчання за принципом рольової перспективи (Л.В.Кондрашова) та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]