Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otveti_GOT_IPPV.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

33. Вчення Жана Бодена про державу.

Обстоював ідею сильної централізованої монархії. Твір “Шість книжок по республіку”. Піддав критиці проекти ідеальної держави Платона і вважав, що держава – це сукупність сімей. Суверенітет – необмежна влада над громадянами і підданими. Суверенітет не зв’язаний позитивними законами, він знаходиться над ними. Припускав підкорення суверена законам тільки божественним і природним. Влада абсолютна, бо не обмежена жодними умовами та часом.

Монархія,тільки в монархії можливе чітке функціонування всіх елементів державного механізму, бо вони скеровуються однією монархом.

Демократична, аристократична, тиранічну державність не може забезпечити добробут суспільства.

Не допускав змішаної форми держави, суверенітет не може бути поділений і одночасно належати різним суб’єктам влади: монархові та аристократії.

Право – досягнення суспільства і відрізняє державу від додержавого суспільства.

Позитивне право встановлене в державі сувереном, не повинне суперечити божественному і природному закону.

34. Мор /Капанелла

МОР «Утопія» Основная причина всех пороков и бедствий — это частная собственность и обусловленные ею противоречия интересов личности и общества, богатых и бедных, роскоши и нищеты. Частная собственность и деньги порождают преступления, которые нельзя остановить никакими законами и санкциями.

Утопия (идеальная страна) — своеобразная федерация из 54 городов.

Устройство и управление каждого из городов одинаковы. Каждая семья занимается определенным ремеслом (разрешен переход из одной семьи в другую). Для работы в прилегающей к городу сельской местности образуются «деревенские семьи», в которых житель города обязан проработать не менее двух лет

Должностные лица в Утопии выборные. Каждые 30 семей избирают на год филарха; во главе 10 филархов стоит протофиларх. Протофилархи избираются из числа ученых. Они образуют городской сенат, возглавляемый князем. Князь избирается филархами города из кандидатов, предложенных народом. Должность князя несменяема, если он не заподозрен в стремлении к тирании. Наиболее важные дела города решают народные собрания; они же избирают большую часть должностных лиц и заслушивают их отчеты.

В Утопии нет частной собственности, следовательно, споры между утопийцами редки; поэтому утопийцы не нуждаются в обширном и сложном законодательстве.

Утопийцы сильно гнушаются войною, как деянием поистине зверским. Не желая, однако, обнаружить, в случае необходимости, свою неспособность к ней, они постоянно упражняются в военных науках. Обычно для войны используются наёмники.

Кампанелла «Місто сонця». Причиною всіх незгод вважає приватну власність. Ідеальний Політичний устрій заснований на сусп.. власн. Рівність чоловіків і жінок. На чолі д. – Першосвященник (найрозумніший) є одночасно світським і дух. главою. Усі жителі, що досягли 20 р. є учасниками народних зборів, що контролюють посадових осіб

35. Політичні і правові вчення в період абсолютизму у Росії (Феофан Прокопович).

Головними проблемами того часу були затвердження абсолютизму, авторитету самодержавства. Серед авторів таких концепцій був укр та рос письменник, церковн діяч Ф. Прокопович. До винекнення держави люди знаходились у природному стані. Об’єднавши сім’ї, вони створили “громадянський союз” і дали згоду на встановлення влади. Після цього з монархом уклали угоду, відмовилися від своєї свободи і підкорилися йому для загальної користі.Виділяв демократію, аристократію, монархію, змішані форми правління.Демократія – недосконала, веде до повстань., можлива в невеликих за територ державах. Аристократія теж не приводить до стабільності, бо люди, які при владі сперечаються за зверхність, а турбота про державу залиш на другому плані.Монархія – обмежена і необмежена. Обмежена не гарантує стабільності в державі, бо правитель може буті позбавлений влади за невиконання обов’язків чи з інших підстав.

Лише необмежена монархія може забезпечити цілісність д., благо для підданих. Монарх має надзаконодавчу владу, яка пошир не тільки на політ сферу а й на особисте життя підданих.

Стверджуючи абсолютизм передбачав передання престолу у спадщину.

У співвідношенні держави і церкви: головною є світська влада.

36. Джеферсон обстоював природні права та суспільний договір (теорія походження держави). Виступав проти монархії, відстоював ідею народного суверенітету. Підтримував право народу на повстання проти тирана. Природні права є вищими від законів держави. Держава створюється для забезпечення невідємних прав. Ідеал – демократична республіка фермерів. Всі посадові особи обирають на певний строк та контролюються народом.

Пейн відстоював природні права людини щодо свободи і рівності. На основі природного права утворюється громадянське право, яке не має суперечити природному. Підтримує праов народу на повстання та революцію.Держава – продукт суспільства. Завдання уряду – забезпечити права громадян. Ідеал – демократична республіка.

Гамільтон В основі пол.. теорії лежить розподіл людей на нижчих і вищих. Вимагав встановлення сильної д. влади. Що відстоювали б інтереси крупної буржуазії, работорговців. Головне завдання д. – охорона приватної власності від народу. Був за конституційну монархію, із сильною владою. Висував ідею сильної виконавчої влади для подолання народних мас,а саме по життєвого президента. Виступав за майновий ценз при виборах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]