Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otveti_GOT_IPPV.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

55. Політико-правова думкав Українській козацькій державі і Гетьмащині. Погляди б. Хмельницького, Пилипа Орлика(Конституція).

Б Хмельницький. Грушевський писав, що козаччина піднімаючи повстання, не думає про державний устрій, а лише про скасуваня закону, який значно скоротив козац привілеї. Вже після перших перемог над польщею, почав дкмати про встановлення державногої незалежності, але без визначення кінцевої мети. Почав шукаіи союзників. “Договірні статті”Автономія України. Вся влада в гетьмана, який обирається на демократ виборах, за громадянами залиш їх майнові права. На місц ріівні владні функції здійснюв земські та гороські уряди, які обиралися. Правосуддя – незал судами. Духовна влада – незалежна. Забезпечив міжнарод зв’язки країни, започаткував розбудову державності.

П. Орлик прибічник незалежності укр державності. Метою життя – створення антирос коаліції для вирішення укр питання. Його політико-правові погляди охоплювали весь спектр проблем держ устрою, владних відносин, суд влади...

Конституція Пилипа Орлика визначала держ устрій та міжнар становище України. Встанов нац-державн суверенітет України. Гарантом незалежності Укр виступав шведський король, а сам він та його нащадки отримували титул протекторів України. 3 гілки влади: законод (Генеральна рада), виконавч (гетьман, але обмежувал генеральною старшиною, з якою мав радитися для винесення рішень.всі держ посади були виборні і затверджуваллись гетьманом), суд (Генеральний суд).

Важливий аспект крим політики – відповідності покарання характерові злочину.

Принцип верховенства закону в державі.

Робилась спроба вирізнити особистість, зменшити несправедливість стосовно неї.

Погляди гетьманів сприяли формуванню і розвиткові національн олітичної та правової ідеології, входженню України в політичні процеси Європи, зміцненню її міжнародного авторитету.

56. Політичні погляди Івана Вишенського.

Період входження України до складу Литви, Польщі

Творив свій сусп ідеал, основними аспектами якого були питання рівносіті, свлблди людини і народу. Але можливо лише з поверненням до демократичних основ раннього християнства.

Прагнув усунути перевагу світської влади. А християнська віра містить демократ основи, а насильство, деспотизм і тиранія є наслідки світського життя, розкошів, бажання необмеж влади.

Дійшов висновку, що папа ігнорує природні права, що втілені у Святому письмі. Захищав природну рівність людей. Успіх від гніту і побудови держави залежить від вирішення 3 проблем: очищення релігії від католицизму, повернення ло ранньохрист істин православного християнства; відновлення освіти і науки; відродження укр мови від латини.

57. Вчення про державу та право Івана Франка.

Один із організаторів радикальної партії, зазнав арешту за пропаганду соціалізму.

З виникненням прив власності виниик і держава з притаманними їй апаратами управлиння і примусу.

Категорччно проти необеженої монархії6 назива її царством тиранів і кровопивців. Людина прагне щастя, а щоб досягти цього , треба змінити сусп лад - монархію. Засуджував той устрій, де є експлуатація людини. Новий устрій суспільства можливий за допомогою народної революції.

Право і закон поняття генитично пов’язані, але не тотожні інститути.

Чинне законодасвство в Австрії вважав соціально спрямованим на захист прав та інтересів приватних власників. Право – це тільки щит, яким прикривається безпра’я, оскільки в реальності немає прав і свобод, що проголошені законами.

Намагався добитися від законодавч органів впровадження прямого і рівного вибрчого права, що дало б змогу розширити коло виборців, а на другому – заволодіти політ владою в країні. Утворення соціалстичної партії та завоюв нею більшість мість у парламенті і домогтися радикальних змін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]