Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otveti_GOT_IPPV.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
294.91 Кб
Скачать

51. Політико-правова доктрина Монтеск’є

прибічник теорії природного права. Люди можуть видавати закони, але є закони, створені не ними – природні закони. Ледве люди об’єднуються в суспільство між ними почин війна. І кожне суспільство, усвідмивши свою силу, призводить до війни між народами. Ці війни підштовхують до встановленя законів.

У праці “Про дух законів” розрізняв: міжнародне (відносини між державами), політичне (між правителями і підлеглими), цивільне (між людьми) право. Свобода людини в державі – це політична свобода. Свобода – те, що дозволено законом.

Форма правління (в залежності від кількості осіб при владі): республіка (влада належ народу), монархія (одноособово править монарх на підставі закону ), деспотія (одна особа на основі власних примх), аристократія

Віддава первагу монархії – гарантується політична свобода людей і виникають умови для реалізації принципу: “свобода є право робити все, що дозволено законом”. Але може бути реалізовано і за республ форми правління. Республіка можлива в невеликих за терит країнах; в середніх – монархія; в великих – деспотія (ускладнюється управління). Поділ влади: законодавча, виконавча, судова.

52. Неотомізм

Философское течение, пытающееся заново переосмыслить философское наследие св. Фомы, модернизировать его, приспособить к современности. философия Фомы Аквинского (была провозглашена вечной и единственно истинной. Социальные идеи Жака Маритена направлены на решение проблем современности в христианском ключе. ристианизации всех областей духовной культуры и экуменическом сближении религий». ристианизации всех областей духовной культуры и экуменическом сближении религий». аритен предлагает "конкретно-исторический идеал" для "новой демократии". Вдохновленный принципами томизма, он стремился применить их в контексте культурной и политической ситуации,

53. Вчення г.В.Ф. Гегеля про державу і право.

Проблема права , свободи, моралі і моральності знаходиться в центрі творчих інтерсів Гегеля.

Абсолютна, моральна цілісність є народ. Еквівалентом моральної свідомості є моральне суспільство. Право – буття свбоди.

Відкинув ідею природного стану і договірного походження держави. Договір має місце тільки у відносинах, що регул приватним правом.

Піддав критиці індивідуалізм Гоббса, Канта, Руссо, які виходили з первинності не цілого – держави, народного духу, а окремої особи.

Приділено багато уваги проблемам співвідношення держави та особистості.

Зверхність держави над особистістю, як загального і цілого над окремим і одиничним.

Управління д. здійснюється государем, законод зборами, викон. владою. Виступав за приватну власність.

54. Велика Франц. Революція

Жирондисти виступали проти королівської влади, за республіканський лад. Якобінці (дрібна радикальна буржуазія) : обмежували право власності. Робеспєр за свободу і рівність. Ідеал – демократична республіка. Визнання необмеженого суверенітету народу. Всі посади обираються. Загальне виборче право. Спочатку створюється революційний а потім конституційний уряд. Марат висловлював ідею народного суверенітету і права на повстання., спирався на теорію суспільного договору. Верховна влада належить народу. Представники обираються на короткий термін, загальне виборче право. Наполягав на створенні революційної диктатури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]